FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-05-13

Közmunka - több száz embert visznek az erdőbe

Az erdők köztudottan roppant fontos közfunkciókat látnak el. Mivel a közszolgáltatások ellátásához az erdőgazdálkodók a központi költségvetésből nem részesülnek, ezért indokolt az erdészeti közfoglalkoztatás.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Luzsi József: nagy kárt tett a jeges ár

Az állami erdőkben ennek már több évre visszatekintő hagyományai vannak, a magánerdészeti program azonban idén indult először.

Február végén jelent meg a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázati felhívása az országos közfoglalkoztatási program támogatásáról, immár a magán erdőgazdálkodók számára. Célként fogalmazódott meg az, hogy a regisztrált álláskeresőknek és bérpótló juttatásra jogosultaknak átmeneti munkalehetőséget teremtsenek. Luzsi József, a Magánerdő-tulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) elnöke, egyben a kőteleki Ártéri Erdőbirtokossági Társulat első embere elmondta, eddig országosan 800 embert sikerült ily módon kenyérkeresethez juttatni, ebből a megyében pedig mintegy félszáz főnek tudnak munkát biztosítani.

Hozzátette: tekintettel arra, hogy sok potenciális pályázó rövidnek találta a rendelkezésre álló időt a pályázat megfelelő összeállításához, ezért egy hónapon belül várható újabb kiírás, melynek révén további hatszáz ember állhat munkába az ország magánerdeiben.

 

Az év végéig tartó, a bért és annak járulékát legalább 80 százalékban támogatandó programban kizárólag közfeladatokat lehet megvalósítani. Így közmunkások fogják végezni az agresszíven terjedő növények (például a gyalogakác) irtását, gyomtalanítanak, a parlagfű-mentesítésben vesznek részt, ahogy az erdei utak (beleértve a séta- és turistautak) rendbe tételében, a szemét eltávolításában is. Közreműködnek a metszésben, koronaalakításban, és ugyancsak rájuk vár az erdőkben maradt vágástermékek összegyűjtése, amit aztán kedvezménnyel kaphatnak meg a rászorulók.

Mint megtudtuk, az állami erdőgazdálkodók évek óta részt vesznek a közmunka programokban. Idén már januárban megnyíltak a pályázatok az MFB Zrt. vagyon-kezelési körébe tartozó 22 erdőgazdaság számára, amelyek átlagosan 2760 álláskeresőt alkalmaznak olyan munkákra, amelyek közérdekűek és nem járnak közvetlen nyereséggel. Az általános erdőművelési munkák, a csemeték ápolása, az erdei turistautak rendbetétele a feladatuk.

 

A leghatékonyabb szénelnyelők a szárazföldeken 

A legjelentősebb, leghatékonyabb szárazföldi szénelnyelők az erdők. Európa évente 660 ezer hektárral bővülő erdei például 150-200 milliárd tonna szén-dioxidot tárolnak. Szerepük tehát felbecsülhetetlen a klímaváltozás mérséklésében, mivel nemcsak megkötni képesek a légköri szenet, hanem szervezetükben tartósan, több évtizeden keresztül tárolják is azt. Éppen ezért fontos az a javaslat, miszerint fordítsuk a szén-dioxid kvóta bevételeinek egy részét az erdőkre, az erdőterületek bővítésére, ami a leghatékonyabb környezetvédelmi beruházás lenne az utánunk következő generációknak.

A szakember megjegyezte: a nemzetközi ÜHG (üvegházgáz) kereskedelemben az erdők szén-dioxid elnyelő, valamint a fatermékek széntároló képessége és teljesítménye nem vesznek részt, holott jelentős a hozzájárulásuk. Azaz a fatermékek fokozottabb mértékű előállítása és használata az éghajlatváltozás elleni küzdelem része, ezért ezt a folyamatot serkenteni célszerű, s ehhez az ÜHG-kvóta kereskedelméből származó hazai bevételekből megfelelő forrásokat kell rendelni. Ezzel ugyanis munkahelyeket teremtünk és őrzünk meg, közvetlenül és közvetve - tette hozzá Luzsi József.

 


Forrás: SZOLJON.hu

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.