FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-04-29

Jelentősen nőhet az erdőterület hazánkban

Két-két és fél évtized alatt Magyarország erdőterülete a mostani 20 százalékról 35 százalékra emelkedhet - közölte Jung László, a Fagazdasági Országos Szövetség (Fagosz) elnöke egy szakmai háttérbeszélgetésen.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A szakember aláhúzta: a közhiedelemmel ellentétben a magyar erdők területe nem fogy, hanem évről évre nő. Az erdőnövekmény évente mintegy 13 millió köbméter, míg a kitermelés csak mintegy 7 millió köbméterrel emelkedik ugyanannyi idő alatt.

Egy hektár erdő telepítése átlagosan, fafajtól és helytől függően 400 ezer és egymillió forint között mozog. A telepítésből átlagosan tíz év alatt lesz erdő, s ekkorra a költségek hektáronként 1-2,5 millió forintra nőnek - tájékoztatott a szakember. Hozzátette: mindennek azért van jelentősége, mert a leghatékonyabb szárazföldi szénelnyelő közeg az erdő. Magyarországon évente a fák mintegy 4,6 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg.

Elmondta, az erdőgazdálkodók fontosnak tartják, hogy az ország szén-dioxid-kvótakereskedelméből származó bevételből, ami évente százmilliárd forint körüli nagyságrendű, részesüljenek, mivel az erdőterületek bővítése a leghatékonyabb környezetvédelmi és zöldberuházás. Ehhez azonban forrásokra is szükség van.

Jung László beszélt arról is, hogy a Magyarországon kitermelt fa 60-70 százaléka tűzifa minőségű. Megjegyezte: ezt a fát leghatékonyabban a helyi fűtőművekben lehet hasznosítani. Az így felhasznált apríték hatásfoka akár 95 százalékos is lehet, szemben a kandallóban elégetett tűzifa harmincszázalékos hatásfokával.

 

Luzsi József, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy magán erdőtulajdonosok is bekapcsolódtak a közhasznú foglalkoztatásba, árpilis elejétől mintegy 800 közmunkást alkalmaznak. Az erre a célra rendelkezésre álló mintegy 1,5 milliárd forint pedig még további közmunkások alkalmazását is lehetővé teszi az erdőkben. Egy közmunkás alkalmazásának éves költsége ugyanis mintegy 1,2 millió forint.

 

Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) elnöke szerint a hulladékgazdálkodási törvényt úgy kellene módosítani, hogy az illegálisan az erdőkben lerakott hulladék elszállítása ne a vétlen tulajdonosokat terhelje, érvényesüljön ezen a területen is a "szennyező fizet" elv. Most ugyanis évente a magyar erőkben mintegy százezer köbméternyi különféle hulladékot raknak le illegálisan. Ennek elszállítási költsége pedig százmillió forintos nagyságú - közölte.

Forrás: MNO

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.