FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-04-07

Mindentudás Egyeteme 2.0 - Sopronban forgatott

Március 30-31-én Sopronban forgatott a Mindentudás Egyeteme 2.0 stábja. Az NYME Faipari Mérnöki Kar két előadással is képviseltette magát; Dr. Orosz István és Dr. Tolvaj László két nagyon eltérő jellegű, de egyaránt igen érdekfeszítő előadást tartott.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 


Dr. Orosz István, akinek a munkásságát nemrégiben Kossúth-díjjal ismerték el, Szemünk szöge - Az anamorfózisokról a "lehetetlen tárgyak" és az "elrejtett arcok" ürügyén címmel tartott nagyon élvezetes, pergő előadást. A rengeteg ábrával, illusztrált félórás prezentáció elsősorban azokra a "huncut" művészeti alkotásokra koncentrált, amelyek többet rejtenek, mint az első pillantásra nyilvánvaló...

Különösen a laikus hallgatóknak volt érdekes szembesülni azokkal a képtelenségekkel, illetve titkos, csak bizonyos szemszögből értékelhető elemekkel, amelyeket sok festmény rejt. Orosz István professzor úr, aki maga is készít ilyen jellegű alkotásokat, bemutatta azt is, hogy egyes képtelenségeket - mint pl. Escher ikonikus, Belvedere c. litográfiáját - hogy lehet a valóságban is megvalósítani - tehát a képtelenségek talán nem is mindig annyira képtelenek...

 

Dr. Tolvaj László professzor úr Az ezerarcú fa színe c. előadásában a faanyag számos előnyös tulajdonsága közül elsősorban az esztétikumra koncentrált, amit - mint elmondta - elsősorban a faanyag színének köszönhetünk. Sok illusztrációt felvonultatva rámutatott, hogy melyek a faanyag szerkezetének, felépítésének, kémiai összetételének azon komponensei, amelyek az esztétikai tulajdonságokat meghatározzák, és ezek hogy függenek össze a faanyag egyéb tulajdonságaival, pl. a tartóssággal és a szilárdsági tulajdonságokkal. Bemutatta azt is, hogy egyes növekedési anomáliák, rendellenességek hogyan vezethetnek a faanyag esetében különleges esztétikai hatásokhoz. Az előadás végén több példát bemutatott arra nézve is, hogy megfelelő hozzáértéssel hogyan használható ki a faanyag színe és esztétikai jellemzői különleges, nagy értékű termékek, sőt, művészeti alkotások készítésekor is.

 

Az FMK előadásait követően az egyetem többi karának képviselői mutattak be érdekes témákat saját szakterületükről. Az előadások hamarosan hozzáférhetőek lesznek a Mindentudás Egyeteme 2.0 honlapján.

 

ME 2.0 április 4-től a televízióban

Április 4-től sugározza a Magyar Televízió m1 és m2 csatornája a Mindentudás Egyeteme 2.0 műsorait. Az év elején újraindult, rendkívül népszerű tudományos ismeretterjesztő sorozat teltházas előadásai, valamint az azokhoz kapcsolódó ismeretterjesztő filmek és szakértői kerekasztal-beszélgetések hétfőn, kedden és szerdán délután láthatóak az m1-en, az ismétlések pedig ugyanaznap este fél 9-től tekinthetők meg az m2 műsorán. A műsorokat a televíziós sugárzást követően - a hozzájuk tartozó, az oktatást és a befogadást segítő kiegészítő összeállításokkal együtt - honlapunkon is követhetik az érdeklődők.

 

Forrás: NYME FMK

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.