FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-04-23

A rönk export adó csak az egyik alternatíva

Filip De Jaeger, az Európai Fűrészipari Szövetség és az Európai Faipari Szövetség főtitkára az Ázsiába irányuló rönkexportról és az ezzel kapcsolatos esetleges intézkedésekről.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Érdekes cikk jelent meg az IHB-n április 19-én:

 

Filip de Jaeger exkluzív interjúban kommentálja a francia fafeldolgozó szövetség, az FNB kezdeményezését olyan európai vámpolitika létrehozására, amely az alapanyagok helyi feldolgozását ösztönzi. Az Európai Fűrészipari Szövetség EOS és az Európai Faipari Szövetség CEI-Bois főtitkára az export adókat az utolsó lehetőségnek, ugyanakkor előnyösebbnek tartja az összes a hengeresfa piaci partner képzését.

 

IHB: Az FNB által március 29-én felvetettek érintik a többi európai országot is?

De Jaeger: A többi európai ország helyzete azonos Franciaországéval, különösen a lombosfa piacon. Ez különösen igaz Németország, Belgium és Románia esetében, de más európai lombosfa termelőknél is, ahol az első feldolgozóknak [elsődleges faipar] versenyezniük kell a lényegesen magasabb árakkal, mint amit a versenyképességükhöz elfogadhatónak tartanak. Sőt az Ázsiába exportált rönk visszajön az európai piacra kész- vagy félkész termékként (például fa padló vagy bútor) verhetetlen áron. Ez a trend kezdi megérinteni a fenyő piacot is, jóllehet kisebb mértékben. Ez a jelenség persze nem csak a faiparra korlátozódik, hasonló jelenség figyelhető meg a papír újrahasznosítás terén.

 

IHB: Új jelenség ez?

De Jaeger: Ez nem új jelenség. Már a 2000-es években megfigyelhettük, amikor az Ázsiába, különösen Kínába irányuló európai alapanyag export emelkedést mutatott. A gazdasági visszaesés lassította e folyamatot, mely most újult erővel tért vissza.

 

IHB: Az európai hatóságok nem tettek semmit?

De Jaeger: A jelen helyzetben az Európai Bizottságnak lényegében nincs közvetlen befolyásoló eszköze ez ügyben, a Világ Kereskedelmi Szervezet (WTO) kereteiben kötött szerződések következtében, ugyanakkor tisztában van a helyzettel. Az EU egyes tagjai részéről szükség lesz ennek kifejezett igényét jelezni. A Bizottság szolgálatai felvetették ezt az alapanyagokkal összefüggő témát a legutóbbi találkozón a kínai hatóságoknak. Az EOS mint szervezet a maga részéről minden esetben a szabad piaci megközelítést védelmezte, így például ellene volt az Oroszország által bevezetett export vámoknak. Ez nem zárja ki más eszközök alkalmazását, megfontolását, melyekről most tárgyalások folynak.

 

IHB: Miért francia kezdeményezés mint inkább a közös európai?

De Jaeger: A Brassóban (Románia) tartott konferencia óta [ FATÁJ-2011-08-25] mindannyian beszélgetünk erről és az európai akciót illetően a dolgok kezdenek alakot ölteni. Franciaország a többi EU tagállam előtt jár az elnökválasztás adta lehetőség alapján, de az európai partnerek ugyanezen a hullámhosszon vannak. A német fűrészipari és faipari szövetség (BSHD) például felvetette ezt a kérdést néhány európai parlamenti képviselőnek.

 

IHB: Van bármi valóságalapja az ázsiai rönk exportra vagy a fatermék importra kivethető hatásos vám iránti igénynek?

De Jaeger: Mindenekelőtt: Az EU hatóságok osztják helyzetértékelésünket, hiszen elfogadják az európai faipari és bútoripari szektor véleményét, ami megjelent az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) honlapján. [FATÁJ-2011-11-25] Ennek hamarosan akciótervhez kell vezetnie, amely javítja az európai versenyképességet, de konkrét intézkedések még nem fogalmazódtak meg. Már figyelmeztetni akarjuk ázsiai partnereinket azokra a problémákra, amit a jelen helyzet okoz az európai alapanyag gazdálkodásban. Nem lehet az utolsó menedék a rönkre export adó beszedése, van más lehetőség is. Fontos, hogy az erdőtulajdonosok és az erdészeti hatóságok tudomására kell hozni a jelenség középtávú következményeit, amihez most hozzájárulnak. Valójában az alapanyag szárnyalása maga után vonja, hogy bezárnak a fűrészüzemek, amelyek eddig az elsődleges ügyfeleik voltak. Ma a rönk export jobb hasznot hozhat, de mit tesznek holnap, ha a dagály apályba fordul és nem lesz fűrészüzem, amelyik megveszi a fájukat?

Forrás: IHB the timber network 2012-04-19

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.