FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-29

A legnagyobb bedőlési arányú ágazatok feketelistája

Körbetartozások, fizetési hátralékok jellemzik a magyar vállalkozási szektort 2011-ben is. Közel minden második számlát késve fizetnek. Ugyan nem rosszabb a helyzet, mint 2010-ben, de még mindig érdemes résen lenni az üzleti partnert megválasztásakor. Szabolcsban a legrosszabb a helyzet, ahol a vállalkozások 6 százaléka válik egy év alatt fizetésképtelenné - derül ki a Dun & Bradstreet Hungária Kft. 2011 első félévére vonatkozó elemzéséből.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A táblázatra klikkelve nagyítható

A magyar társas vállalkozások az utalásos számlák 45 százalékát késéssel egyenlítették ki. Ez az arány meglehetősen magas, de javulást mutat a 2010-es 49 százalékos arányhoz képest. Épp ezért nem árt leellenőrizni az új partnereinket.

A társas vállalkozások száma az elmúlt félévben tovább növekedett, és 2011 első félévének végén meghaladta az 563 ezret, ami 2,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A 2008 őszén kirobbant válság előtt még 5,65 százalékos volt a cégszám-bővülés Magyarországon, azaz a bővülés üteme lassul. A vizsgált időszakban több mint 26 ezer céget alapítottak, ami 4,3 százalékkal több, mint 2010 azonos időszakában. A magyar viszonyokra az jellemző, hogy ha egy cég fizetésképtelenség miatt megszűnik, akkor tulajdonosai hamar új vállalkozásba kezdenek, sajnos sok esetben hitelezőket hátra hagyva, vagyonukat kimenekítve. A nagyarányú felszámolások és végelszámolások ellenére a rendületlenül növekvő cégszám ezt a tendenciát erősíti meg.

 

A jelenlegi rendszer semmilyen módon nem szankcionálja a cégeket folyamatosan bedöntőket, az állam mindössze az éves beszámoló leadását elmulasztók esetében fékezi meg a korlátlan cégalapítást. Itt ugyanis, ha a mérleg leadása miatt kényszer-végelszámolással megszüntetnek egy társaságot, akkor 5 évig nem alakíthat a tulajdonos újat, vagy nem lehet tisztségviselő más cégben. Keleti József, a Dun & Bradstreet (D&B) ügyvezető igazgatója arra hívja fel figyelmet, hogy sajnos ma Magyarországon nincs olyan intézkedés, ami a több céget fizetésképtelenné tevő tulajdonosokat bizonyos időre megfékezné a cégalapításban, ezért nemcsak a cégek aktuális adatait érdemes ellenőrizni, hanem a tulajdonosok, vezetők korábbi cégkapcsolatait is.

 

Fizetési határidők, fizetési késedelmek

2011 első félévében a számlák 55 százalékát határidőben kifizették a cégek, míg egy évvel korábban csupán a kiállított számlák 51 százaléka került határidőben kiegyenlítésre. A fizetési morált jelző mutatószámok javulása bizakodásra ad okot, a gazdaság stabilizálódásnak jele a fizetési késedelmek csökkenése (ami ma Magyarországon átlagosan 21 nap körül mozog), illetve az, hogy a cégek nagyobb arányban egyenlítik ki időben számláikat.

Ha építőipari vagy papíripari cég számára állítunk ki számlát, itt kell a legtöbbet várni, hogy pénzünkhöz jussunk. A papíripar nem a legnagyobb fizetési késedelmekkel emelkedik ki a sorból, hanem extrém magas (átlagosan 48 napos) fizetési határidőivel. Ez a jobbik eset, itt ugyanis a számla kiállításakor kalkulálható, hogy mikor folyik be a kiszámlázott összeg, míg a nagy késedelem esetén nem kalkulálható a számlakiegyenlítés ideje. Az építőipar és az ingatlanügyletek szektorokban a fizetési késedelem is kiemelkedően magas. A gépjármű kereskedelem szereplői nem szerepelnek a legrosszabban fizetők listáján, de baljós jel, hogy 2011 első félévére 10 nappal - 45 napra - nőtt az átlagos pénzhez jutási idő az egy évvel ezelőtti állapothoz képest.

