FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-29

Ismét működik az Aquamobil

Átadták Székesfehérvárott a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság épülete előtt álló felújított Aquamobilt. A fából készült vízemelő szerkezet eredetileg az 1998-as Lisszaboni Világkiállításra készült.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A különleges kerék akkora sikert aratott a magyar pavilonban, hogy beválogatták az expo tíz leglátványosabb tárgya közé is. A következő évben, a Víz Világnapján került végleges helyére az Aquamobil, amit most a székesfehérvári önkormányzat támogatásával felújítottak.

 

Egy olyan alkotás újult meg, amire mindannyian büszkék lehetünk - jelentette ki Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics András felhívta a figyelmet arra is, hogy egymagában mennyi mindent szimbolizál az Aquamobil: szól a vízről, a mérnöki találékonyságról, az emberi erőről és a környezetvédelemről.

A felújított Aquamobil átadásán Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója azt a napot elevenítette fel, amikor a szerkezet a világkiállítás után Székesfehérvárra került. Elmondta, hogy éppen kialakulóban volt egy rendkívüli árvíz a Tiszán és gyakorlatilag az ünnepségről vezényelték ki az igazgatóság embereit az árvízi védekezésre. Csonki István arról is beszélt, hogy a közeljövőben bővítenék az igazgatóság épülete előtt lévő parkot, ahol az Aquamobil áll: kutat fúratnának és egy vizes élővilágot bemutató területet is kialakítanak majd.

Forrás: VM sajtóiroda

"Vasco da Gama 1498-ban hajózta körül Afrikát.

Mi köze ennek egy székesfehérvári szabadtéri alkotáshoz?

 

Az 1498. évi dicső tett emlékére az ENSz 1998-at az Óceánok Évévé nyilvánította s ebből az alkalomból Portugáliát egy, az óceánokról szóló világkiállítás megrendezésére kérte fel.

Magyarországnak nincs tengere, de a Portugálok nekünk is szorítottak helyet a kiállításon, pont a Japánok mellett.

 

A kiállításra elkészült egy Aquamobil.

 

A Magyar pavilonba betérő turistáknak egy ferde tengelyű járókorongra kellett felmenniük, s azon helyben járva hozták mozgásba a vízemelőkereket, amely a magasban vödreit kiöntve egy malomkereket forgatott meg. Ennek a keréknek a tengelyén van egy emelő, amely az útlevelekbe ütő pecsétet minden fordulásnál megemeli. A látogatók "Magyarországon" pecsételhették le Expo-útleveleiket.

 

A látványos faszerkezetet nagyon sokan keresték fel: bizony úgy álltak sorban Aquamobilunk előtt, mint a Japán sztereovetítésekhez. Itt nem csak egy egyszerű mozdulat volt a pecsét megszerzése - keményen meg kellett érte dolgozni! A nem hétköznapi munkálkodás közben persze a család fotózta-videózta az éppen soron lévőt - így terjedt szét a magyar kiállítás híre.

 

Olyan népszerűnek bizonyult az Aquamobil, hogy a világkiállítás tíz leglátványosabb tárgya közé került.

Az Aquamobilt Borosházi Tamás építészhallgató tervei alapján a Justra Kft. asztalosai készítették." - írta korábban a Duna Múzeum

[FATÁJ kiegészítés: az Aquamobilt kivitelző (ekkora már fantom)céget a cégbíróság hivatalból töröltette!
"A Cg.06-09-009913 cégjegyzékszámú Justra Szolgáltató és Kereskedő KFT. (6765 Csengele, (088/13. hrsz.), Tanya 154.; adószáma: 10757404-1-06) ügyében a Cégbíróság a rendelkezésére álló adatok szerint megállapítja, hogy a cég székhelyén, telephelyén, fióktelepén nem található, és a cég képviseletére jogosult személyek lakóhelye, tartózkodási helye is ismeretlen, illetve a cég képviseletére jogosult lakóhelye ismeretlennek minősül. Ezért a 2006. évi V. tv. 89. § (1) bekezdés alapján felhívja a cég tagjait, hogy a cég törvényes működéséhez szükséges intézkedéseket 60 (hatvan) napon belül tegyék meg. A törvényes működés helyreállítása érdekében a tagok a cég legfőbb szervének összehívására is jogosultak. A felhívás eredménytelensége esetén a bíróság a 2006. évi V. tv. 90. § (1) bekezdés. alapján az ismeretlen székhelyű cég megszüntetésére irányuló eljárást megindítja. 2009. szeptember 11. "
"A Csongrád Megyei Bíróság mint Cégbíróság megállapítja, hogy a Cg.06-09-009913 számon bejegyzett Justra Szolgáltató és Kereskedő KFT. (6765 Csengele, (088/13. hrsz.), Tanya 154.; adószáma: 10757404-1-06) Cgt.06-09-000481/15. számú, a Cégközlöny 2010.04.01-i számában megjelent hivatalbóli törlést elrendelő végzése 2010. április 17. napján jogerőre emelkedett."]

 

Az idézett Duna Múzeum is szerette volna megkaparintani ezt a hatalmas faszerkezetet, de végül Székesfehérváron állították fel 1999. március 22-én a víz világnapja alkalmából.

 

Jeles napokon megtöltötték a vízemelő körül kialakított árkot, és az érdeklődők megtekerhették a kerekeket. Mostanában nincs ilyen lehetőség.


A ferde tengelyű járókorong


A vízemelőkerék vödrei


Lapátos malomkerék

Forrás: Geocaching

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.