FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-06-13

Romokban a magyar cégvilág: új felszámolási rekord

Negatív rekordot döntve idén már június első napjaiban átlépi a tízezres határt az éven belül közzétett felszámolások száma - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Tavaly július 7-én hirdették ki a tízezredik felszámolást, idén már megtörtént. Májusban megdőlt a felszámolási rekord, és csúcson van a végelszámolási index is.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Grafika: feketelista.hu

Májusban minden korábbinál több, összesen 2203 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon. Ezzel nemcsak az egy hónapon belül bedőlő cégek rekordja dőlt meg, de minden eddiginél hamarabb, már június első napjaiban elérjük a tízezredik éven belüli felszámolást. 2011-ben július 7-én tették közzé a tízezredik felszámolást, idén ez minden valószínűség szerint június 5-én, kedden megtörténik. A válság előtti utolsó békeévben, azaz 2007-ben egész évben nem számoltak föl ennyi céget Magyarországon.

 

"A válság kirobbanása után a banki hitelezés visszaszorult, ezzel párhuzamosan felerősödött a szállítói hitelezés. Az egyre hosszabb fizetési határidejű számlák kibocsátói hitelezik a vevőket, ám ellentétben a hitelintézetekkel, többnyire nincsenek megfelelően felkészülve a hitelezésből fakadó kockázatok kezelésére - mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. - E folyamatok mentén a már korábban is szinte hungarikumként számon tartott nagy volumenű lánctartozás tovább terebélyesedett, ami sokszor vezet felszámoláshoz."

 

Az Opten igazgatója szerint emellett a közelmúltban indított nagyszámú végelszámolás egy részének felszámolásba fordulása is jelentősen növelte a májusi felszámolások mennyiségét. Ez pedig igencsak kedvezőtlen tendenciákat vetít előre. Májusban 4297, az első öt hónapban pedig már több mint 16 ezer cég végelszámolásáról rendelkeztek a tulajdonosok és a kényszer-végelszámolásokat elrendelő cégbíróságok. Ezeknek az eseteknek jelentős része az eljárás folyamán felszámolásba fordul, mert kiderül, hogy a cégekben adósság halmozódott fel. "Ha a szezonalitást kiszűrő 12 havi gördülő átlagot szemléljük, látható, hogy míg fél évvel ezelőtt egy évre visszatekintve a havi átlag 1889 végelszámolás volt, addig most ugyancsak egy évre visszatekintve havi átlagban 2550 eljárást kezdeményeznek. Ez 35 százalékos növekedés fél év alatt. Ráadásul okkal feltételezhetjük, hogy mindez jelentős mértékű addicionális felszámolási eljárást eredményez a következő fél évben is" - mondja Tóth Tamás.

Májusban - példa nélküli módon - kevesebb új céget alapítottak, mint amennyivel szemben felszámolás indult. Csupán 1926 új céget jegyeztek be, szemben az elmúlt tizenkét hónap 4200-as havi átlagával. "Jó lenne, ha a magyar vállalkozók ennyire érzékenyek lennének a konjunkturális kilátásokra, de a jelenség mögött sajnos nem a józan belátás húzódik meg, hanem az, hogy decemberben és év elején a márciusban hatályba lépett szigorított cégbejegyzés miatt, aki tehette, előrehozta a cégalapítást - mondja az Opten igazgatója. - Sajnos előfordulhat az is, hogy egyesek azért alapítottak bizonyos cégeket, hogy a mostani működő, de a későbbiekben feltehetően bedőlő cégeikből kimenekülve legyen hol folytatniuk tevékenységüket."

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó összeállításaink:

 

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2011.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2010.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2009.

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.