FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-25

Világrekord kísérletre készül az óriás HINTALÓ

A fából készült lényeiről híressé vált Szőke Gábor Miklós szobrászművész és a Hintayo kitalálójaként ismert Huszár András építész HINTALOVÁT május 18-án pénteken indították első útjára Dunaharasztiban.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A fa paripa alighogy életre kelt, meg sem áll a Budai Várig, ahol május 25-én pénteken a Világharmónia Futás rendezvényen egy világrekord kísérletet készül felállítani. A cél, hogy minél több gyerek hintázzon rajta a nap folyamán.

 

Az építész-szobrászművész alkotópáros, akik 2 éve tervezik az együttműködést, hetek óta építették a HINTALOVAT, amely mindenki legnagyobb csodálatára pénteken táltos paripaként repítette magasba a jelenlévőket. A szobor befejeztével Huszár és Szőke a HINTALÓ hátára ülve vezették helyére, majd törték be azt több tucat látogatóval együtt az első hintázás alkalmával. Megfigyelhető volt, hogy a színes falécekből készült óriáson a Jaf Holz szakmai programjára meghívott faipari szakemberek gyermeki mosollyal a szájukon hintáztak, amely olykor vidámparkot idéző sikongatással is párosult.

"Úgy gondoltuk, hogy az általunk képviselt két különböző területről, a szobrászatból és építészetből, hozott tapasztalatokkal létrehozunk egy közös projektet. András a projekt építészeti részét viszi, a hintát, mint működő építészeti szerkezetet, a statikát, a szerkezeti megoldásokat, amit én saját stílusommal, az általam képviselt szobrászati értékekkel átváltoztatok, kihangsúlyozok, a hinta szerkezetével formai és szellemi egységet képezve. A ló mint motívum egyértelmű volt az interaktív szobor tervezésénél. Azonkívül, hogy egyik kedvenc állatom, hazai szimbólumállat és természetesen a hintaló alanya, a testében és szellemében rejlő dinamizmus miatt esett rá a választás. A cmyk színekre festett lécek dinamikusan száguldanak a hajó oldalán, a fedélzet fölött egy hatalmas ló formájára sűrűsödnek össze a színes részecskék. A futurista dinamizmus, a száguldás vizualitása és ennek átélése a hintaló mozgásba hozása közben teljesedik ki. A gigantikus interaktív szobrot, 2-70 ember tudja közös együttműködésben mozgásba hozni korosztálytól függetlenül 1-90 éves korig. Az eddigi tapasztalat az, hogy egy nap alatt akár 3-4000 embert is meg tud hintáztatni." - magyarázza Szőke Gábor Miklós.

Alighogy megszületett, egy héttel később már a Szent György térre tart a csikó, hogy a 140 országban megrendezett, az emberek közti összetartozást hirdető Világharmónia Futás részeként egy gyerekek által felállított rekord-kísérletnek legyen részese. A gyerekek 1,5 km-es futáson vesznek részt a Várban, kiraknak egy 10m x 10m-es óriás mandala-virágot, a megyaszói templom festett mennyezetének nyomán, majd mozgásba hozzák a HINTALOVAT.

 

A HINTALÓ rekord felállításához közel 5000 gyerekre számítanak a szervezők.

 

Varsányi Tibor, a Jaf Holz Ungarn ügyvezető igazgatója, aki a két alkotóhoz csatlakozva  pezsgővel keresztelte meg a HINTALOVAT így nyilatkozott:"Újabb csodálatos példát láthattunk arra, hogy milyen lehetőségek rejlenek a fa anyagban kreatív tervezők kezében. A HINTALÓ mintapéldája annak, hogy építészek és szobrászok hogyan találnak közös alkotói felületet a fa anyag tulajdonságait kihasználva. Amellett, hogy a faanyag szabad teret ad az alkotásnak, újrafelhasználható, környezetbarát alapanyag, hasznosítása gazdasági, társadalmi szempontból fenntartható modellt képez."

 

A két alkotó barátsága 2010-ben a Hello Wood alkotótáborban kezdődött. Idén ismét találkozhatunk mindkettőjükkel a Hello Woodon, ahol a fa workshop csoportvezetőiként  engedik további utakra határtalan fantáziájukat.

 

Forrás: HINTALÓ sajtóközlemény

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.