FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-23

Egyedül telepített 550 hektár erdőt egy indiai férfi

Egy indiai férfi mintegy 550 hektáron saját kezűleg telepített erdőt. Hihetetlennek tűnik? Az biztos, de mégis igaz. Bizonyítékul pedig szolgáljanak a részletek.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A helyi erdőfelügyelet csak 26 év után értesült az akcióról

Napjaink környezeti problémái közé tartozik az erdők ritkulása és az elsivatagosodás. Indiában ez már sokkal nagyobb léptékben van jelen: nagy pusztaságok és erős talajerózió uralkodik, a termőföldek lassanként elvesztik tápanyagtartalmukat és az állatvilág egyre csak pusztul. Egy férfi azonban felvette a harcot a folyamatokkal!

 

Jadav "Molai" Payeng mintegy 30 évvel ezelőtt, még tizenéves korában kezdett neki a projektnek. Történt egy napon 1979-ben, hogy egy Jorhat-i homokzátonyra sodort a víz jó néhány kígyót. A fiatal Payeng azonban azt vette észre, hogy állatok erdők híján elpusztultak a napon.

 

 

Saját kezűleg ültette az összes fát

"A kígyók elpusztultak a hőségben, mivel nem voltak fák, melyeknél meghúzódhattak volna. Leültem és megsirattam élettelen testüket. Mészárlás volt. Riasztottam az erdészetet, és megkérdeztem tőlük, hogy tudnak-e oda fákat ültetni, azonban ők azt mondták, hogy ott semmi sem nőne. Helyette megkértek, hogy inkább próbáljak meg bambuszt termeszteni. Kínkeserves volt, de megtettem, és senki sem segített benne. Senkit nem érdekelt" - nyilatkozta a ma már 47 éves férfi a The Times of Indianak.

 

Payeng tehát belekezdett magányos akciójába, és kiköltözött a homokzátonyra, hogy ott aztán megkezdje az erdő ültetését. Egyenként, kézzel ültette el a magokat, melyeket reggel és este locsolt és igény szerint kapált is. Néhány év kitartó munka eredményeképpen pedig egy sűrű bambuszültetvény, egy igazi természeti rezervátum nőtt ki a homokból.

 


Peyang erdeje a homokpadon

Bambusz után rendes fák jöttek

"Eztán úgy döntöttem, hogy rendes fákat ültetek" - emlékezik vissza Payeng. "Összegyűjtöttem és elültettem őket. Ezen kívül vöröshangyákat is áthoztam a falumból, melyek rengetegszer megcsíptek. Úgy vettem észre, hogy a vöröshangyák megváltoztatják a talaj összetételét".

 

Az évek alatt a betermesztett homokzátonyon rengetegféle növényt és állatot láttak, mint például olyan veszélyeztetett állatfajtákat, mint az indiai orrszarvú és a bengáli tigris.

 

"12 év után keselyűket láttunk, és költözőmadarak is kezdtek idegyűlni. Szarvasok és marhák ragadozókat csaltak ide" - állítja Payeng, és hozzátette, hogy a helyiek sajnos egy a környéken ólálkodó orrszarvút is legyilkoltak. "A természet létrehozott egy táplálékláncot; miért nem tudunk ehhez ragaszkodni? Ki védené meg ezeket az állatokat, ha mi, felsőbb rendű lények elkezdjük őket levadászni?" - mondta a felzaklatott férfi.


Több állatfaj is visszatelepült az új erdőbe
(a magyar vidéken ilyenekre aligha lehet számítani - FATÁJ szerk.)

Az Assam városi erdőfelügyelet bámulatos módon csak 2008-ban értesült a Payeng által telepített erdőről, amikor közel 100 vadon élő elefánt dúlta fel a környékbeli falvakat. Ekkor találkozott Gunin Saikia erdővédő asszisztens legelőször Payenggel.

 

"Meglepetésként ért, mikor egy ekkora erdőt találtunk a homokzátonyon. A helyiek, akiknek otthonait az ormányosok lerombolták, ki akarták vágni az erdő fáit, de Payeng saját testével védte meg azokat. Úgy tekint a fákra és az állatokra, mint saját gyermekeire. Ezt látván úgy döntöttünk, hogy mi is beavatkozunk" - meséli Saikia. "Payeng bámulatba ejtett minket. Már 30 éve ezen dolgozott. Hogyha bármely más országban tette volna meg ugyanezt, hőssé nyilvánították volna".

 

Forrás: PozitívNap

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.