FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-08

Káros az erdőkre az új román erdészeti kerettörvény

A képviselőház elé került az új erdészeti kerettörvény, amelynek tervezetét a szenátus közigazgatási, területrendezési és környezetvédelmi bizottsága negatívan véleményezte, és hasonlóan vélekedett róla a mezőgazdasági, erdészeti és vidékfejlesztési bizottság is.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-onA tervezet februárban a szenátuson "hallgatólagosan" átment, mivel túllépték az elfogadási határidőt. A bizottság most véglegesítette az álláspontot, így a törvénytervezet a parlament szavazatára vár.

Februárban a WWF már felhívta a figyelmet arra, hogy a törvénytervezet - amellett, hogy tartalmaz hasznos módosításokat - helyenként nemhogy az erdők védelmét szolgálná, hanem megkönnyíti ezek kitermelését. "A módosítás ebben a formában súlyos környezeti, társadalmi, sőt gazdasági károkat okozna" - áll a szervezet akkori közleményében.

Most azonban, hogy a törvény már gyakorlatilag a parlament szavazatára vár, a WWF mellett további 59 szervezet, avagy a teljes Környezetvédelmi Koalíció hívja fel a figyelmet a jogszabály káros elemeire. A környezetvédelmi szervezetek azt is kifogásolják, hogy bár számtalan alkalommal ajánlották fel segítségüket a törvényalkotásban, nem keresték meg őket, és a korábban problémásnak talált pontokat is módosítás nélkül terjesztették a képviselőház elé.

A kifogásolt pontok a következők:

- Az 59. cikk módosításai által megszegik az eddig felvállalt fenntartható erdőgazdálkodás elveit. Így gyakorlatilag zöld út nyílik az erdők szabad kitermelésére, hogy a faanyag iránti növekvő keresletet az ország képes legyen kielégíteni.

- Annak ellenére, hogy a Romániában az erdőgazdálkodási alap az ország területének kevesebb mint egyharmadát teszi ki, a fejlesztési régiókra való leosztás egyenlőtlen, és lehetőséget ad arra, hogy erdős területeket az alapból kontrollálatlan keretek közé helyezzenek.

- Az erdei ökoszisztémák biodiverzitásának védelme nem jelenik meg hangsúlyosan a törvénytervezetben.

- A 16. cikkhez javasolt módosítások olyan jellegű hibákhoz vezetnek, mint az erdővisszaszolgáltatások második hulláma, amikor az adminisztráció kötelező jellegének hiánya sok százezer hektárnyi erdő állapotának leromlásához vezetett.

- A törvény a bizonyos tiltások ellenében nem szolgáltat anyagi kompenzációt, ez pedig a tulajdonosok, kezelők számára nehézségeket jelent; ebből fakad leggyakrabban a védettségi törvények be nem tartása.

- A törvény nem támogatja a vízíerőművek, turisztikai létesítmények stb. módszertanának, tanulmányainak elkészítését, erre pedig szükség lenne.

 

Korodi Attila ügyvivő környezetvédelmi és erdészeti miniszter megkeresésünkre így nyilatkozott a törvénytervezetről: "A bizottság véglegesítette az álláspontját még mielőtt én miniszteri tisztségbe kerültem volna. Saját elhatározásomból részt vettem a bizottság ülésén, és kértem, hogy vigyük vissza a bizottságba, de ezt nem támogatták. Ezért majd a plenárison, ha képviselőként ott leszek, kérni fogom, hogy azokat a cikkeket, amelyeket a minisztérium megfogalmazott, az eldobott cikkelyeknél tárgyaljuk újra, és szavazzon a plénum erről a parlamentben. És remélem, hogy akkorra lesz egy olyan civil és politikai összefogás, hogy vissza tudjuk téríteni a törvényt."

Az ügyvivő miniszter a fakitermelés megkönnyítésével kapcsolatban elmondta, hogy a minisztérium azt is kérte, ha valakinek van egy üzemterve, ami megjelöli az évi kitermelendő mennyiséget, csak annyit lehessen évente pluszban kitermelni, amennyit az üzemterv alapján az azelőtti években esetlegesen nem termelt ki. "A jelenlegi törvény viszont azt mondja, hogy az üzemterv alapján, amely tíz évre ki van adva, az első 2-3 évben ki lehetne termelni az egész famennyiséget, és vannak olyan kiskapuk, amelyek lehetővé teszik, hogy 3 év után rögtön új üzemtervet állítsanak ki. Tehát a törvény lehetőséget ad arra, hogy sokkal nagyobb mennyiséget termeljenek ki 10 évre visszaszámolva, mint amennyit a normalitás, az erdő regenerációja megengedne."

A miniszter a törvény büntetőjogi részére is kitért, és úgy véli, "az egyik legfontosabb dolog, ami sajnos jelenleg rossz irányba mozdult el a vidékfejlesztési bizottságban, az, hogy 5 köbméter törvénytelenül kivágott fáért csak büntetés jár, az új erdészeti kerettörvény alapján, és nem - mint bármilyen lopásért, kihágásként tekintve - bűnügyi eljárás. A minisztérium álláspontja, hogy bármennyi fa lopása bűntényként legyen kezelve, és ebben a történetben nagyon nagy a feszültség. A volt kormányoldal támogatja ezt az álláspontot, a mostani kormányoldal nem."

 

Forrás: Transindex.ro

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.