FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-02-27

Zöldülő gazdaság - biomassza üzem Kaposváron

Kaposváron - két másik hazai város mellett - biomassza erőmű építésére készül az Elmib. Az elképzelések szerint 10 megawatt villamos energia-, s egyenként 17-20 megawatt hőkapacitás kiépítésével számolnak.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Illusztráció

A tervezett erőművek munkahelyeket teremtenek: közvetlenül 60, míg közvetve akár 200-250 dolgozónak is hosszú távú megélhetést biztosíthatnak.

 

Úgy tudjuk, az egykori Füredi úti laktanya helyén épülhet majd fel a modern biomassza üzem. Szakemberek jelezték: környezetbarát technológiát kívánnak meghonosítani a megyeszékhelyen. A mezőgazdasági hulladék, a szalma, a kukoricaszár mellett erdei faaprítékot is felhasználhatnak. Ez utóbbit eddig elégették, ám rövidesen ezt is hasznosítják. Információnk szerint a faipari melléktermék egy részét előreláthatóan a megyében működő erdőgazdaság biztosítja.

Mártha Imre, az Elmib vezérigazgatója a távirati irodának azt nyilatkozta: a három, már előkészített biomassza projektje a megújuló energiatermelés támogatásának új rendszerére, a METÁR-bevezetésére vár. Ez legkorábban 2013-tól lehetséges.

- Kaposváron kívül Salgótarjánban és Mányban egyenként 10 megawatt villamos energia és 17-20 megawatt hőkapacitást építenének ki - jelezte a szakember. A végső döntéshez biztosat kell tudniuk a támogatásokról, ugyanis a beruházás minimum 2-3 évet vesz igénybe.

 

Egy korábbi bejelentés szerint a kaposvári beruházás nyolcmilliárd forintból épülhet meg. Nem lehet félvállról kezelni az energiakérdést - utalt a közeljövő kiemelt feladataira egy szakember. Magyarország ugyanis vállalta, hogy 2020-ig a megújuló energiafelhasználás részaránya eléri a 13 százalékot.

 

- Üdvözlöm a zöldenergiával kapcsolatos valamennyi beruházást - emelte ki Varga András, Várda polgármestere. - Minden olyan fejlesztés, amely ezt a célt szolgálja, hosszú távon is fontos. Várdán biogázüzem épült, melynek próbaüzeme tavasszal kezdődhet. Exner Zoltán, a megyei területi agrárkamara elnöke szerint - utalva a megújuló energiával kapcsolatos tervekre - ha egy adott térségben folyamatosan megoldható az alapanyag-ellátás, úgy érdemes mihamarabb elindítani a programot.

Forrás: SomogyOnline

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.