FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-14

Fenntartható és tartamos erdőgazdálkodás - Gyulaj Zrt

Felismerve az egyre nehezebben és költségesebben kinyerhető fosszilis energiaforrások által okozott gazdasági és technológiai problémákat, Európa, így hazánk is egyre nagyobb hangsúlyt fektet a megújuló energiaforrások, köztük az erdők fontosságára.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A szemléletváltás részeként Magyarországon immáron ötödik alkalommal rendezték meg a RENEXPO Central Europe, meg újuló energiáról és azenergiahatékonyságról szóló nemzetközi kiállítást és konferenciát májusban Budapesten, melyen részt vettek éskiállítottak a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. munkatársai.

E fontos témáról beszélgettünk Gál Lászlóval, a cég erdőművelési és közjóléti ágazatvezetőjével.

 

- Cégünk fontosnak érzi, hogy a megújuló energiaforrásokkal való gazdálkodásszéles körben terjedjen, úgy, hogy mind az ökonómia, mind az ökológia szempontokra tekintettel legyünk. Két szóval jellemezhetném ezt. A tartamosság hosszútávúságot jelent, azt hogy unokáink számára is legalább ilyen környezetet tudjunk biztosítani. A fenntarthatóság alatt pedig azt értjük, hogy ennek gazdaságosnak, önmagát fenntartónak kell lennie. Ma az egyik legfontosabb megújuló energiaforrás a fa, nem véletlen, hogy nagyon szigorú törvények és tervek szabályozzákaz erdőgazdálkodást. Ennek köszönhetően az 1920-as évekhez képest az elmúlt 90 esztendőben 15-20%-kal megnőtt a faállomány mennyisége. Nem igaz tehát az állítás, amikor bennünket egyesek "erdőirtással" vádolnak.

Nagyon fontosnak tartjuk a környezettudatos nevelést, hogy jó, a gyakorlatban is bevált példákat mutassunk a gyermekeknek. Ezt szolgálja szentkúti ökoház, s a lengyel-annafürdői turisztikai és természetismereti központ. Az odalátogatók működésük közben tekinthetik meg a napkollektorokat, a napelemeket, a szélerőműveinket, teljes képet kapnak erdőgazdálkodásunkról. A velük nyert energiával, fűtünk, világítunk, biztosítjuk a melegvizet. Versenyt hirdetünk a nálunk nyaraló csoportok között, mérjük az 1 főre eső energiafogyasztásukat. Természetesen mindez csak akkor hatékony, ha megtanítjuk őket takarékoskodni is az energiával. Szívesen megosztjuk pozitív és negatív tapasztalatainkat az érdeklődő felnőttekkel, hisz mi folyamatosan mérjük a különböző pályázati forrásokból épített energiaszolgáltatóink teljesítményét. Minden érdeklődőt, természetkedvelőt tehát arra biztatok, hogy látogasson el hozzánk, keresse fel látnivalóinkat, de bátran kérdezzen meg bennünket a megújuló energia forrásaink üzemeléséről is.

 

Köszönöm a tájékoztatást, melyhez én már csak annyit tennék hozzá, hogy lengyel-annafürdői és szentkúti kiránduláshoz, program lehetőségekről prospektusok, kiadványok a Tourinform Irodában is kaphatók.

 

Forrás: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.; TamásiTáj 2011.június

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.