FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-05-20

Az erdők jövője - A jövők erdei

Lezárult a WWF és a Tetra Pak által meghirdetett környezetvédelmi pályázat, melynek munkáiból május 18-án kiállítás nyílik a Millenárison, s egy hónapon át ingyenesen tekinthető meg a kulturális központ látogatói számára.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A februárban, 6 kategóriában (grafika, építészet, közlekedés, élő erdő, film és használati tárgyak) meghirdetett pályázatra olyan műveket vártak, melyek bemutatják, hogyan képzeljük el a jövőben az erdők sorsát, ember és erdő kapcsolatát. A beérkezett pályamunkákat a WWF és a Tetra Pak képviselői mellett szakmai zsűri, Réz András kritikus, Bánáti Gábor formatervező, Kismarty Balázs kreatív szakember és Lomniczi Gergely erdőmérnök, a Pilisi Parkerdő Zrt. képviselője értékelte. A nyertesek díjazása a kiállítás megnyitójával egy időben zajlott, s Eric Schmid, a Tetra Pak Duna régiójának vezérigazgatója is ekkor nyújtotta át különdíjként a 350.000 forintos "Green Art" művészeti ösztöndíjat.

 

Az erdők nemzetközi évének jegyében a WWF és a Tetra Pak célul tűzte ki, hogy elgondolkodtassa a magyar lakosokat, hogyan képzelnek el egy erdei sétát 100 év múlva. A 6 kategóriában meghirdetett alkotói pályázatra jelentkezők különböző képet festettek a jövő erdeiről, melyet május 18. és június 24. között a Millenáris Pixel-Galériáján állítanak ki a szervezők. "Az erdő nem csak egy fával borított terület, hanem egy sokszínű életközösség, amely számtalan állat- és növényfaj otthonául szolgál, biztosítja a talaj számára a szükséges védelmet az erózió ellen, ezen kívül fűtőanyaggal is ellátják azokat a háztartásokat, amelyeknek más erőforrás nem áll rendelkezésére" - fogalmazott Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója. "Szívet melengető látni, hogy vannak pályázók, akik valóban elgondolkodnak és alkotnak, a kiállítás segítségével pedig látogatók sokasága figyelhet fel az erdők fontosságára."

 

A szakmai zsűri megosztott első helyezést ítélt meg 2 ifjú alkotó, Debreczeni Dániel és Ruzics Csilla között, a Tetra Pak "Green Art" Művészeti Ösztöndíját pedig Goy András nyerte el, egy újrahasznosított dobozokból készült reluxa tervezésével. Az alkotók a május 18-i hivatalos megnyitón vehették át díjaikat, mely az ösztöndíj mellett exkluzív erdei kirándulást és egyéb tárgyi nyereményeket jelentett.

 

"A művészet lehetőséget teremt arra, hogy a környezetvédelem témája megérintse az embereket, rávilágítson arra, hogy nem lehetünk passzívak a természetvédelem területén" - mondta Eric Schmid, a Tetra Pak Duna régiójának vezérigazgatója. "A különdíj nyertese kreatív utat mutatott a környezetvédelem felé, mivel alkotásával az italos kartondobozok újrahasznosítására világít rá, ez pedig összecseng a Tetra Pak környezetvédelmi törekvéseivel" - tette hozzá a vezérigazgató.

 

Az italos kartoncsomagolások gyártójaként a Tetra Pak nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre. A csomagolóanyag előállításához szükséges fát olyan erdőgazdálkodásokból szerzi be, melyek kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra. 2010-ben a vállalat által világszerte gyártott italos kartondobozok 40%-a a Forest Stewardship Council (FSC) által tanúsítva került forgalomba. Az FSC védjegyet viselő termékeket független tanúsító szervezetek tanúsítják, így biztosítva a fogyasztót, hogy azok olyan erdőgazdaságokból származnak, melyek eleget tesznek a jelen és jövői generációk társadalmi, gazdasági és ökológiai igényeinek, lehetővé téve, hogy a fogyasztók vásárlási döntéseik révén támogassák a felelős erdőgazdálkodást.

 

A Tetra Pak immár 4. éve működik együtt a WWF Magyarországgal, melynek kapcsán támogatta erdei tanösvények felújítását, 2008 óta pedig a Budai-hegység erdőinek újraélesztésében segíti a környezetvédelmi szervezetet.

Forrás: WWF Hungary

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.