FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-04-28

2050: a hűtési-fűtési energia akár 100 %-át megújuló energiaforrások szolgáltathatják Európában?

2011. május 5-6-án Budapest, illetve a RENEXPO ad otthont az RHC Platform, a megújuló fűtési és hűtési technológiák (Renewable Heating and Cooling Technology) második éves szakmai konferenciájának, amelyre az EU 27 tagországbából várnak résztvevőket.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


"Három alapvető célt kívánunk elérni az uniós energiapiaci stratégiák megvalósításával: csökkenteni az üvegházhatást generáló gázok kibocsátását, fejleszteni az energiaellátás biztonságát, és nem utolsó sorban fenntartani az európai ipar vezető pozícióját a világpiacon a környezetbarát technológiák alkalmazásában" - hangsúlyozta Marie Donnelly az EU új és megújuló energiaforrásokért, energiahatékonyságért és innovációért felelős bizottságának igazgatója köszöntőjében, amelyet a szakma 2020-2030-2050-ig felvázolt víziójához fűzött hozzá.

 

A vízió egy 2007-ben indult piaci elemzésből nőtt ki, amely részletesen felmérte Európa hűtési és fűtési szükségleteit a lakosság, az ipar és a szolgáltatói szektor szemszögéből egyaránt. A mérések szerint Európa összes energiafogyasztásának 48 %-át emészti fel a hőtermelés (ebből a háztartások 43 %-kal, az ipar 44 %-kal, a szolgáltatói szféra 13 %-kal részesedik). Az ipar hőfelhasználásában kiemelt helyet foglalnak el azok az ágazatok, ahol 500 °C-nál is magasabb hőmérsékletet kell használni a termelésben (pl. üvegipar, cementgyártás). Ezekben az ágazatokban különösen nagy szerepet szánnak a megújuló energiaforrások alkalmazásának. A következő évtizedekben - a legóvatosabb becslések szerint is azonban - a 2006-os bázisadatokhoz képest 5 %-os csökkenést jeleznek előre a hőfelhasználásban 2020-ig, 10%-os csökkenést 2030-ig és 20%-os csökkenést 2050-ig.

 

A hűtési igények alakulásában ezzel szemben - a klímaváltozásnak köszönhetően - folyamatos növekedést vetítenek előre. Köszönhető ez annak is, hogy a modern komforthoz és produktivitáshoz a klimatizált környezet immár elválaszthatatlanul hozzátartozik. A nagy kereskedelmi ingatlanok, irodaházak, bevásárlóközpontok fejlesztése elképzelhetetlen a klímaberendezések nélkül. A klimatizált kereskedelmi épületek aránya 2020-ra eléri legalább a 60%-ot. Ha minden hasznos kereskedelmi terület légkondicionálását megoldanák, ez önmagában évi 1400TWhc energiát emésztene fel.

 

A tanulmány részletesen kitér a megújuló energiaforrások felhasználásában rejlő potenciálra a szolár termikus (napkollektor), a biomassza és a geotermikus energia (illetve a kapcsolható technológiai megoldások) szemszögéből egyaránt. A kitűzött célok megvalósulása esetén 2020-ra a hűtésre-fűtésre használt energia 25%-át, 2030-ra pedig már akár az 50%-át megújuló energiaforrásokból állítják majd elő Európában, 2050-re pedig elérhetővé válhat akár a 100%-os arány. Mindez úgy, hogy az alternatív, megújuló energia árban is versenyképessé tud válni bármely fosszilis energiaforrással szemben.

 

"Az előttünk álló kihívásokat bemutató RENEXPO 2011 szakkiállítás és konferencia rávilágít arra, hogy technológiai kérdések mellett politikai és törvényhozási feladatok is megoldásra várnak, amelyek vonzóvá tudják tenni a jövőt a közösségi, üzleti és privát befektetések számára egyaránt" - összegezte a szakma vezető trendbemutatójának küldetését az OGH Hírügynökség kérdésére Lutring Tünde projektvezető.

 

Forrás: OGH

FATÁJ kiegészítés:

A belépésre jogosító ingyenes belépőjegyet itt tudja online megrendelni:

A meghívót korlátlanul, díjmentesen el lehet küldeni, ily módon ügyfelei is ingyenes belépőhöz juthatnak. A linket továbbíthatja egyéb a témában érdekelt cégeknek, ismerősöknek.

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.