FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-15

Komfortosabbá vált a Várisi sétaút Sopronban

A Soproni Parkerdő fejlesztése újabb állomásához érkezett: az Ojtozi fasor kivilágítása és egy játszótér készült el a Tanulmányi Erdőgazdaság munkája eredményeképpen. Dr. Molnár Ágnes államtitkár, Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő, dr. Fodor Tamás polgármester és Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója közös szalagátvágással adta át ünnepélyesen is a kivilágított sétányt a természetszerető soproniaknak és turistáknak.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


- Az együttgondolkodás és az összefogás méltó példája a Várisi sétaút története - mondta dr. Jámbor László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. (TAEG) vezérigazgatója köszöntőjében. A Várisi sétaút kialakulásának állomásai - 2002 óta - azt bizonyítják, hogy ha egy irányba gondolkodunk, akkor nagy eredmények születnek - tette hozzá.

A Soproni Parkerdő az ország egyik leglátogatottabb, legfelszereltebb és legnagyobb összefüggő parkerdeje, amelynek egyik kis részlete a Várisi sétaút. Az Ojtozi sétány 650 méter, és adottságainál fogva a soproniak kedvelt kirándulóhelye. Idősek Sopron Ifjúságáért és Környezetvédelmi Alapítvány elnöke kezdeményezésére. Az elmúlt esztendőben 3,3 kilométeres hosszra bővítették az eredetileg 650 méteres sétányt.

 

  Dr. Jámbor László részletesen elmondta a most megvalósult fejlesztés részletes történetét: 2002-ben dr. Szájer József, akkori országgyűlési képviselő és dr. Simon István, a Sopron Ifjúságáért és Környezetvédelmi Alapítvány elnöke kezdeményezésére újították fel a sétányt. A 2002. évi esemény híre ITT.

 

Azóta a megfelelő karbantartást, a zavartalan üzemeltetést a TAEG folyamatosan biztosította. 2010-ben ismét dr. Simon István, - ekkor már alpolgármesterként -  felvetette azt a gondolatot, hogy az Ojtozi allét bővítsék ki egy, egy órás sétaúttá. Így valósult meg a 3,3 kilométer hosszú sétaút, padokkal, ismeretterjesztő-táblákkal.

 

Dr. Jámbor László köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették és résztvettek a felújításban, a fejlesztésben az erdőket járó turista szakosztályoknak, a Városszépítő Egyesületnek és nem utolsósorban Sopron város lakosságának, akik azzal, hogy rendeltetésszerűen használják a parkerdőt, rendkívül sokat segítenek abban, hogy azt működtetni tudja a TAEG.

 

- A most kialakított sétaútnak köszönhetően, a kiváló színvonalú útburkolat révén, kényelmesen végigsétálhatunk rajta, a környéken számos szálloda és üdülő található, a vendégeknek - és természetesen a soproniaknak is - kiváló felüdülési lehetőséget biztosít az erdei sétaút. A mostani fejlesztésnek köszönhetően az Ojtozi sétány hatszázötven méterét kivilágítással látták el, hogy az esti órákban is igénybe vehessék a kirándulók. Ezzel együtt az ojtozi csata emlékművének díszkivilágításáról is gondoskodtak. A kivilágított sétaút végén immár gyermekjátszótér várja a családokat. A hatszázötven méteres szakaszon három pelenkázóasztalt helyeztek ki, és újdonság az is, hogy a fejlesztés keretében tizenegy darab ismeretterjesztő tábla hívja fel a látogatók figyelmét Sopron és környéke látnivalóira, turisztikai értékeire. A kirándulók így egy kellemes erdei séta közepette akár meg is tervezhetik további programjukat.

 

Dr. Simon István beszédében szólt Sopron és környéke nagyszerű természeti környezetéről, a kultúrtáj minden értékéről, amelynek része - többek között - a legnagyobb magyar szellemi hagyatéka és a 734 éves szabad királyi város Sopron minden kulturális-történelmi és szellemi értéke és hagyománya, az önkormányzatiság folytonos, több évszázados működésével.

 

- A Soproni Parkerdő a világ legszebb parkerdeje. A világ csodája - fogalmazott dr. Simon István, aki szerint ezúttal a fejlesztésében egy újabb, nagy előrelépés történt.

