FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-05-18

Magyar piacon is terjeszkedik a Roba Tisza

Németország megnyílt a kelet-európai munkavállalók előtt - ezzel egy időben az ottani kiskereskedelmi forgalom csökken, mert nagyobb bevásárlásaikkal várnak a németek. A Csongrádon működő Roba Tisza Kft., amely eddig arra a piacra dolgozott, most itthon is elkezdte árulni gyermekbútorait.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A tulajdonos nem vitte el a pénzt. Lecserélték a 30 éves gépeket, és 40 milliót költöttek a fűtésre.

A német tulajdonú csongrádi Roba Tisza Kft. nem jogutóda a korábbi bútorgyárnak: a Warten Tisza felszámolásakor, 2004-ben vásárolta meg a német befektető a csarnokot és a gépeket. Átvett 104 embert is, elismerve addigi munkaviszonyukat, és visszahívta Batka Zoltánt, aki 1997-től 2000-ig volt korábban itt vezérigazgató. Emiatt aztán a kft.-t simán bútorgyárként emlegetik a városban, holott a valamikori Tisza Bútoripari Vállalathoz nincs köze.

Három hete, amikor hírül adtuk, hogy a csongrádi önkormányzat átvenné a régi bútorgyár iskolaalapítványát, Murányi László, a körzet önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy a privatizációs folyamat a nagy bútorgyár esetében sikertelen volt.

 

- Számunkra azonban 2005-ben nem befejeződött, hanem elkezdődött a történet: a csongrádi TBV összes, más településen működő gyáregysége megszűnt; ott is, ahol a dolgozók tudtak privatizálni, mert így alakult a bútorpiac - mondja Batka Zoltán igazgató. - Nekünk viszont, kisebb létszámmal ugyan, de nagyobb a teljesítményünk, mint a valamikori TBV itteni üzemének. Magyarországon a 10 legnagyobb bútorgyártó közé tartozunk.

 

A tulajdonos nem vitte el a pénzt. Lecserélték a 30 éves gépeket, és 40 milliót költöttek a fűtésre. Archív fotó Ez azt jelenti, hogy a 104 fő után voltak 210 fölött is, aztán most volt némi megtorpanás. Lapunk internetes oldalán egy kommentelő komoly létszámleépítésről beszélt. - Ez 16 embert jelentett, ebből négy németországi munkán volt, ami megszűnt, hatnak lejárt a határozott idejű munkaszerződése, hatot valóban elküldtem. De mindent kifizettünk nekik, és amint alkalom adódik, megint növeljük a létszámot - válaszol a kérdésre az igazgató.

A megtorpanás oka az, hogy Németországban 3-5 százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom, az elemzők valószínűsítik, hogy a munkaerő-piaci nyitás miatt. Jönnek a kelet-európaiak, kivár mindenki, hogyan alakulnak a fizetések. Napjainkban arrafelé ritkábban vesznek gyerekbútort. A cég egyik reakciója erre az volt, hogy most Magyarországon is elkezdi forgalmazni termékeit.

- Hallottam olyan véleményt Csongrádon, miszerint az a bajunk, hogy kiszolgáljuk a németet. Ez azért furcsa, mert minden tulajdonost ki kell szolgálni, akármilyen nemzetiségű. Ha azonban ő nem tart ki mellettünk, ma 160 embernek nincs munkája. És nem 6 éve van itt: 1987 óta dolgoztat ezzel a gárdával, a legnehezebb időkben is hozott munkát, megbízott bennünk, és nem viszi el a pénzt, pedig nyereségesek vagyunk. Lecseréltük a 30 éves gépeket, 40 milliót költöttünk az üzem fűtésére is. A német fejlesztett. Ezt így korábban, a privatizáció során egyik próbálkozó sem tudta vagy akarta megtenni, köztük a magyar befektetők. Ránk van bízva, hogy ebből a történetből mit olvasunk ki mi, magyarok.


Forrás: délmagyar.hu

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.