FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-05-23

Termálvíz miatt tettek tönkre egy fafeldolgozó céget?

Vagyont érő termálkutak megközelíthetősége miatt vethettek szemet az Ikervár-Fa Kft. telephelyére - véli a cég vezetője. Szerinte emiatt vitték vállalkozását felszámolásba, s adták el fatelepüket.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A bíróság tájékoztatása alapján ugyanakkor a kft. tulajdonosai négy éven át nem emeltek panaszt a felszámolási eljárás ellen, amelynek felszámolóbiztosát a telep eladásával kapcsolatban vesztegetés miatt első fokon három év börtönre ítélték.

Öt évvel ezelőtt, 2006. január 18-án felszámolás indult a Vas megyei Ikervár-Fa Kft.-vel szemben. Az eljárást a bíróság azért indította el, mert a többek között fűrészáru-, illetve épületasztalos-ipari termékgyártással foglalkozó céggel szemben mintegy egymillió forintos követelést nyújtott be egyik szállítója. Az Ikervár-Fa egyik tulajdonosa és vezetője, Zseli József, a hvg.hu-nak elmondta, szerintük a követelés nem volt jogos, mert a szállító az által a számlára írt összegnél csak kevesebbet kérhetett volna. "A közel nyolcszázezer forintot ki is fizettük volna, ám erről nem volt hajlandó újabb számlát kiállítani a követelés benyújtója." Zseli József még azzal is érvelt, hogy a fizetésképtelenséget megállapító okiratot nem kapta meg.

 

A Vas Megyei Bíróság által elrendelt felszámolás magával vonta azt is, hogy az Ikervár-Fa számára kölcsönt nyújtó Rum és Vidéke Takarékszövetkezet is felmondta a hitelszerződést. Zseli cégtársával együtt megpróbálta elérni a kontraktus visszaállítását, ugyanis a kft.-nek több évre szóló megrendelése volt, ami biztosította volna - elmondása szerint - a hitel részleteinek további fizetését. Az ingatlanon 35 millió forintos jelzálogjoggal rendelkező takarék-szövetkezet azonban nem kívánta a szerződéseket fenntartani, ezért Zseliék a telep eladása mellett döntöttek.

 

A Rum és Vidéke Takarékszövetkezet részéről leszögezték, hogy ők, mint minden jogügyletben, az Ikervár-Fa Kft. kapcsán is a jogszabályoknak, belső szabályzatainak és egyéb előírásoknak megfelelően járt el és jár el ma is. "Ennek ellenkezője egyébként sem került semmilyen formában megállapításra." 

 

A felszámolás lefolytatására kijelölt biztossal, a Kossuth Holding Rt. képviseletében eljáró Kovács Péterrel az Ikervár-Fa tulajdonosai abban egyeztek meg, hogy a 134 millió forintra taksált fatelepet nem értékesítik 65 millió forint alatt, és hogy a vevők a felszámolóval egyezkedhetnek. Zseli József elmondta, nem értették, hogy a jelentkezők miért mentek el végül mindig, ezért a rendőrséghez fordultak. Kiderült, gyanújuk alapos volt. A nyomozók ugyanis 2008. május 8-án tetten érték Kovács Pétert, amint a telephely egyik vevőjelöltjétől ötmillió forintot vett át.

A felszámoló ellen több rendbeli vesztegetés miatt eljárás indult, s egy évvel ezelőtt a Vas Megyei Bíróság Kovács Pétert három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, s emellett három évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta. A felszámolónak azonban nem kellett bevonulnia a rácsok mögé, mert a bírói döntés még nem jogerős. Ez volt az oka, hogy Kovács Péter tovább vihette a felszámolást. A Vas Megyei Bíróság részéről is arról tájékoztatták a hvg.hu-t, hogy a bűnösség jogerős megállapítása nélkül nincs megalapozva "a felszámoló - és nem a felszámolóbiztos - súlyos szabálysértés miatti felmentése".

A fatelepet végül tavaly szeptember 30-án a Team Company Hungary Kft. vette meg 12 millió forintért. Zseli József szerint ennél az összegnél csak a fatelepen lévő gépekért a MÉH is többet adott volna. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság viszont elfogadhatónak találta az adásvétel összegét, mivel a megbeszélt több tízmillió forint nem piaci ár volt, s a jelentkező vevők ezt az összeget nem is tudták volna letenni. Erre hivatkozva, és mert semmilyen, bűncselekmény elkövetésére utaló dolgot nem találtak a nyomozók, a Zseli József által megindított eljárást megszüntették.

Zseli József azonban kitart amellett, hogy a dolgok egyáltalán nem folytak rendben, az eljárások szerinte törvénytelenül indultak, folynak, s ebbe ők tönkre mennek. A Rum és Vidéke Takarékszövetkezet például - hozta fel Zseli József - a saját ingatlanos cége útján töredék áron vette meg a másik cégtulajdonos, Fülöp Csaba ingatlanát. A velük történtekre az Ikervár-Fa Kft. vezetőinek magyarázata is van. "A fatelep az az ingatlan, amely fölötti rendelkezési jog szükséges a szomszédos, Natura 2000 besorolás alá eső területen lévő termálhőforrások, termál kutak kiaknázásához. A természetvédelem miatt ugyanis a termálforrásokhoz csak a fatelepen keresztül lehet infrastruktúrát kiépíteni. Ezért fontos és értékes a telep" - jegyezte meg.

Ezt a véleményt osztja Fülöp Csaba is, mondván a dolgok úgy állnak össze, hogy a termálkutaknak valami közük kell hogy legyen az Ikervár-Fa Kft. sorsához, mivel - állítja - egy géppel ki tudták volna fizetni a tartozásukat. Szerinte is a telep és a mellettük lévő földterület, mint iparterületek alkalmasak csak a Natura 2000-es földeken lévő kutakból a sárvárihoz hasonló minőségű, szivattyúzás nélkül felszínre hozható termálvíz elvezetésére, és egy nagyobb beruházás megvalósítására. Tervbe volt véve például egy termálszálló építése, de az mégsem jött össze.

A fatelepet megvásárló Team Company Hungary ügyvezető igazgatója, Kovács Róbert a hvg.hu-nak elmondta, hogy nyílászárókat akar gyártani a fatelepen, amelyet szerinte reális áron vett meg, többet nem adott volna érte. Zseli Józsefék állításaival kapcsolatban pedig megjegyezte, úgy véli, minden szabályosan zajlott, s ő törvényesen jutott hozzá az ingatlanhoz.

 

A bíróság reagálása

A Vas Megyei Bíróságtól (VMB) a felszámolási szakában eljáró bírák által bejelentett elfogultsági kifogás miatt az Ikervár-Fa Kft. felszámolásának folytatása a Győr-Moson-Sopron Megyei Bírósághoz került. A társaság fizetésképtelenségét - a csődtörvény alapján - megállapító és a felszámolást elrendelő végzést is kézbesítenie kell a bíróságnak. Enélkül ugyanis a végzés nem jogerős, s nem indítható meg az eljárás - szögezte le a VMB. A korábbi bírósági közlemény szerint a hitelezői számlákat az Ikervár-Fa illetékesei nagyrészt nem vitatták, és nem nyújtottak be fellebbezést. Tavaly július 13-ig pedig bejelentés sem érkezett a bíróságra a felszámolással kapcsolatos problémákról.

Forrás: hvg.hu

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.