FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-21

Törvény lesz a megújuló energiaforrásokról

2011. ősszel elkezdődik az NFM-ben a megújuló energiaforrásokra vonatkozó törvény kidolgozása. Cél a szabályozás egyszerűsítése, mert jelenleg az iparágra 120 különböző jogszabályban találhatók utalások.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Idén az év második felében kezdődik meg az egységes, megújuló energiákat szabályozó törvény kidolgozása - jelentette be Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára a múlt heti (június 16.) budapesti nemzetközi geotermikus konferencián. A szabályozás egyszerűsítésével a tárca célja a megújuló energiaforrások elterjedésének segítése.

Bencsik János arra hívta fel a figyelmet, hogy a megújuló energiát érintő szabályok jelenleg több mint 120 különböző jogszabályban elszórva találhatók, a rendszer nem átlátható, alkalmazása ezért a termelők és a hatóságok számára is nehézséget jelent. - A szabályozás egyszerűsítése javítja versenyképességünket a környező országokhoz viszonyítva a beruházásokért folyó vetélkedésben. - fogalmazott az államtitkár. Megjegyezte, folyamatban van a megújuló és alternatív energiaforrások áramátvételi támogatásának átalakítása: a tervek szerint technológiatípusonként és méretkategóriánként meghatározott átvételi tarifát vezetnének be.

A szakpolitikus szerint a megújuló energia leggazdaságosabban a hőtermelésben hasznosítható. - A lakossági és közintézményi hőtermelésben a tavalyi 12 százalékról 2030-ra 32 százalékra növelhető a megújulók részaránya - hangsúlyozta Bencsik János. A tárca államtitkára úgy véli, hogy komoly tartalékok vannak a geotermikus energia szerepének növelésében Magyarországon, az ebből előállított energia mennyisége tíz év alatt megnégyszereződhet. - Bár az energiaforrás elsősorban hőenergia előállítását szolgálhatja, várhatóan az évtized közepéig megjelenik a geotermikus ásványkincs villamosenergia- termelésre történő hasznosítása is - fejtette ki Bencsik. A geotermikus energia részesedése a megújulókon belül a jelenlegi 8 százalékról 14 százalékra emelkedik 2020-ig, a hőszivattyúk pedig további öt százalékkal javítják majd az együttes mutatót.

A számok teljesülését a Környezet és energia operatív program (KEOP) pályázatai segíthetik. Ebben a helyi hő- és hűtési igény kielégítését szolgáló megújulóenergia-termelő berendezések telepítésére megnyitott kiírásában hétmilliárd forint áll rendelkezésre. A geotermikus alapú hő-, illetve villamosenergia-termelő projekteket célzó kiírás keretösszege 1,62 milliárd forint.

Forrás: mno.hu 2011-06-20

FATÁJ kiegészítés:

Ugyanez a hír a kormany.hu helyen is megjelent június 16-án. Mivel Bencsik János államtitkár a Magyar Termálenergia Társaság VII. Nemzetközi Geotermikus Konferenciáján 2011. június 16-án tett hozzászólása a hír alapja, érthető, hogy elsősorban a geotermikus energiával foglalkozott. Ugyanakkor nyilván a hazai megújuló energiafelhasználásban meghatározó résszel jelen lévő erdei fa, ipari faeselék és öregfa energia célú felhasználása szempontjából is fontos lesz ez a törvény.

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.