FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-17

Szakmai verseny a lombok alatt

Erdész szakmai versenynek adott otthont a salgóbányai erdészház és az annak környékén található erdő szerdán.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Az egész napos program - amelynek szervezője, házigazdája az Ipoly Erdő Zrt. salgótarjáni erdészete volt - keretein belül kerületvezető erdészek és kerületvezető vadászok mérték össze tudásukat, rátermettségüket.

A rendezvény elején a reggeli órákban, a közös reggelit követően, kürtszó jelezte a gyülekezőt, majd Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket. Borcsa Bodolay János, az Ipoly Erdő Zrt. főmérnöke, a verseny szervezője pedig ismertette a különböző feladatokkal kapcsolatos tudnivalókat.

A szakmai megmérettetésre - amelynek lebonyolításából a műszaki vezetők is kivették részüket - az Ipoly Erdő Zrt. területéről, azaz Nógrád és Pest megyéből érkeztek erdészek, vadászok. Az Ipoly Erdő Zrt.-t hét erdészet: a diósjenői, a kemencei, a kelet-cserháti, a nyugat-cserháti, a királyréti, a nagymarosi és a váci képviselték. (A salgótarjáni erdészet a szervezésről és a vendéglátásról gondoskodott, így az ahhoz tartozó szakemberek ezúttal nem versenyeztek.)

 

A hagyományokhoz híven vendégek is érkeztek erre a napra. Ezúttal három gazdaság képviseltette magát: az Egererdő Erdészeti Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. három-három fős csapata.

 


A résztvevők légpuskalövészetben is összemérték tudásukat

Mint azt Borcsa Bodolay János lapunk érdeklődésére elmondta: - a verseny során egyénileg és csapatban is összemérhették szakmai tudásukat az erdészek és vadászok. A kerületvezető erdészek ötvenen, a vadászok pedig heten voltak.

 

A feladatok megoldásához szakmai és gyakorlati tudásra, tapasztalatra, na és persze jó adag rátermettségre is szükség volt. Az első feladatban egy huszonöt kérdésből álló tesztet oldottak meg, majd szintén huszonöt, lágy és fás szárú növényt, valamint kártevőt kellett megnevezniük, azonosítaniuk a versenyzőknek. Ezt követően fatömeget becsültek, amelyben meg kellett állapítaniuk a fák átlagmagasságát, s azt, hogy hektáronként hány köbméter található belőle. A GPS-pontmérést egy közeli legelőn tartották, ahol három pont koordinátáit határozták meg. Az ötödik feladatban tizenöt őzagancsot bíráltak erdészek és vadászok, ezt követően pedig légpuskákkal öt lövést adhattak le tíz méterre lévő céltáblákra. A végén gyérítésjelölés volt a feladat, amelyben a kivágandó fákat szemmel saccolták meg a versenyzők.


A versenyzők fatömeget is becsültek

 

Mint megtudtuk, erdészek közül egyéni versenyzőként Pesek Géza (kemencei erdészet) győzedelmeskedett, a képzeletbeli dobogó második fokára Szabó László (kelet-cserháti erdészet) állhatott, maga mögé utasítva Chikán Istvánt, aki szintén a kelet-cserháti erdészetet képviselete. Vadászok között egyéniben a kemencei erdészettől érkezett Pintér Dávid bizonyult a legjobbnak, akit a váci erdészet munkatársa, Kemény Ákos követett. A harmadik helyezést Bertalan Zoltán (nyugat-cserháti erdészet) érdemelte ki. Az erdészek csapatversenyében a kelet-cserháti csoport állhatott a képzeletbeli dobogó első fokára, második helyezést ért el a nagymarosi erdészet, harmadikok lettek a kemenceiek.

 

Míg a kerületvezető erdészek, vadászok versenyeztek, a várban erdészetvezetői értekezlet folyt. Az eredményhirdetést követően közös ebéddel, kötetlen baráti és szakmai beszélgetéssel folytatódott a délután.


Forrás: NPORT

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.