FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-04-27

Gyászjelentés - Kiss Jenő

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KISS JENŐ ( Sopron, 1926) aranyokleveles erdőmérnök életének 85. évében eltávozott.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Bár 52 éves erdőmérnöki diplomával rendelkezett, szakmai körökben köztudott, hogy a XX.század magyar faiparának egyik legjelentősebb személyisége volt.

 

Professzionális műbútorasztalos édesapja mellett tanulta ki a szakmát és vált mesterré, közben 1947-ben fejezte be Budapesten a Faipari Főiskolát, mely akkor a szakmában elérhető legmagasabb képesítést adta.

Családi vállalkozás után 1951-ben került a mai egyetem elődje, az akkor Erdőmérnöki Főiskola Fatechnológiai Tanszékére, ahol az akkor induló mérnökképzésben is jelentős feladatokat kapott.

 

1959-ben került gyártásvezetőként az akkori soproni FORFA-hoz, ahol még az évben igazgatói teendőkkel bízták meg. Személyéhez is fűződik, hogy Magyarországon elsőként a FORFA-ban zajló ipari méretű forgácslapgyártás a kezdeti 2 ezer köbméteres éves termelésről 12 ezresre nőtt. Mivel akkoriban az iparban még kevéssé ismerték a forgácslapot, annak hasznosítását is meg kellett oldani. Így bútorgyártással, majd speciális forgácslapból épületek gyártásával is kezdett foglalkozni a cég. Elvitathatatlan személyi érdemei voltak, hogy a FORFA egyrészről az akkori irodabútorgyártásban vezető szerepet játszott,másrészt az országban elsőként indította ipari szinten a könnyűszerkezetes épületelemgyártást.

 

Országszerte tartott előadásokat mindhárom fent említett szakterületen, folyamatosan jelentek meg cikkei különböző szakmai és gazdasági folyóiratokban. Mindemellett tevékeny részt vállalt az egyetemen a faipari mérnökképzés beindításában. Több,mint 20 éven át volt a FATE soproni elnöke, de mellette az országos elnökség tagja, sőt még a MTESZ elnökség tagja is.

 

Átszervezéssel a gyár részegysége lett későbbiekben a FALCO Fakombinátnak. Az irodabútorok gyártása így laminált faforgácslap alapanyagra, az épületszerkezetgyártás pedig a cementkötésű faforgácslapra alapozott a továbbiakban. Majd elindult a "BETONYP"néven ismertté vált családi házak gyártása is. Gyárigazgatóként az 1980-as években mintegy félezer dolgozó gyártói, tervezői, fejlesztői, kereskedői, értékesítői munkájának megszervezésében végzett remek "karmesteri" munkát 1990-es nyugdíjba vonulásáig.

 

Életpályája során több minisztériumi kitűntetésben is részesült, továbbá 1974-ben a FATE országos elnöksége, 1987-ben pedig a MTESZ országos elnöksége adományozott számára emlék érmet.

 

Hatalmas munkabírása és eredményes szakmai tevékenysége mellett mégis a család volt számára a legfontosabb. Fehér hollóként élete párjával bebizonyította, hogy az elidegenítésre törekedő XX. században is lehetséges a többgenerációs családi együttélés. Utolsó éveiben nagy családjára volt a legbüszkébb, minden dédunokája imádott vele együtt játszani!!!

 

Felesége(akivel 63(!)évet töltött házasságban), 3 gyermeke, 7 unokája, 5 dédunokája, párokkal együtt 24 fős(!) szűk családja gyászolja és vesz tőle búcsút 2011. április 29-én.

Forrás: a gyászoló család nevében Lovász István

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.