FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-09-16

Új, uniós biztonsági előírások - zsinóros redőnyökre

Jogszabály redőnyökre, zsinóros ablakárnyékolókra - Világszerte sok, fulladás miatti halálos baleset bekövetkezésének okozója egy-egy redőny, illetve függöny zsinórja.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Az Európai Unión belül a kisgyermekek testi épségének és életének védelme érdekében ezért az EU augusztus 16-i hatályba lépéssel kibocsátotta a mind a 27 tagállamában, így Magyarországon is kötelezően alkalmazandó 2011/477/EU számú határozatát, a "belső redőnyökre, zsinóros ablakárnyékolókra, valamint biztonsági eszközökre vonatkozó európai szabványok által követendő biztonsági előírásokról" címmel.

 

Itt rögtön felhívom a figyelmet arra, hogy a jogszabály előírásai a címmel valamelyest ellentétben nem csak a belső, hanem az 1. cikk b) pontban található fogalom-meghatározás alapján bizony a külső redőnyökre, ablakárnyékolókra is vonatkoznak. Sőt, a drapériákra, szúnyoghálókra és lezárt rendszerű, üvegezett redőnyökre is, ha hozzáférhető zsinórral működnek.

Érdemes figyelni továbbá arra, hogy a kötelező előírásokkal érintett termékek körét csak példálózóan sorolja fel a jogszabály Melléklete, így létezhet olyan terméktípus, amelyet kifejezetten nem említ, de mégis vonatkozik rá. Ennek különösen a fogyasztóvédelmi felügyelőségek által lefolytatott egy-egy termékbiztonsági ellenőrzés kapcsán lehet a jövőben jelentősége, így a felsorolásból kimaradt elnevezésű, de az említettekkel azonos rendeltetésű terméket gyártók és forgalmazók jobb, ha abból indulnak ki, hogy rájuk is vonatkoznak az előírások.

 

Termékbiztonsági elvárás, miszerint a fulladás és fojtás kockázatának csökkentése érdekében a redőnyöket és zsinóros ablakárnyékolókat úgy kell megtervezni, hogy azok eleve biztonságosak legyenek. A Melléklet 2. pontja pontosan definiálja a minimumkövetelményeket, melyek közül az egyik, hogy nem alakulhat ki veszélyes hurok. A fulladás kockázatának csökkentése érdekében a belső redőnyöket (és zsinóros ablakárnyékolókat) - amelyeket előreláthatóan olyan környezetben használnak majd, ahol kisgyermekek tartózkodhatnak - úgy kell megtervezni, hogy azok eleve biztonságosak legyenek. A határozatban széles beépítési terület kerül megjelölésre. Például a lakásokban, házakban, szállodákban, kórházakban, templomokban, üzletekben, iskolákban, óvodákban és általában a nyilvános helyeken egyaránt alkalmazni szükséges.

A Melléklet 3. és 4. pontjának tartalma sajnos meglehetősen kaotikus szerkesztésben, számottevő mennyiségű termékbiztonsági információ közreadására kötelezi a gyártókat és forgalmazókat, mely információhalmaz "utasításként", "figyelmeztetésként" és "tájékoztatásként" kell, hogy megjelenjen az eladás helyén, a csomagoláson, a terméken, valamint a használati és kezelési útmutatóban. Az határozat mellékleteiben külön választja a jogalkotó a biztonságtechnikai szempontból megfelelően készülő termékek eladási helyén alkalmazandó jelöléseket és az utólagosan beszerelésre kerülő biztonsági eszközökön feltüntetendő jelöléseket. Azonban vannak átfedések a két kategória között.

A fontosabb feltüntetendő információk közül néhány:

- A terméket működtető zsinórok, láncok stb. kisgyermeket veszélyeztetik, fulladást okozhatnak

- A zsinórokat a gyermek számára nem elérhető helyre kell helyezni.

- A leváló apró darabkák, (pl. gyöngyzsinór esetén) lenyelése fulladást okozhat.

- Fel kell tűntetni a gyártónak, vagy importőrnek és a termék felszerelését végző szakember nevét, védjegyét.

- Az utasításokat megfelelő piktogramokkal kell kiegészíteni

 

A 2011/477/EU számú határozat itt megtekinthető.

 

Dr. Nagy Andrea Magdolna,
ügyvéd

dr. Nagy Andrea MagdolnaÚj, uniós biztonsági előírások
Szakterülete az államigazgatási jog, és a fogyasztóvédelmi jognak nevezett jogterület. Az elmúlt években a fogyasztók tájékoztatása (árfeltüntetés és címkézés), minőségvédelem (szavatosság, jótállás), reklamációkezelés és panaszügyintézés, termékfelelősség és termékbiztonság, fogyasztói szerződések (üzleten kívüli, távollévők közötti, utazási és egyéb szerződések), tisztességtelen általános szerződési feltételek, közérdekű perek témakörökben szakértőként, illetve előadóként is többször megkeresték, csakúgy, mint a reklámjog és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok kapcsán.
1999-ben szerzett jogi diplomát az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. Kettő évet dolgozott ügyvédjelöltként a  Price Waterhouse Coopers Nemzetközi Ügyvédi Irodájánál majd 2003-ban, a jogi szakvizsga letételét követően a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság jogelődjénél állt munkába, ahol előbb a Szolgáltatás-ellenőrzési Osztály vezetőjeként, majd 2010 júliusától mintegy egy évig az NFH Hatósági és Jogi Főosztályának vezetőjeként is dolgozott. 2004 óta vendég-oktatóként előadásokat tart a Budapesti Gazdasági és Kereskedelmi Főiskola német nyelvű képzésének hallgatói számára jogi alapismeretek, fogyasztóvédelem, fogyasztói magatartás és Európai Uniós alapismeretek tantárgyakból.

Forrás: faipar.hu

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.