FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-15

Új utakon az erdőgazdálkodás

A saját szemükkel győződhettek meg az erdőkért aggódók az erdőgazdálkodás új módszereiről. Az Országos Erdészeti Egyesület Baranya Megyei Helyi Csoportja közös erdőjárásra hívta az érdeklődőket a Mecsekbe.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Az OEE Baranya Megyei Helyi Csoportja terepbejárással egybekötött szakmai konzultációt szervezett a Márévár környékére, melyre a tagság mellett meghívást kaptak a Pécsi Tudományegyetem kutatói, valamint olyan civil szervezetek és magánemberek is, akik többször hallatják a hangjukat a mecseki erdők védelme érdekében.

Korábban a hasonló szakmai rendezvényeken kizárólag az egyesület tagjai vettek részt, ezen kívántak változtatni a szervezők azzal, hogy szélesítették a meghívottak körét.

A területen gazdálkodó Mecsekerdő Zrt. szakemberei már több mint egy évtizede keresik a vágásos erdőgazdálkodástól eltérő gazdálkodási lehetőségeket a Keleti-Mecsekben. A kezdeti lépéseket követően 2009-ben 4.500 hektár erdőterületen indított programot a társaság folyamatos erdőborítást szolgáló gazdálkodásban. A módszer lényege, hogy a néhány hektár kiterjedésű vágásterületek helyett szálanként, vagy kisebb-nagyobb csoportokban termelik ki a fákat, ezzel teret engedve a természetes úton megjelenő kis facsemetéknek. Így változatos szerkezetű erdő alakul ki, ahol együtt élnek a különböző korú fák, és folyamatos az erdőborítás. A Mecsekerdő Zrt. területén ma összesen 7.200 hektáron folyik ilyen gazdálkodás, ami a kezelt erdőterület 14%-a.

A mostani rendezvényen a Mecsekerdő Zrt. Pécsváradi Erdészetének szervezésében, Ripszám István erdészetigazgató és Partos Kálmán erdőgondnok kalauzolásával az érdeklődők szemügyre vehették az erdődinamikai folyamatokat, és megismerhették a több éve folyó átalakító üzemmód eredményeit.


(A képre kattintva nagyít.)

A résztvevők között voltak Dr. Borhidi Attila és Dr. Kellermayer Miklós professzorok, akik nagy érdeklődéssel hallgatták a szakemberek előadását. A program során mindketten elismerően nyilatkoztak a látottakról.
A délután folyamán elhangzott az is, hogy az erdőgazdálkodás törvényekkel szabályozott és hatóságok által ellenőrzött módon folyik, kizárva a rablógazdálkodás, az erdőirtás lehetőségét.

Az Országos Erdészeti Egyesület Helyi Csoportja nyitott rendezvényeivel a társadalom és az erdészek közötti párbeszéd és jobb megértés ügyét kívánja előmozdítani a jövőben is.

A témával kapcsolatban további információt kérhet Ripszám István erdészeti igazgatótól a +36-30-216-9073-as telefonszámon.

Mecsekerdő Zrt.

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.