FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-04-20

Fából, üvegből, szerelemből - Az első magyar Fachwerk ház

Különleges műalkotás a budai hegyoldalban, tökéletes harmóniában a természettel, kizárólag fából és üvegből. Az európai modern építészet és a keleti Zen filozófia keveredése mind a külső, mind a belső megjelenésben.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Élményépítészet. Leginkább e szavakkal tudnám jellemezni ezt a nem hétköznapi családi házat, amely legelőször azt az érzést kelti a látogatóban, mintha egy repülőgépen ülne, vagy még inkább egy hőlégballonon lebegne, magasan a város fölött.

"Németországban ismerkedtem meg a ragasztott fa-üveg építészettel, ami az abszolút természetességével és természetközeliségével első látásra a rabjává tett" - meséli Ráth Gábor, az Art Concept House megalapítója. "Az élményt sokéves kutatómunka követte: nagyon sok gyárba kellett ellátogatnom, nagyon sok épületet kellett megnéznem, rengeteg rajz és rengeteg számítás következett, míg végül meg tudtam építeni azt a házat, amit elképzeltem, amely mind esztétikájában, mind statikájában utoléri, sőt, felül is múlja a németeknél látottakat.

Az első magyarországi házamat mintaháznak szántam, de mindenkit, aki eltölthetett benne pár napot, így jómagamat is, magával ragadott az otthon semmihez nem hasonlítható nyitottsága, energiája, így ma a családommal én élek itt. A telek megvásárlását hosszas keresgélés előzte meg, mert olyan helyet kerestem, amely adottságaiban ezt a házat igényli és kívánja, és persze képes azt ki is szolgálni. Rengeteget jártam kerékpárral a környéket, és azért éppen ezt a hegyoldalt, mert nagyon kevés olyan része van Budának, ahol mind a mai napig megvan ez az érintetlen nyugalom. Amikor rábukkantam a telekre, több nehézséggel is meg kellett küzdenem, legelőször is azzal, hogy ez a terület autóval megközelíthetetlen volt, ezért minden építőanyagot kézzel kellett bevinni a helyszínre.

Arra törekedtünk, hogy a ház a hely adottságait figyelembe véve épüljön meg, azaz ne emelkedjen túlságosan ki, ne legyen hivalkodó, ne kelljen a terepet átrendezni. Az épület így félig a föld alá került, ám ez az előnyünkre vált, mert az északi oldalon így lényegesen kisebb a lehűlő felület, ezért is lett döbbenetesen alacsony a fűtési költség. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy a déli oldalon a hatalmas ablakfelületek a legkisebb napsugárzást is beengedik, ezért ha kisüt a nap, a lakás nagyon hamar felmelegszik.

Ez a ház, bár nagyon közel áll hozzá, mégsem passzívház, mert bár a szigetelés, a tájolás, illetve az épületkialakítás szempontjából alkalmas lenne rá, hiányzik belőle az ehhez szükséges gépészet. Mégis jó benne élni: amióta ebben a stílusban építek és élek, azóta minden egyéb épületben bezárva érzem magam. A filigrán tartószerkezet, az üvegfalak lehetővé teszik, hogy minden napszakban és évszakban részt kapjak a természet hangulataiból, együtt éljek a kerttel, a környezettel. Hogy belülről éljem át a nap vándorlását, az esőt, a ködöt, a szikrázó városi éjszakát."

Az étkező-konyhával egybeépült nappali közel negyven négyzetméteres. A teret még tovább tágítja, hogy padlótól mennyezetig érő üvegfal veszi körül, olyan panoráma nyílik az egész fővárosra, mintha csak egy repülőgép pilótafülkéjéből tekintenénk le. A modern hangulatot tovább fokozza a színek összhangja: kakaóbarna fal, bézs mennyezet, fekete gerendázat. A konyha friss zöld csempéje szinte a kinti zöld folytatása.

Ráth Gábor gondolatai építészként és lakóként

"A kilencvenes évek óta foglalkozom faházakkal, több házat építettem Németországban nagy paneles technológiával. Amikor életem első HUF, illetve DaVinchi házát megláttam, a fa építészet új dimenziója tárult fel előttem. Elhatároztam, egyszer lesz egy ilyen házam!"

szemlélet

Egyszerű anyaghasználat és berendezés, összhangjában mégis különleges. Olyan, mint egy gyönyörű nő, aki farmernadrágban, fehér pólóban, smink nélkül is szép. Váljunk egyszerűvé, mert a természet is az, legyen körülöttünk minden letisztult, sallangmentesen nemes, inkább a jóból vegyünk keveset, mint a rosszból sokat!

tervezés

A cél az volt, hogy egy tiszta alaprajz jöjjön létre, amelyben nincs egyetlen négyzetméter elvesztegetett tér sem. Mindezt akkora méretben, amely egy átlag családnak megfelelő életteret biztosít, nem kicsi, de nem is túl nagy. A száznegyven négyzetméter hasznos alapterület erre teljesen elegendőnek bizonyult.

gépészet

A ház fűtéséről egy mindössze 6 kW-os, elektromos kazán gondoskodik, amely padlófűtés segítségével, a legnagyobb télben is maximum harminc Celsius-fokos előremenő vízzel temperálja a lakást. Egy hónap átlagos elektromos energia igénye körülbelül húszezer forint, amelyben minden más fogyasztó is benne van. Hűtési költség nincs, mert nem volt szükség klímaberendezésre.

 

Forrás: amiotthonunk.hu

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.