FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-15

Tokaj: ahol a kosárfonást, majd eladását tanítják

Ünnepélyes keretek között kötöttek munkaszerződést azzal a huszonöt hátrányos helyzetű munkanélkülivel, akik most júniustól vehetnek részt egy speciális képzésen, és állhatnak munkába Tokajban.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A szerződés aláírásának ünnepélyes pillanata - Fotó: magánarchívum

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület projektjéről van szó "Integrált esélyteremtő és foglalkoztatási program a Tokaji kistérségben" címmel, mely még 15 hónapon át tart. Kosárfonást tanulnak a tokaji kistérség majd minden településéről érkezett résztvevők, de nem csak ennyiről van szó. A program során szociális munkások, pszichológusok segítik őket, hogy sikerüljön visszatérni a munka világába, és a projekt része az is, hogy az elkészített termékeknek piacot találjanak, így a közel másfél év után is megmaradjon a munkájuk.

 

"Nagy lehetőség ez"

- 235-en nyújtották be jelentkezési lapjukat a tokaji kistérségből. Az első körben 66-an jutottak tovább, végül huszonötükkel kötöttük meg a szerződést - mondta Gógné Liszkai Judit projektmenedzser asszisztens. A résztvevőket a máltaiakkal konzorciumban lévő Napra-forgó Nonprofit Közhasznú Kft. választotta ki pszichológusok közreműködésével. Fontos volt, hogy kézügyességgel rendelkezzenek a jelentkezők, jól tudjanak közösségben dolgozni, és motiváltak legyenek.

- Nagyon sokukra illettek rá ezek a kritériumok - jegyezte meg Judit, - aki pedig végül bekerült, az örömmel jön, úgy nyilatkoztak, nagyon nagy lehetőség ez számukra. Megtudhattuk, a 25 résztvevő között öten pályakezdők, három fogyatékkal élő, heten pedig romának vallják magukat. Férfiak és nők vegyesen, átlagéletkorúk 37 év.

- A múlt héten indultunk, most kezdtek el ismerkedni a kosárfonással - értesültünk a részletekről. Beszélgetésünkkor épp a csapatépítő tréning folyt, hogy összerázódjon a társaság. A Napraforgósok végigkísérik a képzést, ők végzik a szociális gondozást, a mentorálást, tartják a pszichológiai foglalkozásokat. Most nyolc hónap képzés előtt állnak a "diákok", napi négy óra foglalkozáson, négy óra elméleti képzésen vesznek részt, majd hét hónapon át - a 2012-es augusztus végi projektzárásig - következik a foglalkoztatás.

 

Később is.

A résztvevőknek térítik az utazási költséget, az étkezést, és bruttó 90 ezer forintos fizetést kapnak. És ami talán a legfontosabb: mindent megtesznek azért, hogy a projekt zárásáig fenntarthatóvá váljon a vállalkozás, azaz tovább tudjon dolgozni a 25 ember.

- Népi iparművész oktatja őket. Szeretnénk elérni, hogy legyen kereslet az elkészített termékek iránt. Borászok, ajándéküzletek már érdeklődnek. Kiderült, a környéken (ne felejtsük, borvidékről van szó) volna kereslet például üvegdemizsonok befonására, poháralátétek készítésére, de akár távolabbi piacokon is lehetne a termékeket értékesíteni. E kapcsolatok kiépítésével is foglalkozik a projekt - tudtuk meg Petri Róbert szakmai vezetőtől.

 

Köszöntöttek

A május 30-án tartott ünnepség alkalmából köszöntötte a programban résztvevőket Dr. Kis Imre, a MMSZ Észak-Magyarországi Régió vezetője, Májer János, a projekt és a képzés helyszínét biztosító Tokaj polgármestere, és a Tokaji Többcélú Kistérségi Társulás elnöke, Kóródi Edit, a projektben konzorciumi partnerként résztvevő Napraforgó Nonprofit Kft. szakmai vezetője, Dúl Imre, a képzésben részt vevő Észak-Magyarországi Regionális Képző Központ szakmai igazgatóhelyettese.


Forrás: BorsodOnline

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.