FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-03

Padlón a faipari vállalkozások - Tolna megyei kórkép

A bútorok és a nyílászárók gyártása is drámai módon visszaesett. A faipari kisvállalkozók még kisebb vállalkozók lesznek vagy tönkremennek. Tolnában az eddig is szűk piac tovább zsugorodott. Nincs megrendelés, emberek kerülnek az utcára, vagy mennek külföldre.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Itt a tavasz, de nem virágzik a faipar. A szakma, a termelőegységeket illetően, két részre osztható: az épületasztalos és a bútorasztalos vállalkozásokra. Tolna megyében mindkét területen nagy a keresletcsökkenés okozta visszaesés. Csak azok a faipari cégek tudnak szinten maradni, amelyek kereskedelemmel is foglalkoznak: olcsó alapanyagot importálnak keletről, és a nyugati piacon értékesítenek. A hazai piac vészesen zsugorodik, megélhetést nem biztosít.

A faipar is építőipar-függő. Ha nincsenek beruházások, építkezések, akkor nincs szükség se nyílászárókra, se bútorokra.

 

Dr. Márkus István szemlélteti így a helyzetet. A szekszárdi cégvezető 1966 óta van a szakmában. A rendszerváltás előtt a helyi bútoripari vállalat főmérnöke volt, aztán létrehozta saját vállalkozását, a Valum Kft.-t. Később fia is hasonló profilú üzemet indított, s ketten 56 alkalmazottat foglalkoztattak, két műszakban. A visszaesés három éve kezdődött. Ma már két műszakról szó sincs; 23 dolgozót tudtak megtartani.

A gazdasági környezet - dr. Márkus István szerint - a megszorítások dacára is bizonytalan. Semmi garancia nincs arra, hogy ha ezt az évet kibírjuk, akkor jövőre jobb lesz. Annak idején, az állami bútorgyárak fél évre előre tervezhették a munkákat és a bevételeket, ma mindennapos küzdelem folyik a másnapi, esetleges megrendelésekért, és a pénzek is akadozva érkeznek. A magyar bútoripar termelése az utóbbi három év során az egyharmadára esett vissza. Tolna megyében is ez a helyzet. A Valum Kft. éves forgalma "csak" 40 százalékkal csökkent; a válság előtti időszak 60 százalékára zsugorodott.

Tapasztalt, régi cégvezető a bonyhádi Herner Ádám is. Nyílászárókat gyárt, tíz alkalmazottal, negyven éve. Az mondja: a Herner Kft. ilyen keserves időszakot még nem élt át. Helyben szinte semmi munka nincs. Járnak a Balatonhoz és Budapestre, de a munkabérek, a közterhek és az üzemanyag kifizetése után alig marad haszon. Új építkezés nincs, csak felújítás, 2-3 nyílászárócserével. Egyetlen céljuk a túlélés. Több asztalosüzem bezárt már a környéken, mert nem bírták az elképesztő elvonásokat. Tulajdonosaik, alkalmazottjaik külföldre mentek dolgozni; itthon, a háromhavi munkanélküli-segélyen kívül senki, semmivel nem kínálta volna meg őket.

Az iparitanuló-képzésben is részt vesz Herner Ádám évtizedek óta. Azon a területen is átgondolatlan, lehangoló döntések születtek szerinte mostanában. Az ösztöndíj állami támogatása 35 ezerről 15 ezerre, az ebédtámogatás 16 ezerről kétezer forintra csökkent. Ettől nem kapnak kedvet a gyerekek a szakmatanuláshoz, se az iparosok ahhoz, hogy tanulókkal foglalkozzanak. Saját zsebből egészítgetik ki a juttatásokat.

A legrosszabbul, a régi vágású Tolna megyei faipari vállalkozók közül Pál Antal járt. Magánéleti problémák is sújtották - haláleset történt a családjában -, és cégvezetőként is kapott jópár mélyütést a kis magyar szorítóban, ahol nincsenek mindenkire vonatkozó szabályok és következmények. Elmúlt hetvenéves, elég volt neki, befejezi. A több mint húsz éve alapított szekszárdi Pál és Társai Kft. felszámolás alatt áll. [A cikk eredetijében - tévesen - más céget nevezett meg a szerző, amely cég rendben működik. FATÁJ szerk.] Minden évben 6-7 milliós kintlévőségek keletkeztek, a kaput a az egyik neves skanzen tette be, ahol Pál Antalnak 15 millió forintot nem fizettek ki az elvégzett munkáért.

Fénykorában 25 szakmunkást és 8-10 tanulót foglalkoztatott a cég. A munkaügyi központ is odaküldte az átképzősöket, mert kiválóak voltak a termelés felté-telei; mindez semmivé lett. Az embereket el kellett küldeni, a gépeket lefoglalta az adóhivatal, aztán felszólították a vállalkozót, hogy rendezze tartozásait. De miből, ha nincs kivel, mivel termelni? - teszi fel a kérdést Pál Antal. Szerinte ez olyan, mintha arra köteleznék, hogy biciklizzen, bicikli nélkül.

A számláján inkasszó van, a még esetleg becsorgó pénzt azonnal leemelik róla. Már beletörődött; tart, amíg tart ez az állapot. Vannak olyan felszámolások is a látókörében, amelyeknél ő az egyik hitelező, s nem jut a pénzéhez már öt éve. Így működik a magyar gazdaság, a faiparos szemszögéből.

 

Forrás: vg.hu

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.