FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-05-24

Erősítené az energetikai gépgyártást a kormány

Magyarországnak fel kell készülnie a villamos energiát termelő napelemek gyártására és telepítésére, mivel az évtized második felében jönnek a jelenleginél jóval nagyobb hatásfokú eszközök, és ezzel a megtérülés is jelentősen lerövidül - mondta Bencsik János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár megnyitójával kezdődött meg a MACH-TECH szakkiállítás, majd a Gazdasági és Tudományos Társaságok Szövetségének (GTTSZ) konferenciája 2011. május 17-én, a budapesti Hungexpón.

 

A jelenleg társadalmi vitán lévő nemzeti energiastratégiáról az államtitkár elmondta, hogy az évtized végéig még növekedni fog a földgázzal előállított villanyáram mennyisége, de az erdőből kikerülő tűzifát elégető biomassza erőműveket idén már korlátozza az állam.

 

Magyarország jó adottságokkal rendelkezik a biomassza felhasználásban, a biogáz előállításában és a geotermikus energia hasznosításában. Ugyanakkor a napjainkban e célból telepített berendezések többsége külföldön készül. A kormány szándéka életre kelteni az egykor virágzó és fejlett hazai energetikai gépgyártást, melynek bizonyos területein Magyarország piacvezetővé válhat - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ilyen kitörési pont lehet a korszerű biomassza alapú tüzelőberendezések, valamint a napkollektorok és napelemek gyártása. Ehhez a munkafolyamatok komplex összehangolása szükséges az elméleti kutatástól kezdve, a termékfejlesztésen át a gyártásig és az eszközök telepítéséig. A hazai gépgyártás megújulásához is lendületet adhat a nemzeti energiastratégia elfogadása és a szabályozási környezet ehhez illeszkedő átalakítása.

 

Az államtitkár a konferencián kifejtette: két éven belül fel kell újítani az energetikai gépgyártást, de ezt azokban a szegmensekben kell megtenni, ahol már van gyártási kezdemény és magyar kutatási eredmény is. Két területet jelölt meg: a biomassza tüzelőberendezéseket, valamint a napenergiás berendezéseket, vagyis a villamos energiát termelő napelem-, valamint a meleg vizet előállító napkollektor-gyártást.

 

Az államtitkár jelezte: a következő év elejétől a megújuló tüzelőanyaggal működő erőművek új átvételi rendszer és egyszerűbb szabályok mellett működnek.

Bencsik János beszélt arról is, hogy az előrejelzések szerint Magyarország villamosenergia-felhasználása 2030-ig növekedni fog, mivel a háztartások újabb eszközöket működtetnek, és a közúti közlekedésben is terjedni fog a villamos energia használata. Így ha a Paksi Atomerőműnek csak az üzemidejét hosszabbítják meg, de nem bővítik, akkor a leállást követően - 2035-től - újra megugrik a gáz-alapú villamosáram-termelés, amely a szén-dioxid-kibocsátás növekedésével jár.

 

Két évtized alatt az erőművek hatásfoka - legyen szó szén- vagy gáztüzelésűről - a jelenlegi 30-35 százalékról 55-60 százalékra növekszik. A teljes magyar primer energia felhasználásban a megújuló források 35-40 százalékot tehetnek ki, de az energiastratégia - 20 éves távlatban - ennek a felével számol. A hőtermelésnél viszont a megújuló források aránya 20 év múlva elérheti a 35-40 százalékot - tette hozzá az államtitkár.

Forrás: Napi.hu

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.