FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-05-05

Mértek, jelöltek, fűrészeltek - erdésztanulók versenye

Szinte semmiben nem különbözik az erdésztanulók országos versenye más iskolák vetélkedésétől. Vagy mégis? Beszámoló a DALERD Zrt. területén rendezett gyakorlati fordulóról.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Portálunk bepillantást nyerhetett az idei verseny gyakorlati fordulójába, melyet a Dél-Alföldi Erdészeti Zrt. ópusztaszeri erdőkerületében rendeztek meg.

 

Öt erdészeti szakiskola legkiválóbb diákjai csaptak össze - persze nem fűrészekkel és baltákkal -, hogy eldöntsék, ki is a legjobb a fák birodalmának ismeretében. Szeged, Sopron, Barcs, Mátrafüred és Szőcsénypuszta leendő erdésztechnikusai az előző napi írásbeli feladatok izzasztó kérdései után ezúttal a szellőfújta ópusztaszeri fenyvesek és jegenyések mélyén adtak számot mindarról, amit egy jó erdésznek tudnia kell.

 

Fókuszban az erdészeti ismeretek

"A harmincöt éves múltra visszatekintő verseny a rendszerváltás előtt még sok honvédelmi jellegű versenyszámmal volt kiegészítve, a kézigránát-dobástól kezdve a puskával és nehezített menetfelszerelésben való futásig" - mesélt a versenysorozatról Kis András, a szegedi iskola gyakorlati oktatója, aki már közel húsz éve vesz részt a szervezési munkákban.

"A rendszerváltás után a mátrafüredi iskola kezdeményezésére élesztették újjá, immár tisztán szakmai alapokra helyezve a versenysorozatot, melyben nyolc versenyszámban mérik össze a tudásukat az írásbeli megmérettetéstől indulva - mely felöleli az öt év tanulmányait -, a növény-, állat-, rovar- és vadnyom-felismerésen keresztül a gyakorlati feladatokig."

Mindegyik iskola négy főt indíthatott az egyéni versenyben, ahol a "terepi" számokban - gyérítésjelölés, határazonosítás, választékolás, körlapösszeg-mérés, motorfűrész-szerelés és -kezelés - jeleskedhettek a tanulók, akik között ezúttal is találkozhattunk a gyengébbik nem képviselőivel, akik a fiúkat megszégyenítő ügyességgel teljesítették az előírt feladatokat. A vetélkedés érdekessége volt, hogy szegedi részről az iskolát három lány és egy fiú képviselte, köztük a 14. évfolyamos Sztojov Tündével, aki az idén kapta meg a Kiss Ferenc-díjat is.

 

Elmélet az erdő mélyén

A gyérítésjelölés versenyszámban adott területen a fafajok meghatározása után kellett kijelölni azokat a fákat, melyeket "ki kell venni" az erdőből, azaz meg kellett jelölni az oda nem illő fákat, melyek vagy egészségi állapotuk miatt, vagy fajtájukkal lógtak ki a sorból. A határazonosítás során az erdőrészletben megkeresett négy ponton végrehajtott különböző feladatokkal fafaj- és állománysűrűség-meghatározást - erdész nyelven a záródást - és a természetvédelem felé kacsingatva az állománytípust, a lágyszárú növényekkel együtt is vizsgálták meg.

Az erdészek munkájának gazdasági hasznához érve a választékolás során egy kivágott fatörzs méteres beosztásán kellett a tanulóknak eldönteni, hogy az adott szakasz milyen célra hasznosítható, így ipari fa, rönkfa, papírfa és egyéb alkalmazásra jelölték ki a törzs részeit. A gyakorlatban az erdőgazdálkodás egyik legfontosabb mozzanata ez, hiszen a fa értékét a megfelelő besorolással akár százezres nagyságrendben is befolyásolhatják.

Az épületasztalos ipartól a bútorasztalosokig sokféle felhasználásra osztályoznak így fákat, de a papírrost-fát, a bútorlapok anyagát, a tűzifát, vagy épp takarmányfát, mint rostanyagot is ezzel a módszerrel választják ki.

