FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-03

Erdészek a természetért - szakmai konferencia és záróünnepség

Az Ipoly Erdő Zrt. élőhely-megőrző tevékenységének sikerét két oldalról is biztosította. Egyrészről Magyarországon egyedülálló tájhasználati, erdőtörténeti, és erdőtársulástani kutatásaiknak legfrissebb eredményeit használták fel a szakmai megvalósítás során.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Másrészről a Közép-magyarországi Operatív Program keretében elnyert pályázattal alapozták meg a természet közeli állapot védelmének és rehabilitációjának anyagi feltételeit. A kutatások tudományos, majd a gyakorlatba is átültetett eredményeiről a projekt záróünnepségén számoltak be az erdészeti szakemberek.

 

2012. április 27-én zárult le az "Élőhelyek megőrzése és rekonstrukciója az Ipoly Erdő Zrt. Közép- Magyarországi erdészetei területén" projekt. Az ünnepélyes záró rendezvény egyben egy szakmai konferencia is volt, ahol tudományos szaktekintélyek ismertették az Ipoly Erdő Zrt. egyedülálló Börzsöny hegység tájhasználati, erdőtörténeti, és erdőtársulástani kutatások során szerzett tapasztalataikat és a projekt során felhasznált eredményeiket.

A természet, környezet átalakítása az emberiség történetével egyidős. Magyarország természeti területei kivétel nélkül magukon viselik az itt élők gazdálkodásának a nyomait. Érintetlen természet csak az ember jelenléte nélkül képzelhető el.

Az Ipoly Erdő Zrt. évszázadokra visszamenőleg célozza meg az e tájegységen tevékenykedett birtokosok, illetve erdész generációk munkája során felhalmozott, szétforgácsolódottan őrzött tudás és örökség összegyűjtését, feltárását, hogy az erdők változását jobban megérthessük. Még a lelkiismerettel végrehajtott környezet átalakító erőfeszítés is lehet káros beavatkozás, hosszú távon például a biodiverzitás szempontjából, ezért igazán fontos ismerni az erdő kezelés történetét, hogy a jövőben sokkal természetközelibb folyamatokat tudjunk beindítani.

E jelenleg szinte egyedülálló, komplex kutatási tevékenység egyik fontos célja, hogy az adott területekre vonatkozó tevékenységeket vegye górcső alá. Ezzel meghatározhat olyan irányelveket, újszerű technológiákat, amellyekkel a védett természeti területeken biológiailag sokrétű, hosszú távon állékony erdőket hozhatunk létre. Ezen ismeretek birtokában teljesedhet ki az erdész feladata: a lelkiismeretes gazdálkodás a természeti erőforrásokkal.

A kutatásokon alapuló természetvédelmi és természetmegőrző beruházások az "Élőhelyek megőrzése és rekonstrukciója az Ipoly Erdő Zrt. Közép-Magyarországi erdészetei területén" című pályázat támogatásával zajlottak.

Az erdész, erdőmérnök szakemberek munkájának köszönhetően 2010. március 1. és 2012. február 28. között, Pest megye több mint félszáz helyszínén valósult meg a kijelölt területek természet közeli állapotának védelme és rehabilitációja. Ez magában foglalja az élőhelyek védelmét és helyreállítását, az ott élő élőlények fennmaradásához szükséges feltételek biztosítását.

 

A projekt jelentősen hozzájárult a természetvédelmi oltalom alatt álló, védettségi besorolással rendelkező (Natura 2000-es területek) élőhelyek komplex természeti értékeinek megóvásához, helyreállításához. A hazai védett és közösségi jelentőségű fajok védelme, illetve élőhelyük biztosítása valósult meg ilyen módon.

A természetvédelmi fejlesztés négy elemre épült

1. Az Ipoly Erdő Zrt. szakemberei sikereket értek el a természetes erdők erőszakosan terjedő idegenhonos betolakodóival szemben, az akác és bálványfa terjedésének visszaszorításában 970 000 négyzetméteren. Az invazív fafajok lokális, szigetszerű térhódításának megfékezése erdeinkben sok időt, energiát felemésztő szakmai feladat. Páratlan természeti értékeink és vele számos védett és fokozottan védett faj megmaradása érdekében azonban elengedhetetlen.

2. Az invazív fafajok eltávolítása után az erdészeti szakemberek őshonos kocsánytalan tölgy és elegy fafajokkal újították fel az erdő állományokat. A mostani projektben összesen 198 000 négyzetméteren sikerült összetett, sokszínű stabil erdei életközösségek kialakulását megalapozni a beavatkozásokkal.

3. Az erdészeti szakemberek a hegyi kaszálórétek védelmével számos védett növény- és állatfaj számára teremtenek kedvező életfeltételeket. Újabb területeken, 17 000 négyzetméterrel bővült a helyreállított kaszálórétek nagysága.

4. 20 000 folyóméteren bontották el az évtizedekkel ezelőtt rosszul kialakított, ökológiai kapcsolatokat gátló kerítéseket. Ez nélkülözhetetlen a területek természetes kapcsolatainak helyreállításához, a nagytestű fajok vándorlásához.

Projektadatok

- A pályázat címe: Élőhelyek megőrzése és rekonstrukciója az Ipoly Erdő Zrt. Közép- Magyarországi erdészetei területén.

- A pályázat azonosító száma: KMOP-3.2.1/A-09-2009-0010

- A projekt összköltsége: 199.772.110 Ft

- Az elnyert támogatás: 179.794.899 Ft

- A megvalósítás helyszíne: mintegy 50 helyszínen a Börzsöny és a Cserhát területen, a Közép-magyarországi Régióban

- A megvalósítás időszaka: 2010. március-2012. február

- A fenntartási kötelezettség: 5 év

- A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás

- A megvalósítás helyszíneinek védettségi foka: országos jelentősegű védett terület, Natura 2000 terület.

 

A projekt megvalósításával az erdészeti szakemberek célja az, hogy az utánunk következő nemzedékeknek olyan erdőket örökíthessenek át, melyek ha felnőnek, természetszerűségükben az évszázadokkal ezelőtti erdők képét idézik majd fel.

 

Forrás: sajtóközlemény - Ipoly Erdő Zrt.

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.