FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-06-14

Smaragdfák Kolontáron

Fákat ültettek a vörösiszap kiporzása ellen Kolontáron a Zöld Kolontárért elnevezésű adományozó akció keretében kedden.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Tili Károly, a vörösiszap-katasztrófa sújtotta település független polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy bár az elmúlt napokban az esős időjárásnak köszönhetően csökkent a porszennyezés az ajkai térségben, hosszú távú segítséget jelent a kedden elültetett, "porvédő falként" funkcionáló smaragdfa-csemetesor. A negyven darab, összesen 300 ezer forint értékű facsemetét a 2010. október 4-én vörösiszappal elöntött Malom utca végén, az ajkai timföldgyár tározóihoz közeli részen ültették el.

A tervek szerint a faültetvényt később a falu felé bővítenék, több hektár terület áll a rendelkezésre. Az új kezdeményezéshez várják magánszemélyek, cégek, közösségek csatlakozását; egy-egy ilyen facsemetével segítenének a helyieknek a por elleni harcban - tette hozzá a polgármester.

Steier József, az első adományozó cég, a Sunwo Stratégiai Energia Technológiákat Fejlesztő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta: a vörösiszap-katasztrófa második csapását szenvedi el Kolontár és környezete, amikor a vörösiszap-tározókból szálló vörös porfelhő beborít mindent. A mozgalom egy gyorsan növő fával, a kínai császárfa egy fajhibridjével szeretne zöld falat húzni a község határában a tározó és a lakott területek közé. Cél, hogy legalább kéthektárnyi területre tudjanak ilyen smaragdfákat ültetni.

Közlése szerint a fa bruttó kiskereskedelmi ára darabonként 7500 forint, a növény négy hónap alatt több mint két méter magasra nő. Egy hektár ültetvény évente 48 tonna porszennyeződést köt meg, mivel a fa levelei egyfajta porcsapdaként, bioszűrőként működnek. Ismertetése szerint a fajta hibrid energetikai oldalról nagy mennyiségű bioüzemanyag termelése miatt jelentős, míg környezetvédelmi szempontból a magas fotoszintetizáló képességű zöld felületek hordoznak értéket. A hazai őshonos növényeknél tízszer több, mintegy száz tonna szén-dioxid megkötésére képes egy négyéves, egyhektáros smaragdfaerdő, és 75 tonna oxigént termel - tette hozzá. A kezdeményezéshez a www.pcmm.eu oldalon lehet csatlakozni.

Az idén először februárban észleltek nagyobb mennyiségű szálló vörös port Lőrinte-Tósokberénd-Kolontár térségében, emiatt a zöldhatóság mobil mérőállomást helyezett ki a Kolontárhoz tartozó Lőrintepusztán. A hatóságok közlése szerint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. folyamatosan végzi a IX-es és az iszapömléskor megsérült X-es vörösiszap-tárolók lefedését, nedvesítését, a végrehajtást elrendelő végzésnek megfelelően.

 

Kapcsolódó FATÁJ cikkek:

Smaragdfa - a zöld jövő (2012-05-24)

Császárfa - energia (2012-05-17)

III. Duna-Tisza Csatorna Konferencia + Kínai Császárfa Program (2011-11-22)

Forrás: Energiaoldal.hu

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.