FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-22

Kamarai törvénytervezetek a kormány előtt

Egymásnak több ponton is ellentmondó törvénytervezetről, a vidékfejlesztési, agrár- és élelmiszer, illetve kereskedelmi és iparkamarai jogszabálytervezetekről tárgyal a kormány a keddi ülésén - írja a Világgazdaság a keddi számában.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Minden kereskedelmi, ipari és szolgáltató cégnek kell kamarai tagságot vállalnia, de az kérdéses, hogy melyikben: a kereskedelmi és iparkamarában, vagy a vidékfejlesztési, agrár és élelmiszerkamarában.

Az ötezer forintos kamarai tagdíj 10 százaléka az országos, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának jutna, 10 százalékot pedig a megalakuló területi kamarák kapnák. A tagdíjat az adóhatóság köztartozás módjára hajtaná be.

A tagdíj 10 százalékát az országos kamara (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara), 90 százalékát pedig a területi kamarák kaphatják majd. A összbevétel milliárdos nagyságrendű lehet. A 2000-es megszűnés előtt 463 ezer tagot számlált a kamara; feltételezve tehát egy ugyanekkora kört, több mint 2,3 milliárdra rúghat a tagdíjakból befolyó összeg évente.

 

Gáláns ajándékot kapnak a kamarák az államtól: az elhelyezésüket szolgáló állami tulajdonú ingatlanok, ingatlanrészek legkésőbb 2012. december 31-ig ingyenesen a tulajdonukba kerülhet.

 

Egy dolog változatlanul szerepel az elmúlt hónapok egyeztetései nyomán módosult kereskedelmi és iparkamarai törvénytervezet sokadik változatában is. A jogszabály előirányozza, hogy a kereskedelmi és iparkamarák elhelyezését szolgáló állami tulajdonú ingatlant, ingatlanrészt a tevékenységhez szükséges mértékben legkésőbb 2012. december 31-ig ingyenesen a kamarák tulajdonába kell adni. A kötelező tagdíj és a térítés ellenében átvett közigazgatási feladatok bevételei mellett ez igen gáláns ajándék az állam részéről.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. tájékoztatása szerint jelenleg egy bérleti szerződése van a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) a Kossuth téri székházban lévő, összesen 811,5 négyzetméternyi irodával kapcsolatban. A kamara idén összesen 2,63 millió forintot fizet a vagyonkezelőnek bérleti díjként. A teljes épület könyv szerinti értéke az MNV szerint bruttó 277,67, nettó 229,73 millió forint.

A lapunk által megkérdezett ingatlanpiaci szakértők szerint vélhetően az irodaház telke többet ér ennél, az ingatlan forgalmi értékét pedig közel egymilliárd forintra becsülték. A javaslattal a Budapesti és a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is jól járna, mindkét szervezet bérel ugyanis irodákat a Kossuth téri épületben. A két szerződésből az MNV 2011-ben 1,47 milliós bérletidíj-bevételhez jut.

Az ingyenes tulajdonátadást a Napi Gazdaság értesülése szerint a közigazgatási egyeztetés során több minisztérium is támadta. A vidékfejlesztési tárca szerint az ügylettel a kamarák ismét mentesülnének az igazgatási szolgáltatási díj megfizetése alól. A fejlesztési minisztérium az ingyenes tulajdonátadás általános törvényi jellegű biztosítását kifogásolta, illetve arra hívta fel a figyelmet, hogy ezután más szakmai és egyéb kamarák hasonló igénye elvi alapon nem lenne kifogásolható. A külügy elidegenítési tilalmat javasolt, illetve azt, hogy a kamara megszűnésével, más kamarával történő egyesülésével az államra szálljon vissza az ingatlan.

Vidéken is bérelnek

 

Az MNV-nek két agrárkamarával, a Veszprém és a Szolnok megyeivel van bérleti szerződése. A két határozatlan idejű szerződésből 2011-ben 1,64 millió forint bevétel származott. A Szolnok megyei kamara által bérelt lakások könyv szerinti értéke bruttó 6,08, a veszprémi bérlemény pedig egy könyv szerint bruttó hatmillió forintot érő ingatlanban van.

Forrás: napi.hu 06-21; napi.hu 05-25; pénzcentrum;

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.