FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-05-26

Vége a neves magyar bútorgyárnak

A több mint fél évszázados múltra visszatekintő, egykor több száz embernek munkát adó balassagyarmati bútorgyártást nem sikerült feltámasztani.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Az Ipoly Bútorgyár után felszámolás alá kerültek azok a cégek is, amelyek a nagy hírű gyár eszközeivel, annak korábbi piaci kapcsolataira alapozva akarták folytatni a termelést.

 

Miután a hétfőn zárult pályázaton egyetlen ajánlat sem érkezett, a felszámoló Budapest Holding Zrt. hamarosan újra meghirdeti a balassagyarmati Ipoly Design Bútorgyártó (IDB) Kft. vagyonelemeit - tájékoztatta lapunkat Szabó Ferenc felszámoló. A nagy hírű, több évtizedes múltra visszatekintő gyár területén immár nincs esély a termelés újraindítására - mondta a felszámoló. Ezt a piaci viszonyok sem teszik lehetővé, de már érdemi eszközök sincsenek.

 

Az IDB-t a 2007 júniusában felszámolás alá került, többmilliárdos adósságot felhalmozó Ipoly Bútorgyár Zrt. munkatársai alapították. Azt tervezték, hogy a meglévő üzleti kapcsolatokra és szaktudásra alapozva irodai és szállodabútorokat gyártanak. Az Ipoly Bútorgyár éveken át az ország egyik legnagyobb, elsősorban egyedi termékeket előállító üzeme volt. Többek között kórházaknak, három- és négycsillagos hoteleknek, nagyvállalatoknak, még a Külügyminisztériumnak is gyártott bútorokat. Az IDB nemcsak a telephelyet, hanem az értékesebb gyártóberendezések nagy részét is bérelte. Már 2008-ban látszott, hogy a gazdasági válság miatt a termelést nem tudják a kívánt szintre növelni, ettől függetlenül a mindössze hét dolgozót foglalkoztató cég az évet több mint 78 millió forintos nettó árbevétel mellett 2,8 milliós nyereséggel zárta. A gondok 2009-ben tovább sokasodtak, a rendelésállomány csökkent, a termelési költségek pedig nőttek. Az IDB 2009 végén, 2010 elején már jelentős fizetési gondokkal küzdött, halmozódtak a szállítói követelések és a köztartozások, igaz, a vevőkkel szemben több mint 20 millió forintos követelése is volt. 2010 tavaszán már a bérfizetés is gondot okozott. Végül a tulajdonosok, illetve a dolgozók döntöttek úgy, hogy kezdeményezik a társaság felszámolását, amelyet 2010 májusában rendelt el a Nógrád Megyei Bíróság - tájékoztatott a felszámoló. A hitelezőkkel szemben több mint 30 millió forintos adósságot felhalmozó cég dolgozóinak elmaradt járandóságát a bérgarancia-alap segítségével sikerült kifizetni. Bár néhány kisebb cég működik, mára nyilvánvalóvá vált, hogy a több mint fél évszázados múltra visszatekintő, egykor több száz embernek munkát adó balassagyarmati bútorgyártást érdemben nem sikerült feltámasztani.

Az elmúlt időszakban az IDB-n kívül azok a cégek is sorra a felszámolás sorsára jutottak - mint például az Axelo Kft. -, amelyek a nagy hírű gyár eszközeivel, annak korábbi piaci kapcsolataira alapozva akarták folytatni a termelést.

 

A cég legutóbb, 3,8 millió forintos irányáron meghirdetett vagyonelemeire (szerszámok, alapanyag, szerelvények, késztermékek, jármű) várhatóan legközelebb már darabonként is lehet pályázni.

Forrás: napi.hu

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.