FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-15

Részben engedett a VM Agrárkamara ügyben

A társadalmi vitára küldött tervezetnél alacsonyabb lesz a tagdíj, kicsit változnak a választási jelölés szabályai.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A VM Parlamenti Államtitkárságának hírei között jelet meg a kormany.hu helyen június 10-én egy hír ezzel a címmel: "Januárban megalakulnak az új vidékfejlesztési, agrár- és élelmiszergazdasági kamarák"

 

E hír szerint: "Kulcsfontosságú a szétszakított élelmiszerlánc ismételt összekapcsolása. Ennek köztestületi, intézményi kereteit teremtik meg az élelmiszerlánc mentén szerveződő vidékfejlesztési, agrár- és élelmiszergazdasági kamarák. Ezek a - tagjaik számára szolgáltató - köztestületek az élelmiszerlánc szereplőinek fontos érdekegyeztetési keretét adják, s a közös etikai és szakmai normák kidolgozásának továbbá érvényesítésének legfontosabb intézményévé válhatnak. Mindezek azt indokolják, hogy az élelmiszergazdaság valamennyi szereplője számára kötelezővé tegyük a vidékfejlesztési, agrár- és élelmiszergazdasági kamarai tagságot, és a vertikum újraegyesítését segítő önálló kamarákat hozzunk létre. A törvény az élelmiszertermelői körön kívül kötelező tagságot ír elő azoknak az élelmiszer-feldolgozó és -kereskedő cégeknek is, amelyek fő tevékenysége az élelmiszergazdasághoz kapcsolódik. Ez természetesen nem akadályozza meg a kettős tagságot, vagyis azt, hogy a vidékfejlesztési, agrár- és élelmiszergazdasági vertikális kamara egyes szereplői egyúttal a horizontális kereskedelmi és iparkamarának is tagjai legyenek."

 

A VM tehát az élelmiszeripar és -kereskedelem agrárkamarai tagságából nem engedett. Ugyanakkor: "A vitákban elhangzott és az írásos észrevételek figyelembe vételével valamint az érintett csoportok képviselőivel folytatott személyes egyeztetések alapján készült el a törvénytervezet végleges szövege, így az eredeti vitaanyag néhány ponton jelentősen módosult."

 

A tagdíj: "... a tagdíj alapja a nettó árbevétel eladott áruk beszerzési értékével (ELÁB-bal) és a szolgáltatások ellenértékével csökkentett értéke, s mértéke ezen alap 1 ezreléke lett, ami már a leendő tagok számára is elfogadható."

 

Továbbá: "... az élelmiszer-feldolgozói és -kereskedői kör javaslatára és kérésére született meg a törvénytervezetnek az a rendelkezése, hogy az agrárkamarai választásokon a megyei jelöltlistákat úgy kell összeállítani, hogy azon a mezőgazdasági termeléssel, az élelmiszer-feldolgozással és az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó kamarai tagok egymást követő sorrendben, felváltva szerepeljenek."

 

Az így átírt törvényjavaslat hamarosan a Kormány, majd a Parlament elé kerül és "... az őszi [agrárkamarai] választásokat követően 2012. január 1-jével elkezdhetik tevékenységüket a kormányzattal együttműködő, új - az élelmiszervertikum fejlődési pályára állításában és élelmiszerbiztonságunk helyreállításában fontos szerepet játszó - vidékfejlesztési, agrár- és élelmiszergazdasági kamarák."

 

Az Agrárkamarai törvényről először a FATÁJ 2011-04-29 cikkben írtunk, bemutatva a tervezetet, majd a FATÁJ 2011-05-19 cikkben mutattuk be a tervezetre a FAGOSZ-MEGOSZ-MERSZ-OEE által írt közös véleményt, amelyben az erdőgazdálkodókkal kapcsolatos specialitásokra is ráirányítottuk a figyelmet, így a 4 szervezet önálló erdészeti alelnöki poszt létrehozását is javasolta. A törvénytervezet erdészeti részleteiről a fenti VM közlemény nem tesz említést. A parlament.hu helyen a folyamatban lévő törvénytervezetek között pedig ez a tervezet még nem szerepel.

A tagdíj vetítési alapját illetően gyakorlatilag az a megoldás "nyert" melyet a mi is javasoltunk. A mérték pedig az eredetileg tervezett három sáv közül a legalacsonyabb lesz. A vetítési alap és a mérték változásával az eredetileg számítottnál lényegesen kevesebb lesz az állami erdőgazdasági társaságok és a 100 millió Ft árbevétel feletti magán erdészeti vállalkozások agrárkamarai tagdíjterhe, de ezt a megfelelő adatok ismerete nélkül nem tudjuk kiszámítani. Az sem derül ki a közleményből, hogy a 100 millió Ft-os tagdíjfizetési árbevételi határ továbbra is a bruttó árbevétel szerinti, vagy az ELÁBÉ-val és ELSZBÉ-vel csökkentett nettó árbevétel alapján számított lesz-e. Utóbbi eset az államiakat nem érintené, de a magán erdőgazdálkodók érintett körét bizonyára jelentősen csökkentené. Kíváncsian várjuk a konkrét törvénytervezeti szöveget a parlament.hu helyen, majd a Magyar Közlönyben. Ezt követően pedig a leendő Agrárkamara szolgáltató teljesítményét várjuk majd érdeklődéssel.

Forrás: VM közlemény, kiemelés, kiegészítés: Mőcsényi Miklós

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.