FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-01-17

PEFC tartamossági díj

Az első PEFC díjjal a PEFC Ausztria Herbert Grill (Lenzing AG) tartamossági tanúsítás iránti elkötelezettségét méltányolta. Az új kampány célja a végfelhasználók körében a PEFC tanúsítás elismertetése. Nemrég újabb 5 évre elismerték a PEFC Ausztria akkreditációját.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 


DI Herbert Grill kapta az első PEFC díjat, mely a logo tanúsított cirbolyafenyőből.

Az első PEFC díj tanúsított cirbolyafenyőből készült, a PEFC logo alapján. DI Herbert Grill, a Lenzing AG fabeszerzési igazgatója a 9. Osztrák Faértekezlet alkalmából vette át a díjat. [DI: Diplomingenieur - okleveles mérnök] A PEFC Ausztria elnöke, DI Martin Höbarth: "Olyan személyek elismerésére hoztuk létre ezt a díjat, akik a PEFC-et és ezáltal az ökológiai és ökonómiai szempontból is tartamos erdőgazdálkodást kiemelten támogatják. Fontos az ilyen pozitív példákat bemutatni." A fafeldolgozási lánc minden szereplője az erdőtől a végtermékig szóba jöhet e díjra. A díjazott személynek PEFC tanúsított vállalkozásnál kell dolgoznia és részt kell vegyen abban, hogy a cégnél a PEFC fatanúsítási rendszer kapjon előnyt, amit a cég kifelé is közvetít.

"Aktívan hirdetjük kifelé a PEFC tanúsítottságunkat és az értéklánc egészén erre törekszünk." - mondta a díjazott Grill. "Így kell hogy PEFC jelzésű késztermékek készüljenek a nálunk előállított rostból. Azt a lehetőséget látjuk a PEFC jelben, hogy a vevőink igényelte átláthatóságot biztosítjuk, valamint a fából készült termékek vásárlásánál biztonságot nyújtunk."

 

A végfelhasználókat megcélzó hirdetés állatokkal


A szórólap felirata: Mint gyűjtögető és a tartamosság szakértője kérem: fogadják szívükbe ezt a jelet.

A bevásárló áruházakban (Baumarkt, Supermarkt, Drogeriemarkt) egyre több végterméken látható a PEFC logo. Annak érdekében, hogy a vevők ezt a tanúsítási rendszert érthetővé tegyék, a PEFC Ausztria és a PEFC Németország nemrég végfelhasználói kampányt indított. Egy szórólap adja meg a fogyasztóknak a választ a legfontosabb kérdésekre, mint pl. "Mi a PEFC?" vagy "Mit jelent a pecsét a termékeken?". Az új levelezőlapokon erdei állatok e tanúsítás követei. A szórólapok először szeptemberben az aratási ünnepen jelentek meg Bécsben a Helenplatzon.

Az osztrák erők 66%-a, 2,6 millió ha PEFC tanúsított. Höbarth hangsúlyozta: "A tanúsítás és az ahhoz kapcsolódó ellenőrzés által a feldolgozási lánc (a CoC, azaz a Chain of Custody) részére a PEFC logo garantálja hogy a faellátás hiánymentesen folyamatos legyen."

 

Kiadták a 400. terméktanúsítást


Parkettától papírig egyre több végterméken látható a tartamosságot mutató PEFC-logo.

Október 5-én adták át a falemezt és laminátot gyártó FunderMax (St. Veit an der Glan) cégnek a 400. ausztriai PEFC-CoC tanúsítványt. Jó két hónappal később már 420-ra emelkedett a PEFC-CoC tanúsítványok száma Ausztriában. "Azt kívánjuk magunknak, hogy még több vállalkozás reklámozza termékeit a PEFC-logoval" mondta a Mag. Martina Wrumnig, PEFC sajtóreferens. "Az érdekeltek használati szerződést köthetnek velünk és díj fejében megkapják a logo-adatokat."

A tanúsítást független vállalkozások ellenőrzik, amelyeket független hatóságnak kellett akkreditálnia. "A tanúsító évente egyszer ellenőrzi a vállalkozást" mondja DI Volker Schnäbele, a PEFC Ausztria főtitkára. "A legtöbb vállalkozásnál az anyag- és termékforgalom dokumentálása valamilyen minőségtanúsítási rendszer keretében eleve gyakorlat. Az erdőgazdálkodóknak a tanúsítás az innovatív regionális modellnek köszönhetően nem komplikált és közvetlen költségektől mentes."

 

Eredményes újraelismerés


A PEFC Ausztria újraelismerése. DI Volker Schnäbele és DI Martin Höbarth, Wiliam Streettel és Ben Gunneberggel (mindketten a PEFC Tanácstól)

November 11-én a PEFC Ausztria nemzeti tanúsítási rendszerét a Svájcban, Montreux-ban székelő nemzetközi PEFC Tanács 2016-ig ismét elismerte. A PEFC irányelvek mellett a tartamos erdőgazdálkodásra új szempontokat dolgoztak ki, különösen a talaj témakörben.

"Erdőtulajdonosaink példamutatóan és tartamosan dolgoznak a PEFC irányelvek szellemében" húzta alá Schnäbele. "Sok faipari cég célzottan PEFC tanúsított fát szerez be. A PEFC támogatja a regionális erdőgazdálkodást, valamint a helyi értékteremtést. Ebből profitálnak a termelők és a fogyasztók is."

Forrás: Holzkurier 51-52. összevont szám 2012. 12. 22. 47. oldal
Szerző: PL, Fordította: Mőcsényi
A cikket Németh László ajánlotta figyelmünkbe.

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.