FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-20

Folyamatos erdőborítás a soproni parkerdőben

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület Soproni Helyi Csoportja közös erdész-szakmai rendezvényt tartott 2011. május 26-án a Sopront ölelő Várisi Parkerdőben.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A térség napilapja - a Kisalföld -, aznapi beharangozó újságcikkének köszönhetően a rendezvényen nem csak erdész szakemberek, hanem a soproni civil szervezetek, érdeklődő soproni polgárok is szép számmal jelentek meg, ahol a TAEG Zrt soproni erdészetének szakemberei a parkerdei átalakító tömbben folyó munkálatokkal ismertették meg a résztvevőket.

Dr Kárpáti László HCs elnök, köszöntőjében felhívta a résztvevők figyelmét arra a tényre, hogy a környéken, a XIX. század végéig, a korábban kiírtott erdők helyén - id. Storno akvarelljeinek tanúsága szerint is - legelők voltak, amelyeket azután elődeink újra erdősítettek.

Ez is azt bizonyítja - mondta ez elnök - , hogy az erdészek mindig is élenjárói voltak az élőhely rekonstrukciónak, bárha akkoriban ezt még nem is így hívták, s napjainkban is az erdei élőhelyek fenntartásán munkálkodnak.

Dr Jámbor László, a TAEG Zrt vezérigazgatója elmondta, hogy az erdőgazdaság, a szakmai-, oktatás-kutatási- és közcélú feladatok ellátása mellett kiemelten kezeli a város környékének frekventált részén fekvő Parkerdő gondozását, ahol éppen jelenleg indult el a városvezetéssel közösen egy parkerdei sétaút bővítési projekt. Ezen új sétaút helyét is érinti a mai bemutató, hiszen ezeken a területeken kell legelsősorban alkalmazni a minél kíméletesebb fahasználati, illetve erdőkezelési eljárásokat.

Ezután Csapó József, a soproni erdészet vezetője vette át a szót, s ismertette a mintegy 400 ha-os erdőtömbben megkezdett azon munkákat, amelyekkel az erdészet, a jelenlegi vágásos üzemmódról a szálaló üzemmódra kíván néhány évtized alatt áttérni úgy, hogy közben ne keletkezzenek tarra vágott területek, és egy vegyes korú, biológiai sokszínűségében gazdagabb erdőképet biztosítson az itt kikapcsolódni vágyók számára. E célok eléréséért tett erőfeszítéseket bemutatandó, a társaság útra kelt, és három megállóhelyen ismerkedhetett az eddigi eredményekkel.

Láthatták a precízen kivitelezett idei bontásokat, a korábbi lékes felújítási foltokban a bíztatóan erősödő 2-3 éves tölgy újulatot, de bizony észlelhető volt a lágyszárúak és az évelő invazív fajok (földi szeder, akác, bálványfa) sokhelyütt erőteljes térfoglalása is.

Kisebb vita alakult ki arról, hogy egy ilyen félszáraz, acidofil tölgyesben mennyire szabad magára hagyni a főfafajnak tekintett tölgy magoncot, ahhoz, hogy az utódállományban a főfafaj domináns maradjon, abban azonban egyet értett a jelenlévők többsége, hogy félszáraz tölgyes célállományokban, amelyekben a szálaló üzemmóddal kapcsolatban kevés tapasztalattal rendelkezünk, óvatosan kell bánnunk annak nagy területű kiterjesztésével, hiszen a folyamat végét senki sem látja.

A három szakmai megállóhely "leküzdését" követően azok, akiknek engedte ideje, egy nagyon kellemes negyedik állomásra érhettek fel : a Károly-kilátó előtti pihenőhelyen a soproni erdészet munkatársai ízletes vadpörkölttel, hideg soproni sörrel és jó kékfrankossal várták a kora nyári melegben kitikkadt erdőjárókat.

A kellemes idő, a kiváló ellátás - és a nem kevésbé kiváló társaság - olyan jó hangulatot teremtett ezen a csodálatos helyen, hogy a lebukó nap tudott csak arra bírni minket, hogy a szakmai és baráti beszélgetéseket megszakítván hazainduljunk.

Forrás: OEE

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.