FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-07-18

Egzóta fa alapanyagok - Maláj kauri

A kauri furnérnak és rétegelt lemeznek is nagyon alkalmas. Farost- és forgácslemez gyártásához is ugyancsak jó nyersanyag, csakúgy, mint cellulóz- és papírgyártáshoz.

Maláj kauri (agathis alba Foxw. és sp. pl., Araucariaceen család) - Kaurinak elsősorban az új-zélandi, nehéz kaurifát (A. australis) nevezik. A malajziai kauriszármazékokra még az alábbi elnevezések használatosak: Nagy-Britanniában borneói kauri, kelet-indiai kauri, sarawaki kauri; Indonéziában damar, ki damar, mangilan; Sarawakon és Bruneiben bindang, bendang, Bruneiben tolong stb.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Előfordulás

Az Araucariaceen családból származó agathis nemzetség Kelet-Ázsiában és Ausztráliában mintegy 16 fajt foglal magába. Kambodzsa, Malajzia, Indonézia az A. alba Foxw. fajt és alfajait (A. borneensis és A. beccarii) szállítja kaurifaként.

Az A. borneensis főként csoportokban és összefüggő területeken tenyészik mély, jó vízelvezetésű, partközeli, fehér, podzolos (kilúgozott szürke erdőtalaj) talajokon, 200 m tengerszint feletti magasságig, míg az A. beccarii elsősorban egyesével vagy csoportosan található meg közepesen mély, podzolos, agyagtartalmú homokos talajokon a Konifer-vegyeserdőkben, egyesével a ligetes erdőkben is, 700-tól 2000 m tengerszint feletti magasságig.

Az A. philippinensis a Fülöp-szigeteken és a csendes-óceáni szigeteken tenyészik. Sok származék csak nagyon nehezen hozzáférhető, ezért szinte csak a termelő országokban kerülnek hasznosításra. A kereskedelmileg legismertebb araucaria a brazilfenyő (parana pine) az araucaria angustifoliák közül.

 

Fa(növény) leírás

Optimális körülmények között, vagyis 1000 m körüli magasságon, és főként Észak-Borneón, 45-60 m magasságot elérő, egyenes törzsű, 150 cm törzsátmérőjű fák találhatók 30 m-t is elérő, göcsmentes haszonfa résszel. Általánosságban azonban az oszlop formájú, göcsmentes törzs 10-15 m hosszúságban hasznosítható 75 cm átmérő mellett.

Magasabb fekvésű helyeken alacsonyabbra nő a fa, rövid törzsű lesz. A legjobb példányokat a bennszülöttek súlyosan megkárosítják, mert kopál (gyanta) nyerhető belőlük; a megcsapolt fák könnyen korhadnak és megtámadják a termeszek. A vastag, gyantában gazdag kéreg az A. borneensis esetében vörösbarna, szabályos, kerek pikkelyekkel, az A. beccarii esetében szürke- barna, szabálytalan, lapos pikkelyekkel. A belső kéreg barna sávozású és a szijács közelében világossárga. Az ugrándozó elrendezésű ágak derékszögben nőnek ki a törzsből, a levelek vastagok és bőrszerűek.

Fa(anyag) leírás

A szijács és a geszt nem nagyon különül el egymástól. A fa színe remete-fehér, fakópiros árnyalattal. A rostok hosszúak, egyenesek és egységesek, esetenként márványosak. A fa textúrája nagyon finom és egységes, selymes csillogású felülettel. A kaurifának nincs kifejezett íze vagy illata, gyantaerei sincsenek. Az egyik legszebb tűlevelű fának számít, feltűnő a nyír fájához való hasonlósága.

Az évgyűrűknél a késői és korai pászták szinte azonos falvastagságú tracheái meglehetősen észrevétlenül válnak el egymástól. Vastagságuk a mm törtrészétől több mm-ig váltakozik. Az egyetlen elhatárolódás a késői pászta sötétebb, sűrűn álló tracheáinak nagyon finom vonala. A tracheák laza elrendeződésű, radiális csoportokat alkotnak. Tangenciális falaikon udvaros/vermes gödröcskék találhatók, egyesével elkülönülve.

