FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-06-14

Új székházat avatott a NEFAG Zrt.

34 év után új székházba költözött a Nagykunsági Erdészeti Zrt. központja Szolnokon. Az avatás június 8-án volt.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

2012. június 8-án felavatta új székházát a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Szolnokon a József Attila út 34. alatti épületben volt a cégközpont 1978-tól mostanáig, 34 éven át. Az új cím: Kaán Károly út 5., illetve GPS koordinátákkal: 47.202539, 20.194598. Tehát tevékenységüknek megfelelő erdei környezetbe költöztek.

 

 

A felújított és kibővített épület egyik szárnyában a Szolnoki Erdészet, a másik szárnyában pedig a NEFAG Központ kapott helyet. Szép idő volt, erősen sütött a nap, így a megnyitó közönsége az egyik szárny tetőtoldata alá gyűlt össze az eseményhez, amihez Barabás Botond, a Szolnoki Szigligeti Színház művésze mondta el a felvezető és összekötő beszédeket.

 

 

Dégi Zoltán vezérigazgató megnyitó beszédében bemutatta a cég fejlődését az 1950-ben alakult jogelőd 126 ha-os erdőgazdaságtól a mai 33 ezer ha-on gazdálkodó NEFAG Zrt-ig. Kitért arra, hogy az alföldi erdőgazdálkodás küzdelmes munkája egészen más, mint a domb- vagy hegyvidékeké, az itt lakóknak ezek az erdők a kedvesek. Ez az épület 1988-ban az ország első Erdei Művelődési Házaként épült, ide a Széchenyi parkerdőbe, ami bölcs döntés volt a NEFAG akkori vezetőitől. Az épület körüli parkerdőben azóta megépült az Ökoturisztikai Központ, több km séta- és lovaglóút, az ország egyik legnagyobb erdei játszótere és más parkerdei létesítmények. A rönkházban erdei iskolai szálláshely van, a Bagolyvár Vadaspark pedig sokak kikapcsolódását és ismeretszerzését szolgálja. Mindezt továbbfejlesztve található itt együtt a cég központja, a Szolnoki Erdészet és a környezetnevelési központ. Megköszönte az MFB Zrt, a FB tagjainak támogatását és mindenki munkáját aki dolgozott az új épületért.

 

Dr. Szabó Csaba miniszteri Biztos (VM) beszédében kiemelte: a mezőgazdaság, a vadgazdálkodás és az erdőgazdálkodás a vidékfejlesztés olyan alappillérei közé tartoznak, amelyek nemcsak a vidéki Magyarország jólétét, hanem az egész nemzet vagyonának gyarapítását szolgálják. Felelevenítette az alföldfásítást és abban Kaán Károly érdemeit. Hangsúlyozta: Nemzeti Vidékstratégiánk egyik fontos eleme a "Nemzeti Erdőprogram", ami az erdők állapotának javítását, az erdőterületek arányának növelését, az erdők többcélú hasznosítását, és az erdőgazdálkodás hatékonyabbá tételét szolgálja. A főhatóság arra törekszik, hogy az erdőgazdálkodáshoz és erdőtelepítéshez a támogatási pénzügyi források a magán-erdőgazdálkodók mellett, az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok részére is elérhetőek maradjanak. Elismerés illeti az itt dolgozókat és a társaság vezetését: Az állami vagyonnal ésszerű gazdálkodásra törekvés jegyében most is alacsonyabb költséggel fenntartható és 'zöldebb' irányítási központ készült, amely modern technikai hátterével a részvénytársaság dolgozóinak kényelmesebb, nyugodtabb körülményeket biztosít.

 

Szalai Ferenc, Szolnok város polgármestere örömmel reagált arra, hogy többször is elhangzott: Szolnok elnyerte a "legélhetőbb város" címet, bár maguk sem tudják, hogy pontosan mivel is szolgáltak rá erre. Úgy érzi, a fenntartható fejlődés lehetőségeit ítélhették itt jobbnak a bírálók, mint a felmért másik 142 városban. Sokat jelent ez a cím az alföldi, sokáig lesajnált városnak.

Visszaemlékezett esztergomi diákéveire, amikor sokat dolgozott az erdőgazdaságnál. Sajnálja, hogy itt a Tisza mentén a fokgazdálkodás mára megszűnt, pedig annak segítségével annak idején halat tenyésztettek és mocsári tölgyet telepítettek. Reméli, hogy vissza lehet még térni e módszerhez. Ma pedig az ártéri biomasszára alapozva a NEFAG Zrt-vel együttműködve pelletáló üzem létesítéséről tárgyalnak. Kiemelte a város tanulóit fogadó erdei iskolát, a játszótere, állatsimogatót, illetve emlékeztetett arra, hogy a rászorultakat minden évben segíti tűzifával a NEFAG.

 

Dr. Seregi János, az MFB Zrt. ügyvezető igazgatója örömét fejezte ki, hogy az erdőgazdasági szakma épít és gyarapít: az utóbbi időben országszerte számos erdőgazdasági objektumot avattak fel. Elismerését fejezte ki a NEFAG-nak a "három az egyben" megoldású székházért, illetve ő is gratulált a polgármesternek a legélhetőbb város címért. Nagy értéknek tartotta az erdőgazdaságok hatékony együttműködését, összefogását, amit az is mutat, hogy most is itt vannak a többi társaságok vezetői. A 22 cég összetartása hasznos erő a mai világban. Végül az ember erejét szimbolizáló buddhista tanmesével zárta beszédét.

 

A megynyitó beszédek után az erdei óvodások műsora következett.

 

 

Végül dr. Seregi János és dr. Szabó Csaba átvágták a szalagot, amiben Szalai Ferenc és Dégi Zoltán volt segítségükre.

 

 

Utána a vendégek megtekintették belülről is az új székházat és volt akit érdekelt a Vadaspark, illetve a többi közeli létesítmény. Az épületben Máté Bence erdész természetfotós gyönyörű fényképei voltak kiállítva. Az avató ünnepség állófogadással ért véget, amely előtt Lengyel Györgyi, Jász-Nagykun-Szolnok Megye kormánymegbízottja mondott pohárköszöntőt.

Mőcsényi Miklós (szöveg és fotó)

Kiegészítés:

 

Irodaház bérelhető Szolnok, József Attila út 34. szám alatt 2012. július 1-től. Összesen 989,6 m2. Az ingatlan további adatai a NEFAG honlapján találhatóak meg.

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.