"A tanulók a motorfűrész szerelése során időre kell a láncot cserélniük" - tudtuk meg Pálinkó Mihálytól, a Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola gépészeti oktatójától. "Egy perc alatt meg kell fordítani a vezetőlemezen a láncot, ami egy kényelmes, nem kapkodós időnek mondható. Az összeszerelt motorfűrésszel egy rönköt darabolnak, ahol egy korong levágását mutatják be, végül a függőleges törzsön egy szúróvágást hajtanak végre. Mindkét esetben az idő és a szakszerűség, valamint a pontosság is lényeges, de elsősorban a minőségi munka számít."

 

Nemcsak a győzelem a tét

A versenyt évek óta a Stihl cég támogatja nemcsak anyagilag, hanem a díjak felajánlásával is. Így az első helyezett egy motorfűrészt, a második egy tisztítófűrészt, a harmadik pedig egy szegélynyírót kap, ezenkívül minden résztvevő oklevéllel, és ajándékcsomaggal lesz gazdagabb. "Igen nagy jelentősége van ennek a versenynek" - értékelte a vetélkedés rangját a szakoktató. "Aki itt eléri a gyakorlati vizsga szintjét, annak már a technikus minősítőn nem kell gyakorlati vizsgát tennie, de az elméleti versenyszámokat jó eredménnyel záróknak sem kell már vizsgázniuk. Ezért például az első három helyezett szinte automatikusan a kezébe kapja a technikusi minősítését."

 

Mennyi fa van az erdőben?

"A körlapösszeg-mérés során az erdészeknek meg kell állapítaniuk, hogy mennyi fa is van az erdőben" - tudtuk meg Malgay Viktortól, a barcsi iskola gyakorlatioktatás-vezetőjétől. "A versenyszám nehézségét a bonyolult, összetett műszer kezelése adja, ami nagy pontosságot és odafigyelést igényel. Ez a feladat hozzátartozik az erdész mindennapi tevékenységéhez, hiszen a fatömeg megállapításával az adott erdőrész értékét becsülik így meg, így ez is igen fontos eleme a munkájuknak."

A körlapösszeg-mérés - a szögszámlálás - nem más, mint egy pontból minden olyan törzs megszámlálása, amely egy megadott látószögnél szélesebbnek látszik. Az eredmény a négyzetméterben kifejezett, hektáronkénti körlapösszeggel arányos érték. A módszert 1947-ben Németországban dolgozták ki, ezt követően 1955-ben jelent meg az első műszer, a tükrös relaszkóp.

Ha a felvett próbaponton fafajonként elkülönítve megszámlálják a fákat - hogy hány darab törzs szélesebb a műszer 1-es szorzójával jelölt látószögénél - és az így kapott értéket megszorozzák az úgynevezett alakmagassággal, akkor megkapják az egy hektárra számított fakészletet fafajonként. Az eljáráshoz hozzátartozik még, hogy felállási helyenként fafajonként átlag mellmagassági átmérőt és magasságot határoznak meg, az egyéb leíráshoz szükséges adatok mellett.

 

Vágni vagy nem vágni, ez itt a kérdés

A gyérítésjelölés versenyszám során száz számozott fa esetében kellett azok minősítését elvégezni. Így az állomány életkorának a végéig fennmaradó fákat megtartották, és a nevelővágások során kiemelésre kerülőket kellett megjelölniük a versenyzőknek, melyet a versenylapon - akárcsak egy lottószelvényen - jeleztek. Az értékelés során a társiskolák egy-egy képviselőjéből felállított bizottság határozta meg a területen lévő fák sorsát, melyeket összevetették a tanulók által kiválasztottakkal.

"A legfontosabb a fa alaki tulajdonsága" - avatott be a szakma rejtelmeibe Juszt István gyakorlati oktató. "A hengeresség, a magasság és a vastagság az osztályozási szempont. Elsősorban mindig az alászorult, beteg, gyenge egyedeket emeljük ki. Ez a versenyszám elég nehéz, hiszen nincsen rá séma, nem lehet ezt a szituációt pontosan begyakorolni, hanem itt a tanultakat, a megérzéseket és a látottakat kell a hallgatóknak figyelembe venniük, hiszen minden egyes erdőrészlet más-más elemekből épül fel."


Fotók, forrás: SzegedMa

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.