FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-05-30

A nagy vadászra emlékeztek Alsóperén

Gróf Széchenyi Zsigmond szellemi öröksége ma is jelen van, közkincs, amiből bárki meríthet. Halálának 44. évfordulóján rá emlékeztek a Széchenyi Zsigmond emlékkőnél Alsóperén.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A Verga Zrt. munkatársai elhelyezik az emlékkoszorút: Pál Lajos vezérigazgató-helyettes, Tengerdi Győző, Sashalmi Viktória gazdasági igazgató (Fotó: Penovác Károly)

Világjáró vadászunk, egyik legnagyobb vadászírónk, gróf Széchenyi Zsigmond 44. éve hunyt el. Alsóperén tíz évvel ezelőtt emlékkövet emeltek a tiszteletére. Az utódok sem feledkeztek meg róla, hagyományteremtő szándékkal koszorúzási ünnepséggel tisztelegtek emléke előtt.

A házigazda Tengerdi Győző, a HM Verga Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: Széchenyi Zsigmond az etikus-, a természetimádó vadász alakjának klasszikus megtestesítője. Életével, munkásságával olyan például szolgál, amely minden magyarnak, minden vadásznak megszívlelendő.Számtalan olyan erénye colt, amely példaképül állíthatja őt a ma embere elé.

Pap Gyula, a Veszprém megyei Vadászkamara elnöke szerint vadászok között nincs olyan ember, aki ne ismerné az ő alakját, múltját és érdemeit, vadászattal kapcsolatos tevékenységét. Munkássága összefügg a mindennapjaikkal, tevékenységükkel, beépült, irányt mutat számukra. Ő nem csak vadász, hanem gyűjtő, zoológus, a vadászati kultúra meghatározó alakja, a tudományos élet kiemelkedő személyisége is volt egyben.

 

A Vadászati Kulturális Egyesület elnöke, Oláh Csaba azt hangsúlyozta, hogy Széchenyi Zsigmond írásaiban ránk nyitotta a nagyvilágot egy olyan korban, amikor a szomszédba is csak engedéllyel mehettünk. A romantikus világfi tökéletes útikönyveket írt, aminek csak a keretét adták avadászkalandok. A gróf magatartása, tevékenysége minden tiszteletet és szeretetet megérdemel - és nem csak a vadásztársadalom részéről. Szellemi öröksége ma is jelen van, közkincs, amiből bárki meríthet.

A szónokok mindannyian idézték szállóigévé vált gondolatait: "a vadászat: vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás!" Ezt kell a ma emberének is szem előtt tartania.

Gróf Széchenyi Zsigmond (1898. január 23. - 1967. április 24.) a Nemzeti Múzeum alapítójának, Széchényi Ferenc grófnak ükunokája. Dédapja volt Széchényi Lajos, Istvánnak, a "legnagyobb magyarnak" testvérbátyja. Mégsem a felmenőiről, sokkal inkább a vadászatairól, írói munkásságáról híres.

Gróf Széchenyi Zsigmond 1927 és 1964 között kilenc alkalommal járt Afrikában. Vadászott Egyiptomban, Líbiában, Szudánban, Kenyában, Tanganyikában és Ugandában. Ezen felül járt Alaszkában és Indiában, na és természetesen Európa több országában is. Idehaza elsősorban a Bakonyban, a Vértesben és a kőröshegyi birtokán vadászott. Első gímbikáját Alsóperén lőtte. Vadászatairól 14 könyvet - köztük szakkönyvet is - írt, ezeket együttesen majd 1,6 millió példányban adták ki.

 

Forrás: NaplóOnline

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.