FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-04-19

Nettó 141 000-et keres az átlagmagyar

A legalább 5 embert foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél a bruttó átlagkeresetek 5,5, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 2,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakát.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Kép forrása: Metropol, (Nagyításhoz klikk a grafikonra.)

A statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint (pdf) a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 217 800 forint, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 225 200 forint, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 202 000 forint volt. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 5,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos idő­szakában mért értéket, vagyis - mivel a legutolsó inflációs adat is 5,5 százalék volt - a bruttó bérek vásárlóértéke megegyezik a tavalyival.

Az átlagkeresetek a versenyszférában 7, míg a költségvetés területén 1,7 százalékkal nőttek, vagyis a közszolgák bruttó reálbére 3,8 százalékkal csökkent.

A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt (440 700 forint), ezt az információ és kommunikáció (399 700 forint), valamint az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőz­ellátás, légkondicionálás) követte (338 700 forint).

 

[A Fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenység kategóriába soroltak havi bruttó átlagkeresete 188 060 forint volt, 2012. februárjában. kiegészítés: FATÁJ szerk.]

 

A legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (140 200 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás (156 100 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (157 100 forint) ágakban dolgozók kerestek, olvasható a KSH közleményében.

 

Az adó- és járulékváltozások ellentételezésére 2012. januártól a keresetbe nem tartozó kompenzáció kifizetésére kerül sor havonta az arra jogosultaknak a költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél. Január-februárban a költségvetésben a teljes munkaidősök mintegy 59 százaléka átlagosan 10 700 forint, a nonprofit szervezeteknél pedig az alkalmazásban állók mintegy 8 százaléka 10 600 forint juttatást kapott ezen a címen.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) kereset január-februárban átlagosan 7,7 százalékkal - ezen belül a versenyszférában dolgozóké 9,9 százalékkal - haladta meg az egy évvel korábbit. A költségvetési intézményeknél dolgozók - közfoglalkoztatottak nélkül számított - alapilletménye 3,8 százalékkal emelkedett. A növekedés döntően a humán-egészségügyi, szociális ellátás ágakban következett be, a 2012. évi garantált bérminimum változása miatt. A február havi bérindex jelentős növekedését a visszamenőleges béremelések okozták.

 

Napi 4700 forint

Nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 140 800 (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 99 000, a szellemi foglalkozásúaké 182 700) forint volt. Ez 2,5 százalékkal magasabb az előző évinél, vagyis az 5,5 százalékos inflációval számolva 3 százalékos reálbércsökkenést jelent. A 140 800 forint egy átlagos, 30 napos hónapban napi 4700 forintot jelent.

A 227 100 forintos nemzetgazdasági átlagos havi munkajövedelem 4,4 százalékkal haladta meg a 2011. január-februári értéket. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,1 százalék volt - ezek a növekedések is elmaradtak az infláció mértékétől.

 

Kevesebben dolgoznak mint egy éve

A KSH részleges foglalkoztatási adatokat is közölt, amely szerint a versenyszférában a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásainál 1,798 millió ember dolgozott. Ez 29 600 fővel alacsonyabb, mint 2011. január-februárban. A költségvetési szfé­rában 696 ezren dolgoztak (8200-zal keve­sebben, mint egy évvel ezelőtt), közülük átlagosan 32 ezren közfoglalkoztatás keretében.

A közszféra átlagkeresetének szintjét is befolyásoló teljes munkaidős közfoglalkoztatottak létszáma 2012 első két hónapjában két és félszeresére nőtt (átlagosan 21 700 fő volt). A megfigyelt nonprofit szervezeteknél 103 000-en álltak alkalmazásban, 3500-zal több, mint egy éve.

 

Összességében a nemzetgazdaságban - az 5 fő feletti vállalkozásokban, a költségvetési szférában és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - alkalmazásban állók száma 34 300-zal) csökkent.

Forrás: index

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.