FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-04-05

Biomassza erőmű épül Kalocsán

Másfél milliárd forintos beruházással egy biomassza erőmű és hozzá kapcsolódó hálózat épül Kalocsán, melyből az önkormányzat intézményei mellett több épület távfűtését is biztosítani tudja a város.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Marton Balázs

Az elmúlt húsz év legnagyobb beruházása Kalocsán

Hétfőn sajtótájékoztató keretében számolt be Török Ferenc, Kalocsa polgármestere arról a megközelítőleg 1,5 milliárd forintos beruházásról, amelyen a kalocsai önkormányzat ötven százalékos tulajdonában lévő Kalocsa-Távhő Szolgáltató Kft. ötven százalékos támogatást nyert a távhőközpont- és szolgáltatás kivitelezésére kiírt pályázaton.

Kalocsa első embere az elmúlt húsz év legjelentősebb beruházásának nevezte a 4 megawattos teljesítményű, 2,5 millió köbméter gáz kiváltására tervezett biomassza erőmű megépítését. Amint azt hangsúlyozta: az intézmények távhővel való fűtése az önkormányzat energiaellátásánál 15 százalékos megtakarítást eredményez, és a szolgáltatásért a jövőben nem külföldi tulajdonú cégnek fizet a város. A polgármester egyben egy mintaprojektnek értékelte a beruházást, mert egy olyan városban fog megvalósulni, ahol eddig nem volt távhőszolgáltatás, majd kiemelte, hogy a tervek szerint már az idei szezonban elkezdenek távhővel fűteni.

 

A zöld gazdaságfejlesztési terv első projektje

A tájékoztatón Marton Balázs, a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője is közreműködött, aki kiemelte, hogy a már korábban elfogadott Haynald Városfejlesztési Tervben legfontosabb kitörési pontként a zöld gazdaság fejlesztést határozták meg, amely a megújuló energiákon keresztül egy fenntartható város képét vizionálja. Ennek első, zászlóshajó projektjének nevezte a távhő rendszer kiépítését. Majd hozzátette: a projekt eredményeképpen hosszútávon százmilliós nagyságrendű megtakarítás érhető el a városi intézmények működésében, ráadásul a szükséges alapanyag termelése helyben teremthet munkahelyeket.

Elmondta továbbá, hogy a jelenleg elnyert távhő rendszernek hosszú távon az is a célja, hogy a lakosság is minél nagyobb arányban rá tudjon kapcsolódni és lakóingatlanokat is el lehessen a későbbiekben ily módon látni.

 

A város intézményeinek 80 százaléka csatlakozhat a rendszerhez

Kanyó Péter energetikus beszámolt arról, hogy a hőközpont a kalocsai Szent Kereszt Kórház területén lesz, ide kerül majd a központi kazán is, és innen indul a távhővezeték-hálózat, melyre Kalocsa legnagyobb intézményeinek, kereskedelmi és állami egységeinek 80 százaléka csatlakozhat.
A szakember hozzátette: a szolgáltatást az előzetes igényfelmérések és szándéknyilatkozatok szerint igénybe veszi majd a Dózsa György középiskola, a Szent István Gimnázium, a Polgármesteri Hivatal, a kalocsai női börtön és az Érsekség több intézménye így a főszékesegyház, a katolikus iskola és az Érseki Kastély is, de távhővel fűthet majd a rendszer kialakítását követően az ügyészség és a földhivatal is.

A város energetikusa a projekt harmadik eleméről, egy hulladék-tároló és -előkészítő létrehozásáról is beszélt, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a fűtési szezon egészében megfelelő mennyiségű alapanyag álljon rendelkezésre.

A polgármester ezzel kapcsolatban kiemelte: az erőműhöz szükséges alapanyag biztosítása érdekében már a környező településekkel is felvették a kapcsolatot, így lehetőséget lát arra, hogy a jövő évi közmunkaprogram keretében újabb munkahelyek jöjjenek létre.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy a beruházás megvalósítása során a szakemberek figyelembe veszik az ezer éves érseki város műemlék jellegét, és a szakhatóságokkal egyeztetve fogják meghatározni a távhővezetékek helyét a Kossuth Lajos utca illetve Szent István út tengelyen. Az már biztosan tudható, hogy a vezetékek a föld alatt fognak futni, és nem fognak a városképen rontani.

 

Forrás: kalohirek.hu; MTI 03-19

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.