FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-05-31

Mintarezervátum Somogyban

Országos minta lehet a Sefag Zrt. új természetes erdőfelújítási kísérlete. A 6 éve zajló programot a napokban a Magyar Tudományos Akadémia Bizottsága is megtekintette.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Az értékes fafajtákat természetes módon szaporítanák. Az erdőrezervátumokra jelenleg szigorú fakitermelési szabályok vonatkoznak. Ahhoz, hogy országosan is alkalmazhassák az új módszert, törvénymódosításra lesz szükség.

 

A ropolyi erdőrezervátum látogatására indultak a Magyar Tudományos Akadémia kutatói és az erdőgazdálkodók csütörtökön. A Sefag Zrt. területeit 80 ezer hektáron borítja erdő. Napjainkban már több mint 10 százalékkal nagyobb az erdős terület, mint 20 éve. A tervek szerint ezt évente még 200 hektárral növelnék.

- A somogyiaknak nem kell az erdősültség miatt aggódni, folyamatosan nő az erdőterületünk az egyik legerdősültebb megye vagyunk 27 százalékkal- mondta Barkóczi István a Sefag Zrt. vezérigazgatója. - Sőt ez a terület folyamatosan nő, és úgy gondolom, hogy hamarosan el fogjuk érni a 30 százalékot.

 

Egyre értékesebb fafajokban gondolkodik a cég. Az országban egyedülálló vágási folyamatot kezdtek mintaterületeiken. Itt ugyanis minden fafaj megtalálható. Az értékes bükk és kocsánytalan tölgy terjedését támogatják, genetikai és ökológiai szempontok szerint. Csak ott ritkítanak, ahol az értékes fajok elszórják magvaikat. A kis ültetvények így napfényhez jutnak és növekednek. Így az értéktelen fajok elszaporodását megakadályozzák. Az akadémikusok most ezt vizsgálják.

 

- Az ágazatunk hosszú távon évtizedek, de a bükkös, kocsánytalan tölgyek esetében évszázados volumenben dolgozik. Tehát a most elhatározott irányelvek vagy megkezdett gyakorlati lépéseknek évtizedes, vagy akár évszázados kihatásai is lesznek - fogalmazott dr. Rédei Károly, a Magyar Tudományos Akadémia erdőgazdálkodási albizottságának elnöke.

 

Az akadémia erdőgazdálkodási bizottsága véleményt formál a somogyi kísérleti területről, majd összegzik a látottakat. Ahhoz, hogy ezt a módszert az ország más területein is alkalmazzák az erdőtörvény változtatására van szükség. Ezzel sikerülhet az erdőtelepítési szabályok vadhajtásait elfojtani.


Forrás: kapos.hu

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.