 

- Örülni jöttünk, ünnepelni, köszönetet mondani - mondta dr. Simon István, aki maga is felidézte a 10 évvel ezelőtti felújítás történeté és az akkori fényképeket is megmutatta az ünnepre egybegyűlteknek.

- Most azt jöttünk ünnepelni, hogy egy évtizedes nagy álmot valósítottunk meg - mondta Sopron alpolgármestere.

Hozzátette: A köszönetmondásnak van itt az ideje. Köszönet jár a Soproni Városszépítő Egyesületnek, akik generációról generációkra örökítik a környezetét folyamatosan szépítő soproniság szemléletét, köszönet jár a TAEG-nek és köszönet jár a finanszírozónak a Magyar Fejlesztési Banknak, személy szerint elnök-vezérigazgatójának, dr. Baranyay Lászlónak és ügyvezetőjének, dr. Seregi Jánosnak, akik tiszteletbeli soproninak számítanak, és akik nélkül ez a fejlesztés nem valósulhatott volna meg.

Sopron alpolgármestere történelmi párhuzamot vont a soproni hűség örökségére utalva, hangsúlyozva, hogy a Soproni Parkerdőnek történelmi jelentősége is van. Ugyanis, a Leghűségesebb Város első világháborús nagy hőseinek állít emléket az Ojtozi sétányon az ojtozi hősök emlékműve, amelynek történetét szintén ismertette dr. Simon István. A soproniak a haza iránti szeretetüket és hűségüket, nem csak 1921-ben, a népszavazáskor nyílvánították ki, hanem az első világháborúban is, amikor hősiesen védték a hazát a csaták egyik legvéresebbike során, az Ojtozi szorosban.

 - A város polgárai mindig is példát mutattak az országnak, a nemzetnek  hűségben, bátorságban, emberségben és hazaszeretetben - mondta beszédében Baranyay László.

Az MFB elnök-vezérigazgatója hozzátette:  És példát mutatnak azóta is és  ma is azoknak az értékeknek a követésében, amelyek egy országot gyarapítanak, összekovácsolnak és sikeressé tesznek. A város polgárai ma is példát mutatnak abban, hogy összefognak, dolgoznak, követik az értékeiket, összetartják a családjukat és szabadidejük egy részét arra áldozzák, hogy a közösség érdekében tevékenykedjenek. Mindennek eredményeit itt láthatjuk.

- Nekünk megtisztelő kötelességünk és feladatunk az, hogy ezekhez a kezdeményezésekhez hozzákapcsolódjunk, erőnk és lehetőségeink szerint ezeket segítsük, kiváló közreműködő partnereinkkel és munkatársainkkal, akiknek munkája révén gyarapító eredményeket tudunk elérni - fogalmazott a MFB elnök- vezérigazgatója, aki további gyarapodást kívánt a soproniaknak és azt, hogy használni tudják békében azokat a lehetőségeket amelyeket Sopron város és környéke nyújt. Elmondta: A közösség, a térség gyarapodása érdekében a lehetőségeikhez képest továbbra is megtesznek mindent annak érdekében, hogy gyarapodjon, gazdagodjon mindenki örömére a város közössége. A város polgárainak feladata mindannak a szellemiségnek a közvetítése és továbbörökítése jó példaként, ami a generációkon keresztül megőrzött érték Sopronban.

 Az ünnep méltóságát és örömét teljessé tevő beszédek alatt besötétedett, így az Ojtozi sétány kivilágítása is teljes szépségében mutatkozhatott meg.

Ez volt a legmegfelelőbb pillanat arra, hogy a nemzeti színű szalagot átvágják és a felújított sétányt átadják a soproniaknak és természetesen minden erre járó, természetszerető turistának. Az ünnepre egybegyűlt közösség előtt dr. Molnár Ágnes államtitkár, Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő, dr. Fodor Tamás polgármester és Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.  elnök vezérigazgatója közösen vágta át a nemzeti színű szalagot. Majd a közös ünnepre érkezett közönség végigsétálhatott a különleges hangulatú kivilágított sétányon, a szintén díszkivilágítást kapott Ojtozi emlékműig.


Forrás: Sopron.hu

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.