FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-04

IKEA: itt az év botránya!? A piszkos múlt árnyékában...

Súlyos vádakkal gyanúsította meg a svéd közszolgálati televízió a világ legnagyobb lakberendezési üzletláncát. Egy ma bemutatásra kerülő riport szerint ugyanis az IKEA olyan beszállítókkal működött együtt, akik az egykori NDK politikai foglyaival végeztettek kényszermunkát.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A svéd közszolgálati televízió kutatásai szerint az IKEA svéd bútorgyártó és -forgalmazó vállalat haszonélvezője volt az egykori kommunista Kelet-Németországban politikai elítéltekkel végeztetett kényszermunkának.

Az SVT televízió tényfeltáró műsora (Uppdrag gransking) a Stasi, a keletnémet titkosszolgálat archívumában végzett kutatásai során bizonyítékokat talált arra, hogy az IKEA és más ipari vállalatok az 1970-es és 1980-as években ezen a módon juthattak hozzá olcsó munkaerőhöz. A leleplező riportot a műsor mai adásában sugározzák.

Az IKEA az elmúlt napokban reagált az eddig ismertté vált információkra. A TT hírügynökségnek nyilatkozva a svéd bútorgyártó óriásvállalat képviselője kijelentette, hogy a kérdéses dokumentumokat ők is kikérték a Stasi irattárából, és meg akarják vizsgálni. Hozzátette: jelenleg nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy az IKEA elősegítette volna kényszermunka alkalmazását, vagy hogy ilyesmiről egyáltalán tudomása lett volna.

 

Az 1970-es években a svéd cég jelentős gyártóbázisokat épített ki az NDK-ban (korábban pedig a szintén kommunista Lengyelországban is): 65 gyárban készítettek IKEA-bútorokat. Korábbi tényfeltáró riportok azt állították, hogy a cég szoros kapcsolatban állt a keletnémet hatóságokkal, a népszerű Klippan kanapét például egy olyan üzemben készítették, ami a Waldheim-i börtön közvetlen közelében volt. A börtön egyik akkori vezetője elismerte, hogy a rabok gyártották a bútorok egy részét.


Korabeli Klippan kanapé (Fotó: femail.com.au)

 

Politikai botrányok az IKEA múltjában

 

A mostani botrány során a nemzetközi sajtó ismét előszedte az áruházlánc - és legendás alapítója, a 640 milliárd forintos becsült vagyonnal rendelkező, Ingvar Kamprad - múltjának kellemetlen részleteit. (Kamprad néhány éve még jelenlegi vagyonának tízszeresét birtokolta, a 85 éves milliárdos azonban pénze jelentős részét jótékonysági célokra fordította).

 

Ingvar Kamprad, a világ elsőszámú bútorgyártó és -forgalmazó cégének alapítója és tulajdonosa fiatal korában rokonszenvezett a német nemzetiszocialista eszmékkel, kapcsolatokat tartott fenn svéd náci csoportokkal a II. világháború alatt és után. Kamprad önéletrajzi könyvében később azt állította, hogy csak néhány gyűlésen vett részt, utólag megbánta az egészet, és bocsánatot is kért mindazoktól, akiket politikai tevékenységével esetleg megbántott.

 

A menedzsment egy korábbi tagja két éve megjelent botránykönyvében arról számolt be, hogy az  IKEA gyakorlatilag lefizette a világ legismertebb környezetvédelmi szervezetét, a Greenpeace-t. A könyv szerint a két szervezet képviselői Oroszországban "kéz a kézben" látogatták meg Európa egyetlen megmaradt őserdőjét. A Greenpeace a tanulmányútnak álcázott baráti találkozó után meglepően költséges kampányt indított, amelyben más multinacionális vállalatokat -például az IKEA-nak konkurenciát jelentő finn Stora Enso-t- támadta. Sőt, amikor néhány hónappal később egyértelműen bebizonyosodott, hogy az IKEA az egyik fő felelőse a Borneó szigetén található esőerdő fakitermelésének, a Greenpeace nem csak nem támadta őket, hanem egyértelműen a svédek oldalára állt.

Forrás: Pénzcentrum

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.