FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-23

Kerti bútorok és játszóterek falusi vendéglátóhelyekre

A műanyag és a faeszközöknek is megvan az előnyük. Az utóbbi szebb, de évente ápolást igényel.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Falusi turizmussal foglalkozó olvasónk írta a szerkesztőséghez eljuttatott email-jében: szeretne udvari kiülőket és játékokat készíteni, ehhez szeretne ötleteket, valamint javaslatot arra, hogy milyen anyagból érdemes ezeket elkészíttetni.

 

A kertben használatos bútorok és játszószerek tekintetében az alábbi szempontok megfontolását javasoljuk:

 

- A játszószereknek (hinták, mászókák, csúszdák) elsősorban biztonságosnak kell lennie! Falusi környezetben talán inkább a fa játszószerek illenek a környezethez. Mind a vendégek, mind a maguk biztonsága szempontjából azonban EU-konform eszközök vásárlását ajánljuk, amelyeket valamilyen elfogadott tanúsító szervezet ellenőrzött (leggyakrabban a TÜV), és ennek valamilyen jele van a játszószeren. Bármilyen baleset esetén így Önök védettek lesznek. Ilyen eszközök egyéni készítőktől is beszerezhetők, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy valamilyen nagyobb áruházban találnak megfelelő darabokat.

- Homokozót úgy kell megépíteni, hogy a víz ne tudjon megállni benne, és mindenképpen lefedhető legyen, hogy macskák és egyéb állatok ne használják.

- A fa szerkezetek évente ápolást igényelnek. A lenolajos kezelés környezetbarát és tartós megoldás.

- A bútorok tekintetében más szempontok mérvadók, mint a játszószereknél. Itt a funkció, a téli tárolási lehetősége, valamint az ár mellett környezeti megfontolások is szóba kerülnek. A műanyag bútor viszonylag olcsó, de a téli tárolását meg kell oldani, különben 2 év alatt tönkremegy és hulladék keletkezik belőle. (Egyébként is hamar törnek.) Viszont eső után gyorsan szárazra törölhetők és használhatók, míg egy fa bútornak idő kell, míg megszárad. A fa bútor jobban illik a falusi környezethez és szép is. Mint a játszószereket, ezeket is le kell évente/kétévente kezelni. A magyar akácból készült bútor tartós és szép is. Persze drágább, mint a trópusi fákból készültek. Az utóbbiaknál azonban meg kell gondolni, hogy a magyarországi szárazabb klíma hamarabb öregíti ezeket a fákat, ráadásul nem környezetbarát megoldás a több ezer kilométer távolságból ideszállított termék vásárlása. Ha az ára miatt mégis ilyen mellett dönt, érdeklődjön a fa termesztése és a bútor készítésének körülményeiről. Termesztett erdőből (tehát nem őserdő irtásából) származó, "fair trade" termék választását javasoljuk.

- Bútor saját kézzel is készíthető. Kertépítészeti és barkácskönyvekből utána lehet nézni készítésüknek, de ha nincs meg a megfelelő szakértelem és szerszám, érdemesebb egy helyi asztalost felkérni.

- A fém bútorok - különösen a nehezek - tartósak, de természetesen ezeket is át kell festeni időnként.

- Minden állandó használatú bútor számára jó, ha fedél van fölötte és burkolat van alatta. A kertben csak időnként használt bútorok legyenek könnyűek, rakásolhatók, hogy használaton kívül kis helyen legyenek tárolhatók.

Forrás: Vidék és Gazdaság

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.