FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-04-05

Elasztikus formák rétegelt lemezből

2010 nyarán a stuttgarti egyetem két tanszéke együttműködött egy ideiglenes kutatási pavilon megépítésében. A kizárólag fából készült építmény hivatott bemutatni a számítógépes tervezési folyamatok, szimulációk és kivitelezési technikák újdonságait az építészet szemszögéből, kivitelezését tekintve pedig egy komplex teherbírási konstrukciót valósítottak meg, bemutatva ezzel a rétegelt lemez hajlékonyságát.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A számítógép-alapú tervezés (ICD) és a tartószerkezetek és konstruktív tervezés (ITKE) tanszékek professzorai a diákok segítségével tanulmányozták a faanyag elasztikus hajlítási tényezőit, ezekből kiindulva kezdtek el kísérletezni az új számítógép-alapú tervezési lehetőségekkel, valamint a tartó szerkezet numerikus szimulációja és az anyag viselkedése által adódó új építészeti és szerkezeti lehetőségekkel.

Az építési elv alapját az elasztikus hajlított rétegelt lemez képezte. Ezeket úgy kapcsolták össze, hogy egy teljesen pontos felosztás jött létre a hajlító illetve húzó igénybevételnél, így mindegyik húzó szegmens a mellette lévő szomszédos hajlító szegmens elasztikus formáját segíti tartani. Az így létrejött belső feszültség által megnőtt a szerkezet teherbírása, ez lehetővé tette, hogy az egész pavilon mindössze 6,5 mm vastag nyír rétegelt lemezből készülhessen el.

A geometriáját és a merevségét ennek az aktív struktúrának a rugalmas szerkezeti tartó elemek adták. A 10 méter hosszú 6,5 mm vastag nyír rétegelt lemez hajlításával jött létre az a belső feszültség, amely megadta a tartószerkezet merevségét. A pavilon geometriáját a 80 egymáshoz kapcsolódó fa lemez adta, ezek oszloplábainak külső átmérője 10 méter, szélességi terjedelme pedig 3,5 méter volt. Kísérletekkel és parametrikus digitális modellek segítségével pontosan meg lett határozva minden egyes hajlítási forma, valamint ezek egymáshoz való viszonyulása. Ezekből a tisztán geometriai alapokból indult el a fejlődés egy numerikus formaképzési módszer kidolgozása felé, mely segítségével az egyenes lemezeket a végleges formájukra lehetett hajlítani, hogy beleilleszkedjenek a rendszerbe. Az anyag valósághű körülmények közötti viselkedésének szimulációja segítségével pontosan ki lehetett számolni a hajlási és teherbírási tényezőket. Az így kifejlesztett szerkezet elemeit az egyetem saját robotikus gyártási rendszerén állították elő. Ez a rendszer lehetővé tette a konstrukció egyes elemi közötti különbségek pontos kidolgozását, mivel a több mint 500 különböző geometriai elemből álló szerkezet nagy precizitást követelt.

 


Forrás: Holzbau Magazin 2011/03 lapszám.

A Tallózás szaklapokból rovat támogatója:

Szigeti Krisztián - Csiba Kft. (x)

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.