FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-10

Passzívház Kanadából New Orleansba

A német eredetű Passivhaus szabványra általában a mérsékelt és hideg hőmérsékleti körülményekre adott válaszként tekintenek.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Az éves fűtési energia-határértékek természetesen nem sokat jelentenek New Orleansban, ahol az ArchDaily passzívház tervezési versenyt hirdetett meg. A versenykiírásban azonban szerepelt egy általános energia-csökkentési elvárás, aminek nehéz megfelelni úgy, hogy a légkondicionálást is biztosítani kell. A versenyt meglepetésre egy kanadai építész iroda, a Sustainable TO nyerte.

A versenykiírás a következőket kérte:

"kiegyensúlyozott tervet kérünk a fenntarthatóság témakörén belül, amely minimális hatással van a környezetre, a fűtési és a hűtési számlákat mindenki meg tudja fizetni, és bárki számára elérhető legyen a felépítése vagy megvásárlása.a házakat egy bizonyos helyi tipológia alapján kell megépíteni, és törekedni kell a szomszédokkal való összetartás kialakítására"

A tipikus new-orleans-i tervben a szobák sora egymásból nyílik, folyosó nélkül, így lehetővé válik, hogy a szobák mindkét oldalán ablak legyen és megfelelő keresztszellőzést lehessen biztosítani. Ez a típusú épület francia eredetű, de megtalálható Montrealtól New Orleans-ig sokfelé. A magánszféra védelmére vonatkozó jelenlegi elvárásainknak nem felel meg eléggé, így az építészek kissé módosították. A ház átértelmezi a hagyományos épület tervét úgy, hogy két hálószoba-fürdő egységet tükröz a fő élettér mindkét oldalára. A nyitott élettér optimálissá teszi a természetes légmozgás és a természetes megvilágítást. A folyosó dél felé, egy rugalmas, konzolos oldalgalériára nyílik, amely körbeöleli a házat, és árnyas kültéri életteret biztosít.

Az építészek a következőképpen írták le:

"A ház kelet/nyugati tájolása lehetővé teszi a természetes szellőzés és megvilágítás, árnyékolás és napenergia hasznosítás megfelelő alkalmazását. A déli homlokzat mély tető-túlnyúlása biztosítja nyáron a belső terek passzív napenergia védelmét, a téli hónapokban ugyanakkor lehetővé teszi a passzív napenergia összegyűjtését." A déli homlokzat csúszó paneljei flexibilitást és a nap, az eső és a szél elleni védelmet biztosítják. Az északi homlokzat ablakai bőséges napfényt és természetes szellőzést nyújtanak, miközben korlátozzák a túlzott felmelegedést. A ház tipikus passzívház jellemzőkkel bír, mint például a déli részen a mély túlnyúlások és a lamellák alkalmazása, illetve fényvisszaverő fém burkolat használata, amely megakadályozza a lakás túlzott felmelegedését. New Orleans-ban azonban mindig nagy a forróság és fülledt a levegő, így a szükséges szigeteléseket is be kellett építeni, illetve egy egyszerű alkalmazással csökkentették a felmelegedés és a forró levegő beszivárgásának lehetőségét.

A rendszer aktív összetevői két mini hőszivattyú és két energia visszanyerő ventilátor (ERV), amelyek eltérnek a szokásos hővisszanyerésen alapuló szellőztető berendezésektől. Ez a berendezés olyan entalpikus eszköz, amely egyaránt képes az érzékelhető és rejtett hő és nedvesség közlésére. Ezenkívül a házat ellátták még padlófűtéssel is, ami kissé túlzásnak tűnik New Orleans-ban. A verseny célja a különböző ötletek bemutatása volt, és a díj nem szerződés, hanem egy nagyméretű HP nyomtató lett, az építész Paul Dowsett mégis izgatott: "Az, hogy megnyertük ezt a díjat, rendkívül izgalmas: alátámasztja, hogy lehetséges megfizethető és fenntartható házat építeni, amely az éghajlattól függetlenül is vonzó lehet, ugyanakkor megerősíti a tervezéshez és a kivitelezéshez való hozzáállásunkat."- mondta a tervező.

Forrás: AlternatívEnergia

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.