A cégek bedőlési, fizetésképtelenségi aránya az elmúlt egy évben jelentősen megnövekedett, a cégek 3,29 százaléka szűnt meg fizetésképtelenség miatt, míg egy évvel korábban csak 2,99 százalékuk. 2011 első félévében az előző év azonos időszakához képest, nemcsak a felszámolási eljárások és csődeljárások aránya ugrott meg, hanem a végelszámolások száma is jelentősen nőtt. Végelszámolás esetén ugyan a tulajdonos saját döntése, és nem a hitelezők külső kényszere, hogy nem folytatja tovább tevékenységét, de a végelszámolások első féléves 52 százalékos növekedése arra utal, hogy a tavalyinál jóval több cég döntött úgy, nem éri meg tevékenységégét folytatnia. A végelszámolások számának ilyen mértékű növekedése a 2010-es év első félévéhez képest azért is meglepő, mert a felszámolások száma az előző év első félévéhez képest idén "csak" 13 százalékkal nőtt.

 

Az elmúlt években a bedőlési arány alakulása sajnálatos módon erősen negatív tendenciát mutat. Míg 2008-ban 2,3 százalék volt ez a szám, addig 2009-ben már 2,84 százalék, 2010-ben pedig a cégek 3,20 százaléka került fizetésképtelenségi eljárás alá. Javulás 2011 első félévében sem volt tapasztalható, mivel az elmúlt 12 hónapban 3,29 százalékos bedőlési aránnyal kellett számolni, amit csak tetéz a megugró végelszámolások száma.

Az ország kelet-nyugat irányú széttagoltsága jól látszik, ha az egyes megyékben működő cégekre vizsgáljuk meg a bedőlési arányokat. A nyugati megyékben általában kisebb arányban válnak a cégek fizetésképtelenné, mint keleten. Győr-Moson-Sopron és Heves megye - ahol a legnagyobb mértékben nőtt a végelszámolások és a felszámolások száma - míg így is az alacsonyabb bedőlési arányú megyékhez tartoznak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sajnos már hosszú ideje a legmagasabb cégbezárási arányt mondhatja magáénak. Látható a megyék közötti nagy differencia: a legmagasabb bedőlési arányú megyében a cégek 6 százaléka válik egy év alatt fizetésképtelenné, a legkisebb bedőlési arányú Pest megyében pedig 1,77 százalék.

 

Mi várható az év hátralévő részében?

A cégmegszűnések kiugróan magas száma óvatosságra inti a cégvilágot. Minden eddigieknél jobban célszerű utánanézni az üzleti partnereknek, mivel az elmúlt fél évben átlagosan 100 cég szűnt meg naponta fizetésképtelenség miatt. A felszámolás alá került vállalatok esetében pedig a hitelezők nagy valószínűséggel nem jutnak pénzükhöz, ezért egy nagy kintlévőség elbukása a hitelező cég fizetőképességét is veszélyeztetheti és láncreakcióként tovább nőhet a bedőlő cégek száma.

A fizetési fegyelmet mutató számok ennek ellenére bizakodásra adnak okot. A fizetési késedelmek és a nagyobb arányú határidőben történő számlakiegyenlítés arra utal, hogy ugyan a cégbezárások száma nő, de a talpon maradó cégek fizetési késedelme csökken, azaz egy kisebb, de stabilabb cégszerkezet felé közelít. A gazdaság lassú javulásának jele még a D&B Failure Score stabilizálódása az elmúlt hónapokban, mely mutató azt jelzi előre, hogy a cégek milyen valószínűséggel kerülnek fizetésképtelenségi eljárás alá a következő 12 hónapban.

Forrás: Pénzcentrum

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.