FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-04-13

Fás szárú energiaültetvény a vörösiszap helyén

Megkezdődött a vörösiszappal elöntött mezőgazdasági területeken az (fás szárú) energianövények ültetése. Szabó Csaba miniszteri megbízott tájékoztatott a külterületeken folyó munkálatokról.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Fotó: Penovác Károly

Elmondta: az érintett gazdákkal közösen abban állapodtak meg, hogy energianövényeket ültetnek azokon a termőföldeken, amit a vörösiszap tavaly októberben elöntött. A lúgos anyag 1305 hektár területet érintett valamilyen mértékben, amit teljesen elöntött, az 750-800 hektár. Ennek azonban egy része kaszáló, erdő. Szántóterület, amelyen energianövények nőnek majd, 5-600 hektár.

Az energiaültetvény közös vállalkozása a földtulajdonosnak és a szaporítóanyag tulajdonosának, folytatta a miniszteri megbízott. A sajtónak bemutatott területen nyár erdő áll majd, amit két év múlva aratnak. Szabó Csaba megjegyezte: élelmiszert nem érdemes előállítani Devecserben és Kolontáron, mivel a köztudatba bekerült a szennyeződés ténye. A versenytársak is erősítik a rossz hírt, ennek illusztrálására Szabó Csaba elmesélt egy történetet, miszerint egy megbeszélésen, Devecserben felállt valaki és elmondta, hogy a tehenek itt vörösiszapos füvet legelnek, s mindenki ezt a tejet issza. Holott ennek éppen az ellenkezője igaz: a térségben előállított termékeknek semmi baja. Csak a híre rossz.


Fotó: Penovác Károly

Az energianövények telepítésével kapcsolatban megkérdeztük, mindenütt fás szárú növényeket ültetnek-e, mire Szabó Csaba úgy reagált: nem szólnak bele a gazdák döntésébe, mindenki azt ültet, amit akar. A vitát, hogy fás, vagy lágyszárú növényeket ültessenek az iszapos területen, Szabó Csaba álvitának és teljesen feleslegesnek ítélte meg.

 

Elmondta viszont, hogy a külterületeken - ide értve a Marcal medrét is - még több százezer köbméter vörösiszapot kell összegyűjteni. Negyvenezer köbméter iszap van még a Devecser melletti halastóban, ide a jövő héten kotróhajó érkezik, s elkezdi az iszap kiszedését a mederből. Eddig "csak" a folyadékot szivattyúzták a tóból.

A külterületek mentesítése június 30-ig befejeződik, mondta végül a miniszteri biztos, de a Marcalé elhúzódik.

Elvégezték az iszapmentesített termőterületek talajvizsgálatát és azt állapították meg, hogy a lúgos szennyeződés következtében a talaj mikroorganizmus állományában jelentős pusztulás ment végbe. A talajban természetes állapotban tíz a tizenhatodikon mennyiségű baktérium él, a vörösiszappal elöntött területeken viszont csak tíz az ötödiken mennyiségben található belőlük. Ezért a termőterületeket baktériumtrágyával kezelik, amit nagy mennyiségben a gyártó cég ajánlott fel adományként.

 

Forrás: Napló Online

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.