FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-01

Uniós erdővédelmi találkozó a soponyai ökoturisztikai központban

Az Európai Unió magyar elnökségét lezáró programsorozat részeként tartottak tanácskozást a 27 tagország vadgazdálkodási hivatalvezetőinek részére az ökoturisztikai központban, ahol szó volt a magyar vadászati és erdőgazdálkodási törvény várható változásairól is.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Soha még olyan rangos erdőgazdálkodási esemény nem volt, nemhogy a Vadex soponyai ökoturisztikai központjában, de még a környéken sem, mint csütörtökön. A Vidékfejlesztési Minisztérium erdészeti, vadászati és halászati főosztálya szervezte az Európai Unió tagállamaiból hazánkba látogató erdőgazdálkodási hivatalok vezetői számára azt a szakmai találkozót, amely szervesen illeszkedik az unió magyar elnökségét lezáró programsorozatba - mondta el lapunknak az eseményen Majoros Gábor, a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese, aki szerint van mire büszkének lenniük a magyaroknak.

 

- A magyar gímszarvas- és dámszarvas-, sőt még a vaddisznótrófeáink is világszerte ismertek a szakmában. A világranglistán szereplő első ötven gímszarvastrófeából például tizenhét magyar. A dámszarvastrófeák esetében pedig az első ötvenből harmincat tudhatnak magukénak a magyarok, sőt, az első négy helyezést konkrétan magyar dámbikák tartják. De ugyanígy az őzek és a vaddisznók esetében is csodás, a világranglista elején szereplő trófeáink vannak. Ezeknek a másolatait mutattuk most be az uniós kollégáknak - mondta Majoros Gábor, s hozzátette: ezek azok a nemzetközi eredmények, amelyek vonzzák a külföldi vadászokat Magyarországra. A nap folyamán tartottak még magyar vadászkutya fajta- és munkabemutatót, lovas kocsival körútra vitték a kollégákat, és előadást tartottak a magyar erdőgazdálkodásról is. Ez utóbbiból egyébként kiderült, hogy Magyarország az egyik legkevésbé erdősült ország az Európai Unióban, ugyanis csupán 20 százalékát borítják erdők. Az uniós átlag ennek a duplája.

A Kárpát-medence adottságai és a mezőgazdasági területek nagysága az oka, ennek ellenére az utóbbi száz évben folyamatosan nőtt az erdősültség: 8 százalékkal több az erdő, mint pár éve - sorolta a Vadex igazgatóhelyettese a tényeket, és a célokat is elárulta: a 25-28 százalékos erdősültség lenne ideális.

A vadgazdálkodás azonban nem feltétlenül függ az erdők méretétől egy országban - hangzott el a találkozón. Magyarországnak ugyanis nagyon jelentős a vadmegtartó képessége, amely miatt még most is sokan visszajárnak vadászni hazánkba. Majoros Gábor szerint a magyarországi vadgazdálkodók és a vadásztatás színvonala is magasan az európai uniós átlag fölött van, és a törvényi szabályozottság is rendkívül korrekt. A magyar vadászati és erdőgazdálkodási törvény módosítása szintén terítékre kerülhet a közeljövőben a parlamentben, amellyel kapcsolatosan a szakemberek elárulták: az erdőgazdálkodás szervezeti felépítésében várhatóak átalakítások, de új vadászati törvény is készül. Az állam erdőgazdálkodási és vadgazdálkodási szerepét tovább erősítik, és tudni vélik, hogy nincs szó további erdőprivatizációról a jövőben. Emellett azt várják, hogy a vadászati jog és a fegyvertartási jog is változni fog. Sokat várnak a törvényalkotóktól.

 

Magyarországon 55 ezer sportvadászt és mintegy kétezer hivatásos vadászt tartanak nyilván. Évente közel 30 ezer külföldi vadászvendég váltja ki az engedélyt, és vadászik az erdeinkben. A gazdasági válság hatására a külföldi vadászvendégek száma ugyan csökkent az elmúlt esztendőkben, de az előzetes, az őszi szezonra való bejelentkezések alapján elmondható, hogy a tendencia újból növekedésbe fordult át.

Forrás: FejérMegyeiHírlap

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.