FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-02

Élőfa működését másoló lakóépület

Az építészirodák tervmegoldásaiban az élőfa analógia, mint koncepció központi szerepet játszik, ám hogy teljesen életszerű építészeti megoldássá fejlődik-e, és hogy az ilyen un. élőfához hasonlító ház (house tree) miképpen lett kifejlesztve vagy megtervezve, még mindig vita tárgyát képezi, noha az Ignatov Architects építésziroda adatai erre nézve minden tekintetben meggyőzőek.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A fák lombozata megtartja az esővizet és leárnyékolja a napfényt, amihez az ágak nagy segítséget nyújtanak, hiszen a lombozatot tartják, és táplálják is. A lombkorona azonban védi és óvja a fák alatt tenyésző növényzetet és az ott élő állatokat. A gyökérrendszer nem csupán tartja magát a fát, hanem a talajból táplálja.

Ahogy a lombozat, úgy az ilyen háznak a felső rétegei is megkötik a napenergiát, és magukba szívják a csapadékvizet, és alul elhelyezett tartályba vezetik. A ház belsejében élő növények gondoskodnak az oxigénről, míg a beltérben tartózkodókat különböző színárnyalatú üveg védi.

A lakótér és a munkatér úgy van elhelyezve, hogy a felülről érkező fényt maximálisan élvezhesse, míg a hálószobák és az étkezők az alsó szinten kerültek elhelyezésre. Geotermikus hőcserélők és csőkútként kialakított alagút található a ház alapszelvényében a meleg és a hűvös levegő szabályozása és (nem ivóvíz minőségű) víz talajból történő felszívása végett, öntözésre és egyéb használatra.

És még valami . A tényleges szerkezeti felépítésben analógiát találhatunk az erdővel vagy az erdőt alkotó élőfával való összehasonlításra, ami, mint tudjuk, kissé erőltetett és nem is annyira nyilvánvaló. A rideg beton, a lágy tetőcserép csupán csekély komfortot nyújt, és a jól kezelt és nyírt belső pázsit zöld ugyan, ám mégiscsak monoton. A négyszög alakú alaprajz a szerves rendszerhez való hasonlatosság ellenére is elvesz valamennyit az elegáns környezeti koncepcióból.

Forrás: dornob
Szakfordítás:
Ternóczi Endre - okl. erdőmérnök honlap: Poliglott Szakfordítói Iroda

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.