FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-05-18

Bútoripari szektor az EU-ban - hivatalos weboldal

A bútoripar alapvetően egy összeszerelési iparág, amely a fától és a faalapú lapoktól kezdve a fémekig, műanyagokig, textíliákig, bőrig és üvegig terjedően különböző alapanyagokat használ fel termékei előállításához - olvasható az EU Európai Bizottság hivatalos bútor-szakágazati weboldalán.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Számos különböző bútorfajta létezik (pl. székek, kanapék, asztalok, szekrények, konyhabútorok, matracok) különböző célú felhasználással (pl. háztartások, iskolák vagy irodák számára).

 

Az EU bútoripara műszaki elvárások, esztétika, formatervezés és divat szempontjából egyaránt magas gyártási minőséget biztosít, és világszerte erős imázst alakított ki.

Az európai bútoriparban kb. 150 000 vállalkozás tevékenykedik, melyek közel 126 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak le, 38 milliárd eurós hozzáadott értéket állítanak elő, és kb. 1,4 millió embert foglalkoztatnak (EU27, 2006). A fő gyártók (a termelés értéke alapján) Olaszország és Németország, őket követi az Egyesült Királyság, Franciaország és Spanyolország, majd - nem sokkal utánuk - Lengyelország következik.

Az ágazatban elsősorban mikrovállalkozások működnek (az EU bútoripari vállalatainak 86%-a 10-nél kevesebb dolgozót foglalkoztat), de néhány nagy gyártó vállalat is létezik. A kisebb vállalatok gyakran nagyobb vállalatok alvállalkozóiként dolgoznak, és például bútorelemeket és félkész termékeket állítanak elő a bútor befejezéséhez és összeszereléséhez. Az EU-ban leggyakrabban előállított termékek a hálószobákban, étkezőkben, nappalikban és más helyiségekben használt fabútorok, valamint műanyag és fémbútorok (az előállított bútorok teljes értékének 38%-a). A jelentősebb alágazatok között emelhetjük még ki az ülőbútorokat és az irodai bútorokat (29%, illetve 17%), valamint a konyhabútorokat (12%).

Az évek során, a verseny - különösen a nemzetközi verseny - nyomására a bútoripari vállalatok hosszas szerkezetátalakítási és újítási folyamaton mentek keresztül, a termelés mennyisége pedig csökkent. 2005-től kezdődően a termelt mennyiség enyhén nőtt, de 2008-ban ez a pozitív trend megfordult, és a termelés újra csökkent. Az ágazat versenyképességének főbb tényezői a kutatás és innováció, a szaktudás és a minőség, a dizájn és a hozzáadott érték, a tudás és a know-how, valamint a harmadik országok piacához való jobb hozzáférés.

 

Az EU Európai Bizottság iparági weboldalának általános ismertetője mellett az ágazathoz kapcsolódó hírek, események, kiadványok, szerződések és támogatások, folyamatban lévő nyilvános konzultációk anyagai bárki számára hozzáférhetőek!


Tóth János, FATÁJ Forrás: EU

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.