A rosttracheák jelentős sűrűségben vannak jelen, a parenchyma diffúz és vöröses gumigyantát tartalmaz, mely a fának homlokmetszetben vöröses kinézetet ad. Az 1-2 sejt magas, alsó bélsugarak egyenesek, homogének, egyrétegűek és nagyon keskenyek. A borneói fajoknak nagyobb és magasabb bélsugarai vannak, kevés parenchymával, vagy teljesen anélkül.

A kaurifa messzemenően mentes a természetes növési hibáktól, még úgy is, hogy a felső törzsvég hajlamos a göcsösödésre. Nagyon hasonló a rokon Queensland-kauri (A. australis) és az ugyanebből a botanikai családból származó araucarie fája. Távolabbról nézve a maláj kaurifát nem lehet a phyllocladus sp. pl., dacrydium sp. pl. és a podocarpus sp. pl. fájától megkülönböztetni. A fa változóan (enyhétől jelentős mértékig) kemény. Átlagos légszáraz sűrűsége 480-560 kg/m3.

 

Feldolgozás és felhasználás

A kaurifa jól, csekély minőségromlással szárítható. Átlagos zsugorodása radiálisan 3,6%, tangenciálisan 6,2%. Miután szilikátzárványokat nem tartalmaz, kézzel és géppel is könnyen fűrészelhető, késelhető, hántolható, fényes felületűre gyalulható. Furnérnak és rétegelt lemeznek is nagyon alkalmas. Farost- és forgácslemez gyártásához is ugyancsak jó nyersanyag, csakúgy, mint cellulóz- és papírgyártáshoz. Jól szegelhető, csavarozható, enyvezhető, pácolható, polírozható és mázolható. A kaurifa természetes időállósága védelem nélküli helyzetekben, különösen talajjal érintkezve, csekély. Érzékeny a kékgombára. Mint minden tűlevelű, immunis a lyctidae-vel szemben, a száraz fa termeszekkel és a fúrókagylókkal szemben azonban nem, viszont jól impregnálható. A maláj kaurifa szilárdsági értékei nem érik el az ausztráliai fajokét, de ezzel együtt az átlagos mechanikai tulajdonságokkal rendelkező tűlevelűek közé sorolható. Belső felhasználásnál alkalmazható profillécként, alkalmas bútorasztalos, modellgyártási célokra, használható háztartási gépekhez stb. Építőfaként történő felhasználás esetén először impregnálni kell. A kopálgyantaként is ismert kaurigyanta a lakkgyártás értékes nyersanyaga.

Kereskedelem (export-import)

Széles elterjedése ellenére a kauri kitermelése mindeddig Malajzia partközeli, könnyen megközelíthető területeire korlátozódott. Az eddigi export túlnyomó részben Angliába és Ausztráliába irányult, ahol a maláj kaurit a korlátozott mennyiségben szállított új-zélandi kauri helyettesítőjeként vásárolják. Rétegelt lemez gyártására Japán is importálja.

 

 

Írások további exóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok - Afzelia/Douissé

Egzóta fa alapanyagok - Avodire

Egzóta fa alapanyagok - Azobe/Bongossi

Egzóta fa alapanyagok - Bubinga

Egzóta fa alapanyagok - Ceiba/Fuma

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/Berlinia

Egzóta fa alapanyagok - Fekete dió

Egzóta fa alapanyagok - Kosipo

Egzóta fa alapanyagok - Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok - Makoré

Egzóta fa alapanyagok - Merbau

Egzóta fa alapanyagok - Mersawa

Egzóta fa alapanyagok - Niangon

Egzóta fa alapanyagok - Nyatoh

Egzóta fa alapanyagok - Okoume

Egzóta fa alapanyagok - Pockfa

Egzóta fa alapanyagok - Ramin

Egzóta fa alapanyagok - Szivarfa/Catalpa

 

 

 

 

 

 

 

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

A fenti írás megjelent a Magyar Asztalos 2011/09. számában.

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.