FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-05-09

Valétálás - Búcsúztak a végzős egyetemisták Soprontól

Szombaton elbúcsúztak a NYME Erdőmérnöki, Faipari Mérnöki és Közgazdaság-tudományi Karainak végzős hallgatói az alma matertől és Soprontól.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A menetben bányászlámpákkal elől haladtak a firmák, őket követték négyesével egymásba karolva, diáknótákat énekelve a valétálók, az alsóbb évesek pedig fáklyát tartva kísérték őket.

A Deák téren dr. Fodor Tamás, a város polgármestere búcsúztatta Sopron nevében a hallgatókat.

Új korszak kezdődik a diákok életében, amely mindenképpen szép, de egyben embertpróbáló lesz, csupa nagybetűvel írandó új élet, új kihívásokkal - mondta Sopron polgármestere. Dr. Fodor Tamás emlékeztetett mindazokra az értékekre, amelyet a végzős diákok Soprontól kaptak: a helyi sajátságos kultúra, a természeti környezet révén.

Sopron mindig is befogadó város volt, amit történelme is bizonyít. Az a tény, hogy a trianoni döntés után Sopron befogadta a selmecbányai akadémiát szintén a város befogadókészségét bizonyítja, ami az 1921. év utáni magyar történelem egyik legnemesebb tette - hangsúlyozta dr. Fodor Tamás, aki az akkori polgármester Sopronyi-Thurner Mihály érdemeit is kiemelte, akinek meghatározó szerepe volt abban, hogy a selmecbányai akadémia Sopronban lelhetett új otthonra.

A hagyományok nem csak megtartanak, de irányt is mutatnak. A tudás, az ismeretek megszerzése mellett a soproni diákévek alatt az egyetem hallgatói az összetartozást is megtapasztalhatták. A Sopronban összegyűjtött szellemi tőke minden nehézségen átsegíti majd a jelen generációt, akinek fontos feladatai lesznek, akiknek tudására, felkészültségére, elszántságára, tisztességére, állhatatosságára szüksége van az országnak és a nemzetnek - mondta Sopron polgármestere búcsúztató beszédében.

Előzmény:

A Nyugat-Magyarországi Egyetem selmeci diákhagyományainak egyik legszebb és legszínesebb része a valétálás. Éljetek boldogul! - ez a jelentése a latin eredetű szónak.

- A valétálás napja bolondballagással kezdődik, ahol az egyetemisták még egy utolsót "hülyéskedhetnek" a hivatalos ceremónia előtt. Este ugyanis - a hagyományokhoz híven - a végzős hallgatók az egyetemen tartott ünnepi megnyitó után szalamander menetben búcsúznak Soprontól. Bányászlámpákkal elől haladnak a firmák, őket követik négyesével egymásba karolva, diáknótákat énekelve a valétálók, az alsóbb évesek pedig fáklyát tartva kísérik őket - mondta portálunknak Gáspár Gergely, a HÖK alelnöke.  - A menet a Deák térre érkezik, ahol Fodor Tamás polgármester búcsúztatja a hallgatókat.

Az estét a Valéta-bál zárja, ahol a családtagok, rokonok, barátok is részt vehetnek. A bálon megtörténik a szalaglevétel, amivel ˝végzettnek˝ nyilvánítják az egyetemistákat.

Minden valétánsnak van egy kiválaszott balekja, akinek kötelessége, hogy a búcsúzót a valétaünnepségeken kiszolgálja. S később a balek  feladata jelképesen "kirúgni" a valétálót a Hűségkapunál, aki ekkor egyenruhájától hivatalosan is megválik.

Mint Gáspár Gergelytől megtudtuk, csak a hagyományőrző hallgatók valétálhatnak, azaz akik átestek a beavatáson - ahol nem durva, hanem mókás dolgokra kell gondolni - "megkeresztelkedtek", s egyetemi éveik alatt ápolták a selmeci diákhagyományokat.

Forrás: NYME PRESS; Sopron.hu; Kisalföld

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.