FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-08-11

Dámszarvasok birodalma

A Tolnai-Hegyhát vadban gazdag erdőségei, az ott ejtett értékes trófeák nemzetközi hírnévnek örvendenek a vadásztársadalomban. Érdemes azonban turistaként, sőt családostul is ellátogatni e gyönyörű tájra, mert remek kirándulási lehetőségek, tanösvények, vadasparkok, horgászhelyek, s nem utolsósorban háborítatlan nyugalom és harmónia fogadja a látogatót.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


 

Ha Tamási környékén arról érdeklődünk, hogy merre találhatók az óbiródi vadászházak, nagy valószínűséggel csodálkozó és bocsánatkérő fejcsóválás lesz a válasz. A gyulaji dámrezervátum mé­­lyén megbúvó létesítményt ugyanis ma is csak "Rákosi-kastélyként" tartják számon a környékbeliek. A kilencezer hektáros vadban gazdag rengeteg nem véletlenül volt az egykori állami vezetők kedvenc vadászterülete, az itt élő dámállomány minőségét és mennyiségét tekintve is világelső, de vaddisznó is szép számmal kerül puskavégre.

A vadgazdálkodás gyökereit kutatva azonban régebbre kell visszanyúlnunk az időben, egészen a XVIII-XIX. századig, amikor két nemesi, nagyhatalmú és tehetős család, az Apponyi (Hőgyész-Lengyel) és az Esterházy-família (Ozora-Tamási-Gyulaj) birtokolta a tolnai földterületeket. Esterházy (Fényes) Miklós herceg 1775-ben érkezett először Tamásiba vadászni, az "ozorai vadászatok" később Európa-szerte híresé váltak.

 

A tolnai erdők ma már nemcsak a vadászoké. Az óbiródi vadászházak, valamint a Gyulaj Zrt. kezelésében álló öt további vadásztanya a turisták előtt is nyitva áll. Lehet túrázni, lovas kocsizni, biciklizni, ízletes vadételeket kóstolni, gyönyörködni a növény- és állatvilág szépségeiben. A gyulaji vadrezervátum lakói olyannyira hozzászoktak az ember jelenlétéhez, hogy vadlesnek megteszi a terasz is: a szarvasok ugyanis reggel és este "menetrend szerint" érkeznek az etetőhöz. Mindez elsősorban vadászszezonon kívüli időszakra érvényes, hiszen olyankor felbolydul az erdők nyugalma, s a kirándulás is korlátozott. A néhány évvel ezelőtt kialakított Tamási Vadasparkban azonban egész évben természetes környezetükben figyelhetjük meg a vaddisznókat, őzeket, dám- és gímszarvasokat - kellemes sétával, erdei pihenéssel egybekötve. Lengyel-Annafürdőn turisztikai és természetismereti központ működik. Az az új központi épület földszintjén mozgáskorlátozottak fogadására is alkalmas, vendégszobák találhatók, az emeleten az erdei iskola ifjú "hallgatóinak" tartanak foglalkozásokat. A parkerdőben a Szarvasbogár és Hunyor tanösvényeket végigjárva számos érdekességet tudhatunk meg a környék természeti értékeiről. A kilátóból végigtekinthetünk a tolnai dombok szelíd vonulatain, s ne hagyjuk ki avadasparkot sem. A fáradalmakat kipihenhetjük a gyönyörű erdei tó partján.

Forrás: ItthonOtthonVan.hu -
Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.